Izdvojeno

USTRAJANJE U SVAKODNEVNIM BITKAMA

Svaka je žena rođena da bude ratnica Kad se prisjetimo da su naša srca bojno polje, tada ovaj naslov više ne zvuči tako ‘blesavo’, zar ne?

Svaka je žena rođena da bude ratnica

„Posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate.” (Ef 6,13)

 

Kao mala željela sam biti kao ratnica Ksena

Kao mala često sam gledala televizijsku seriju Ksena ratnica. Možda je to i tebi prva asocijacija na naslov. Doživljavala sam Ksenu kao borbenu, atraktivnu i mudru ženu. A još k tome, borila se za dobro. U mojoj maloj glavi bila je prava heroina. I ja sam kao klinka željela biti takva. Posebno mi se sviđao dio „boriti se za dobro”, za slabe, za potlačene…. Htjela sam, jednog dana kad odrastem, biti takva jaka žena.

Jaka žena – zvuči kao oksimoron?!

Tepaju nam da smo slabiji spol, nameću nam „muške” standarde uspjeha, hiperseksualiziraju naša tijela… No, jedna žena može čuda! I ne mislim samo na nošenje, rađanje i prehranjivanje novog života. Mislim na ono duhovno. Netko pametan rekao je da kad Bog želi učiniti velike stvari, izabire muškarca, a kad želi učiniti nemoguće, tada izabire ženu.

Judita, Estera, Ivana Arška…

Slika ratnika čini se bliža muškarcima… U bogatstvu Crkve možemo naći više opisa duhovne borbe. U Poslanici Efežanima (6,11-17) sveti Pavao govori o „opremi Božjoj” potrebnoj za duhovni boj – o istini, pravednosti, vjeri, Riječi Božjoj, snazi Duha Svetoga. Nadalje, sveti Ignacije u svojim duhovnim vježbama nudi razmatranje nazvano Dvije zastave. Ta nas vježba potiče da u mašti promatramo Božje kraljevstvo i kraljevstvo tame, da ih konkretiziramo, te promotrimo svoja djela i vidimo kamo prema tome pripadamo.

Gdje se ti u tome nalaziš, obična ženo? Sigurno ti nisu bliski ni mač, ni kaciga, ni štit, ni kraljevstva, niti vojnici. Ipak, u Starom zavjetu ističu se slike Judite i Estere kao hrabrih žena koje su uzele u ruke sudbinu svoga naroda. Jedna i druga su molitvom i postom zadobile jakost i mudrost od Boga kako bi mogle nadvladati silnike ovoga svijeta. Osim toga, postoji i svetica koja je uistinu bila ratnica, Ivana Arška, a borila se za pravdu svoga naroda.

Ona nam pokazuje kako se trebamo boriti

No, postoji još jedna žena, Žena nad svim ženama, Ona koja zmiji satire glavu. Marija. Ona nam pokazuje kako se trebamo boriti. Svakodnevno… Kad dijete dođe neplanirano. Kad trebaš roditi, a nemaš materijalne sigurnosti. Kad te proganjaju. Kad si u tuđini. Kad te osuđuju i ogovaraju. Kad ti je muž bolestan. Kad ostaneš udovica. Kad se čini da su te djeca zaboravila. Kad gledaš kako ti dijete pati. Kad izgubiš dijete. To su sve duhovne borbe života, a Ona ih je prolazila i pobjeđivala s Bogom.

Život je borba, borba za Nebo. Ne samo za sebe nego i za svog muža, djecu, prijatelje, kolege s posla, susjede, pa čak i one nam neznane. Ja se još ne mogu nazvati vrsnom ratnicom. Nemam toliko životnih bitaka iza sebe. Ali ti koja si odgojila petero djece, ti si prava ratnica. Ti koja si izmolila zdravlje nekome u svojoj obitelji, ti si prava ratnica. Ti koja si odlučila zadržati svoje nerođeno dijete usprkos lošim dijagnozama liječnika ili materijalnoj nesigurnosti, ti si prava ratnica. Ti koja si izmolila obraćenje u svojoj obitelji, ti si prava ratnica.

Bojno polje su naša srca

Možda se ne osjećaš niti izgledaš kao ratnica. Nije važno. Ženom se rađaš, a ratnicom postaješ. Kroz svakodnevnu molitvu, disciplinirano razmatranje i sakramentalni život. I zato, ustrajmo u svakodnevnim malim bitkama! Naša su srca bojno polje. Pobjedu nad samom sobom, svojom sebičnosti i onim koji nas napastuje može nam donijeti jedino Bog. Neka nam uzor bude Marija, Majka Isusova. Ne zaboravimo, sve možemo u Onome koji nas jača (Fil 4, 13)!

Autor: Magdalena Pleše

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh