Aktualnosti

POZNATO BIBLIJSKO MJESTO

Stručnjaci upozoravaju: Mrtvo bi more moglo nestati Neke su posljedice već vidljive, kao što je zatvaranje hotela, objekata i restorana koji su se nekada nalazili na obali jezera...

Stručnjaci upozoravaju: Mrtvo bi more moglo nestati

Foto: Shutterstock

 

Kroz narednih 30, najviše 40 godina Mrtvo bi more moglo nestati, ako se ne poduzmu konkretne mjere kojima bi se usporilo smanjenje vodostaja i progresivni nestanak obale, javlja Asia News.

Sakher Nsour, predsjednik Jordanskog udruženja geologa, ističe da je Mrtvo more „jedinstveni geološki fenomen“, kojemu prijeti „nestanak narednih desetljeća“.

U najnovijim izvješćima stoji da se vodostaj smanjuje brzinom od jednog i pol metra godišnje, te da se u posljednjih 40 godina ukupan volumen jezera smanjio za 35 posto.

Neke su posljedice već vidljive, kao što je zatvaranje hotela, objekata i restorana koji su se nekada nalazili na obali jezera.

Stručnjaci tvrde da su smanjenju razine jezera pridonijeli prirodni i ljudski faktori, uključujući korištenje vode iz rijeke Jordana za navodnjavanje. Nadalje, postrojenja za vađenje soli i kalija koriste velike količine vode iz jezera. Kao rješenje predložena je izgradnja kanala koji bi povezao Crveno i Mrtvo more, no realizacija projekta, ako se prihvati, trebala bi početi tek za dvije godine.

Mrtvo more slano je jezero u Izraelu, Palestini i Jordanu. Leži u najnižem dijelu tektonski spuštene Jordanske udoline, a u sjeverni dio mora ulijeva se rijeka Jordan. Mrtvo more najveća je depresija na površini Zemlje; zbog velike slanosti u njemu, osim bakterija, nema ni biljnih ni životinjskih organizama – odatle je dobio naziv.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh