Duhovnost

SVEĆENIK ODGOVARA Tko su ‘mesijanski’ Židovi? „Nedavno sam naišla na pojam 'mesijanskih' Židova. Znam da su odbačeni od strane 'pravih' Židova. Možete li mi reći nešto više o njima?“

Tko su 'mesijanski' Židovi?

Dragi don Damire,


nedavno sam naišla na pojam ‘mesijanskih Židova’. Znam da su odbačeni od strane ‘pravih’ Židova. Možete li mi reći nešto više o njima; kakav je stav Katoličke Crkve prema njima, ako ga uopće ima? Mogu li se oni smatrati kršćanima, ako prihvaćaju Isusa Krista kao svoga spasitelja, ali i dalje zadržavaju neke dijelove judaizma? Je li grijeh slušati njihove pjesme o Bogu i Isusu Kristu?

Antonija

Odgovor:

Draga Antonija,

Čini se da postoje različite skupine mesijanskih Židova. Od njih je, po svemu sudeći, većina prihvatila Sveto pismo, ali ne i svete sakramente i podložnost rimskom prvosvećeniku (papi). Stoga bi, u klasičnoj kršćanskoj podjeli, tu skupinu mogli okarakterizirati kao specifičnu vrstu protestanata. Međutim, postoje i neki Židovi koji su, otkrivši najprije Isusa kao Mesiju, najzad dospjeli u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom.

U svakom slučaju, Židovi su naša starija braća, a Pavao nabraja privilegije kojima su obdareni: „Oni su Izraelci, njihovo je posinstvo, i Slava, i Savezi, i zakonodavstvo, i bogoštovlje, i obećanja; njihovi su i oci, od njih je, po tijelu, i Krist, koji je iznad svega, Bog blagoslovljen u vjekove. Amen” (Rim 9,5). Obraćenje Židova, koji nisu prepoznali čas svoga pohođenja, kada je Mesija došao k njima, smatra se znakom koji se mora ispuniti prije drugog dolaska Gospodina, u slavi. To također najavljuje Apostol naroda:

„Pitam dakle: jesu li posrnuli da propadnu? Nipošto! Naprotiv: po njihovu posrtaju spasenje poganima da se tako oni, Židovi, izazovu na ljubomor. Pa ako je njihov posrtaj bogatstvo za svijet, i njihovo smanjenje bogatstvo za pogane, koliko li će više to biti njihov puni broj?
Vama pak, poganima, velim: ja kao apostol pogana službu svoju proslavljam ne bih li na ljubomor izazvao njih, tijelo svoje, i spasio neke od njih. Jer ako je njihovo odbačenje izmirenje svijeta, što li će biti njihovo prihvaćanje ako ne oživljenje od mrtvih?“ (Rim 11,11-15)

Stoga nas u Poslanici Rimljanima dalje opominje da se ne uznosimo nad Izraela po tijelu, jer ako smo mi kao divlja maslina pricijepljeni na pitomu, koliko će oni lakše biti ponovno pricijepljeni na svoju vlastitu? Kao vjernici trebamo se silno radovati kada oni, koji su tako duboko uronjeni u kulturu, jezik i religiju u kojima je rođen Isus, prepoznaju u njemu Mesiju, puninu koju su naviještali proroci! Od svakoga možemo ponešto naučiti, ali posebno nas ova subraća iz židovstva  mogu uvelike obogatiti.

Dakako, ukoliko su tek na putu prema punini Kristove vjere, pa nose tragove židovstva i protestantizma koji nisu prihvatljivi, tih elemenata treba biti svjestan i uz njih ne pristajati. Ali načelno, ne vidim ništa loše u tome da slušaš i njihove pjesme, dapače.

Btb,
don Damir

Izvor:  Studentski pastoral: SPAS; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh