Svetac dana

27. LISTOPADA

Sveti Frumencije – apostol i otac Etiopije, vrsni propovjednik i čudotvorac Etiopska crkva slavi ga pod imenom Kesate Birhan (“Otkrivač svjetla”) i Abba Salama (“Otac mira”).

Među današnjim svetim zaštitnicima izabrali smo kod nas manje poznatog, ali izuzetno značajnog crkvenog velikana, koji je ostavio dubok i neizbrisiv trag u povijesti nama daleke, ali stare i vjerne afričke kršćanske zemlje. To je sveti Frumencije, prozvan “apostolom i ocem Etiopije”. Rodom Sirijac, podrijetlom Grk, rođen oko 315. u Tiru (današnji Sur u Libanonu), bio je prema tradiciji kao dječak, zajedno sa svojim bratom Edezijem, zarobljen na Crvenom moru i poslan na carski dvor u Aksum (sjeverna Etiopija). Tamo je postao kraljevskim rizničarem i državnim tajnikom te je postigao velik ugled, koji je iskoristio za širenje kršćanstva i otvaranje Etiopije prema Zapadu.

Vrsni propovjednik i čudotvorac

Obratio je na kršćanstvo mnoge uglednike. Kad je u Aleksandriji, oko 340. godine, od svetog Atanazija, aleksandrijskog patrijarha, posvećen za biskupa, odabrao je Aksum za svoje biskupsko sjedište. Vrsni propovjednik i čudotvorac, pokrstio je kralja Ezanu, organizirao etiopsku Crkvu, podigao mnoge bogomolje a uveo je i grčku naobrazbu i grčku crkvenu književnost, koja je prevedena na jezik domorodaca. Postao je prvi “Abun” (poglavar etiopske crkve). Preminuo je oko 383. u Etiopiji. Etiopska crkva slavi ga pod imenom Kesate Birhan (“Otkrivač svjetla”) i Abba Salama (“Otac mira”). Prema tradiciji smatra se prvim prevoditeljem Novoga zavjeta na jezik Ge’ez, koji se i danas koristi u liturgiji etiopskih kršćana. Zaštitnik je Etiopije, a štuju ga sve etiopske kršćanske crkve.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh