Sveta Misa

Sveti dim // Zašto Crkva koristi tamjan Čemu kađenje na misi

Zašto Crkva koristi tamjan

Foto: Shutterstock

 

Molimo cijelim bićem

Katekizam nas podsjeća da molitva uključuje i tijelo, a ne samo dušu: „Koji god bio jezik kojim molimo (pokreti i riječi), sav čovjek moli.“ (KKC 2562) Stoga crkveno bogoslužje sadrži mnoge elemente koji su vizualni i osjetilni te uključuju sve tjelesne osjete. Katekizam nas također uči: „U ljudskom životu znakovi i simboli zauzimaju važno mjesto. Kao istodobno tjelesno i duhovno biće, čovjek duhovne stvarnosti izražava i shvaća pomoću tvarnih znakova i simbola. Ukoliko je društveno biće, čovjeku su znakovi i simboli potrebni za općenje s drugima pomoću jezika, pokreta i radnji. Isto biva u njegovu odnosu s Bogom.“ (KKC 1146)

Bog sam zatražio je da  mu se prinosi tamjan

Da bi se sva naša osjetila uključila u misno slavlje i naša se tijela i duše uzdigle Bogu, Crkva stoljećima koristi tamjan kao važan izvanjski znak u božanskoj liturgiji.

Tamjan je bi neizostavan dio bogoštovlja u mnogim starim religijama, kao i u židovstvu. U hramskom Svetištu, prema Božjoj zapovijedi, bio je podignut oltar za kađenje tamjanom. Bog je za nj naložio Aronu, velikomu svećeniku: „’Neka na njemu Aron pali miomirisni tamjan svako jutro kad priprema svjetla; neka ga Aron opet pali u suton kad svjetla zapaljuje, da to bude svagdašnje kadiono prinošenje pred Jahvom u sve vaše naraštaje.’“ (Izl 30, 8)

Ta se tradicija paljenja tamjana spominje i u psalmu: „Nek’ mi se uzdigne molitva kao kâd pred lice tvoje, podizanje mojih ruku nek’ bude ko prinos večernji!“ (Ps 141, 2)

Kršćani su odmah preuzeli uporabu tamjana, a ona se spominje i u Otkrivenju kao dio nebeske liturgije, kako ju opisuje sv. Ivan: „I vinu se dim kadni s molitvama svetih iz ruke anđelove pred lice Božje.“ (Otk 8,4)

Tamjan simbolizira uzdizanje naših molitava k Bogu

U svjetlu tih svetopisamskih ulomaka može se reći da je prvotna namjena paljenja tamjana da simbolizira uzdizanje naših molitava k Bogu. Kada vidimo dim tamjana, podsjećamo se kako svećenik skuplja naše molitve i donosi ih pred našega milosrdnog Boga.

Tamjan nas podsjeća na božansku stvarnost mise. On povezuje naše slavljenje s nebeskom liturgijom opisanom u Otkrivenju i podsjeća nas da je misa susret neba i zemlje.

Oblak dima često nam zakloni pogled prema oltaru, što je dobro jer se tako prisjećamo otajstva liturgije. Naši zemaljski umovi ne mogu razumjeti otajstvo koje se slavi pred našim očima, a tamjan nam pomaže da si predočimo stvarnost tog otajstva.

Iako nam se paljenje tamjana može ponekada činiti čudnim, ono ima duboke duhovne korijene i dio je bogoštovlja već tisućama godina.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh