Duhovnost

ŽIVJETI U DRUŠTVU PRIJATELJA

SVETA TEREZIJA AVILSKA Imaj pored sebe uvijek Njegovu sliku. Gledaj ga, razgovaraj s njim, moli ga!

Foto: Shutterstock


 

O kćeri, vi koje ne možete puno razmatrati smisleno, niti možete zadržavati misli, a da se ne rastresete, navikavajte se, navikavajte se! Shvatite da ja znam da to možete učiniti, jer sam niz godina prolazila taj napor, i silno je velik, a da nisam mogla smiriti misao na jednoj stvari. Ali znam da nas Gospodin ne ostavlja tako osamljene a da nas, ako Ga to ponizno dođemo moliti, ne bi pratio. Ne budemo li tijekom godine dana mogle uspjeti u tome, neka bude tijekom više godina. Neka nam ni za što ne bude žao vremena koje se tako dobro utroši. Kažem da se na to može naviknuti, a i može se nastojati ići uz toga istinskoga Učitelja.

Pretrpio je tisuću ružnih stvari i prezira protiv Sebe, i da to nije bilo dosta da vas prestane gledati, pa zar je onda mnogo da, odvratiš oči s ovih izvanjskih stvari, kadikad pogledate na Njega?

Ne tražim od vas sada da mislite na Njega, niti da donosite sudove, niti pak da obavljate velika i uzvišena razmatranja vašim razumom; ne tražim od vas ništa više nego da Ga gledate.

Pa tko vam priječi da oči vaše duše, makar samo na trenutak, ako ne možete dublje, svrnete na ovoga Gospodina? Budući da možete gledati ružne stvari, pa zar nećete moći gledati najljepšu stvar koja se može zamisliti? Jer nikada, kćeri, vaš Zaručnik ne skida očiju s vas. Pretrpio je tisuću ružnih stvari i prezira protiv Sebe, i da to nije bilo dosta da vas prestane gledati, pa zar je onda mnogo da, odvratite oči s ovih izvanjskih stvari, kadikad pogledate na Njega? Shvatite da ne očekuje ništa drugo, kako kaže zaručnica, osim da Ga pogledamo (Pj 2,14). Čim budete htjele, naći ćete Ga. Toliko drži do toga da Ga ponovno pogledamo da to neće propustiti…

Nastojte nositi neki lik ili sliku ovoga Gospodina, ne da ga nosite na grudima, nego da razgovarate s Njime

Ono što možete učiniti da vam bude od pomoći u tome jest da nastojite nositi neki lik ili sliku ovoga Gospodina, koji bude po vašem ukusu, ali ne da ga nosite na grudima i ne pogledate nikada, već zato da mnogo puta razgovarate s Njime, zato što će vam On udijeliti što ćete Mu reći. Kako razgovarate s drugim osobama, zašto bi vam uzmanjkalo riječi da razgovarate s Bogom?…

Ponovno vam tvrdim, ako se pomno navikavate na ono što sam rekla, da ćete izvući takvu dobit kakvu ja, makar htjela, neću moći iskazati. Prema tome, okupite se oko ovoga dobrog Učitelja, posve odlučne da naučite što vas uči.

 

Terezija Avilska, Put k savršenosti

 

Iz knjige „Što je nutarnja molitvaˮ autora Reinharda Körnera. Izdavaštvo: Teovizija

Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po cijeni od 30 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh