Duhovnost

„SVETA MISA. NAJSVETIJI DOGAĐAJ NA SVIJETU“

Što trebamo znati kada želimo prikazati Svetu Misu za otkupljenje od bolesti U svojoj novoj knjizi o Svetoj Misi, Josip Lončar piše o tome kako prikazati Misu na sasvim konkretne nakane (za oslobođenje od zarobljenosti grijehom, zadobivanje materijalnih blagoslova, za duhovnu snagu, oslobođenje iz Čistilišta…). A što trebamo znati kada želimo prikazati Misu za otkupljenje od bolesti, pročitajte u nastavku

Što trebamo znati ako želimo prikazati svetu Misu za otkupljenje od bolesti

Foto: Shutterstock

 

Izaija piše da je vidio Isusa koji je svojom žrtvom učinio za bolesnike različite stvari:

– ponio je naše bolesti (to možemo shvatiti i ovako: dao nam je smisao),

– platio je kaznu za naše grijehe uključujući i one zbog kojih je bolest možda nastala ili uznapredovala (mržnja, ogorčenost, neopraštanje, samosažaljenje, samookrivljavanje, neumjerenost u jelu ili piću, pušenje, droge, okultizam…),

– svojim nas je ranama iscijelio (Iz 53,4-6).

Ishod Isusova otkupljenja može biti različit i uvijek je blagoslov za bolesnika. On može biti:

– ozdravljenje

– spoznaja smisla trpljenja

– prihvaćanje spasenja po oproštenju grijeha, prihvaćanje odlaska u nebo.

Postoje bolesnici za koje Bog zna da im je bolje umrijeti u stanju milosti nego ozdraviti. Naime, oni bi se nakon ozdravljenja vratili starom načinu života i izgubili spasenje

Misal sadrži obrazac Mise za bolesnike, koji nudi dvije mogućnosti zborne molitve. U jednoj molimo da Bog ozdravi bolesnika i vrati ga prijašnjim dužnostima, a u drugoj da mu podari spoznaju smisla trpljenja. Kad je u pitanju ozdravljenje, jasno nam je o čemu se radi, no često ne razumijemo bit zadobivanja spoznaje smisla trpljenja. Naime, bolesniku možemo progovoriti o vrijednosti trpljenja sjedinjena s Isusovim trpljenjem na križu i on će umom zasigurno razumjeti o čemu se tu radi, no samo razumijevanje neće donijeti prihvaćanje srcem, neće donijeti nutarnji mir. Prihvaćanje, nutarnju radost i mir donosi milosna spoznaja prave vrijednosti prikazanja vlastitih trpljenja za obraćenje grešnika i za svaku drugu pomoć potrebnima. Spoznaja je gotovo uvijek povezana s iskustvom. Bog tu spoznaju nudi i onima koji trpe zbog bolesti drage im osobe jer u nekim situacijama, primjerice otac ili majka trpe više od samog bolesnog djeteta.

Postoje bolesnici za koje Bog zna da im je bolje umrijeti u stanju milosti nego ozdraviti. Naime, oni bi se nakon ozdravljenja vratili starom načinu života i izgubili spasenje (najčešće zato što nemaju dobre temelje vjere), i zato je dobro da ih u tom njihovu životnom vrhuncu vjere Gospodin pozove k sebi.

Mise za otkupljenje od bolesti neminovno dovodi do razmišljanja o smislu i vrijednosti ljudskog života, ono nas može dovesti i do dubljeg osobnog obraćenja i dubljeg intimnog odnosa s Bogom

Budući da nas prikazivanje Mise za otkupljenje od bolesti neminovno dovodi do razmišljanja o smislu i vrijednosti ljudskog života, ono nas može dovesti i do dubljeg osobnog obraćenja i dubljeg intimnog odnosa s Bogom.

Taj nas dublji odnos dovodi i do toga da počnemo razumijevati svoju odgovornost za izgubljeno zdravlje (ako ona postoji) i odgovornost za prilike koje imamo u razdobljima kad smo zdravi. To je nužno za duhovni rast, ali i zato da mognemo zadržati zdravlje ako ga po otkupljenju primimo.

Važno je imati na umu da je liječenje mnogih bolesti nužno povezano s primanjem lijekova koji mogu znatno utjecati na sposobnost bolesnika da kvalitetno moli sam za sebe. Zbog toga je molitva za bolesnike, posebno prikazivanje misne žrtve za njihovo otkupljenje, nešto što bi svakome vjerniku trebalo biti na srcu.

Što se tiče odnosa prema liječnicima i liječenju, i ovdje vrijede isti principi koji su navedeni u poglavlju Oslobođenje od strahova, nemira i tjeskobe.

Ulomak iz knjige „SVETA MISA. Najsvetiji događaj na svijetu“ autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh