Duhovnost

S. BOGNA MLYNARZ:

Strategija borbe s iskušenjima Zloduh ima manju snagu nego što to pokušava prikazati. Ako mu se hrabro suprotstavimo, on ustupa

Strategija borbe s iskušenjima

Foto: Pixabay

 

Postoje li kakve pouzdane metode osiguravanja pred iskušenjem?

S. Bogna: Rado bih ih upoznala (smijeh). Ne, nema takvih metoda, ali postoji strategija borbe s iskušenjima, a na tom području nepobitan majstor je sv. Ignacije. Njegova duhovna pravila pomažu nam prozreti strategiju neprijatelja (u smislu svih loših uznemiravanja, ne samo đavolskih napasti u užem smislu) i odbaciti ju. Sv. Ignacije piše na koji način napast prilazi k nama i pomaže nam razumjeti što se događa u našoj nutrini. Ignacije je sve to isprobao na sebi, a potom pisao o tome. To je najbolji priručnik.

Đavao je sličan zavodniku. Želi ostati sakriven, neprepoznat, zato ga dobro duhovno vodstvo, život u zajednici, a prije svega neostajanje samima sa svojom napasti, demaskira i oslabljuje

Naprimjer, Ignacije govori da je Đavao sličan zavodniku. Želi ostati sakriven, neprepoznat, zato ga dobro duhovno vodstvo, život u zajednici, a prije svega neostajanje samima sa svojom napasti, demaskira i oslabljuje. Često samo izgovaranje svojih misli pred kime uzrokuje da napast otiđe. Verbalizirajući to iskušenje, sami započinjemo primjećivati njezinu istinsku prirodu i odbacujemo ju kao krivotvorinu. Međutim, ako ostajemo sami sa svojim mislima, one počinju u nama uporno raditi, tlačiti nas i na kraju zavladati nad nama.

Zloduh ima manju snagu nego što to pokušava prikazati. Ako mu se hrabro suprotstavimo, on odstupa

Ignacije također uspoređuje zloduha s djevojkom, zbog čega ga moram malo kritizirati (smijeh), jer ta je djevojka, po njegovu shvaćanju osvetljiva i puna zlobe. Vidljivo je da je očito imao takvo životno iskustvo (smijeh). Naravno, o ženama možda nije puno znao, ali strategiju zloduha u tom pravilu majstorski je opisao. Zloduh ima manju snagu nego što to pokušava prikazati. Ako mu se hrabro suprotstavimo, on odstupa. Ako smo plašljivci, on nas pokušava zastrašiti. I sveti Petar govori o tome, uspoređujući zloduha s ričućim lavom koji okružuje stado. Uistinu, u divljini je tako. Predator neće riskirati napad na cijelo krdo, koje se može obraniti. Pokušat će zastrašiti životinje, vodeći psihološki rat. Ako koja životinja ne izdrži te napade, uspaničit će se i početi bježati naslijepo, udaljavajući se od stada, i tada ona zapravo gubi.

Pronađimo svoje slabe točke

Ignacije također govori o vodu neprijateljske vojske koji traži slabu točku naše obrane. To mogu biti naše rane, mane, ukorijenjeni pogrešni načini mišljenja. Kako se možemo obraniti? Prije svega tako da i mi pronađemo te slabe točke. I motrimo nad njima kao što se čuva probijeni zid u vrijeme opsade. Ne poznajem vojne taktike, ali pretpostavljam da se na to mjesto postavlja najveći dio vojske.

 

Iz knjige „Bog traži čovjeka” autorice časne sestre Bogne Młynarz, ZDCh. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh