Katekizam Katoličke Crkve (KKC)

MOLITVA OČENAŠ

Što se događa kada odbijamo praštati Ne možemo ljubiti Boga kojega ne vidimo, ako ne ljubimo brata i sestru koje vidimo

Foto: Shutterstock

»Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim«

Ta prošnja iznenađuje. Kada bi sadržavala samo prvi dio rečenice »Otpusti nam duge naše«, mogla bi se, neizravno, uključiti u prve tri prošnje Gospodnje molitve, jer Kristova je žrtva »za otpuštenje grijeha«. Ali po drugom dijelu, naša molitva neće biti uslišana, ako prije ne ispunimo jedan zahtjev. Naša molba je okrenuta budućnosti, naš joj odgovor mora prethoditi, jer ih povezuje jedna riječ: »kako«.

Očenaš smo počeli moliti sa smionim pouzdanjem. Moleći Oca da njegovo ime bude posvećeno, molili smo ga da budemo sve posvećeniji. No, iako obučeni u krsne haljine, ne prestajemo griješiti, odvraćati se od Boga. Sada se, ovom novom molitvom, kao rasipni sin, vraćamo k njemu i, kao carinik, priznajemo se grešnima pred njim. Naša molba počinje s »priznanjem« kojim istodobno priznajemo svoju bijedu i njegovo milosrđe. Naša je nada čvrsta, jer u njegovu Sinu »imamo otkupljenje, otpuštenje grijeha« (Kol 1, 14). Djelotvoran i nesumnjiv znak njegova praštanja nalazimo u sakramentima Njegove Crkve.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kristofori_novo (@kristofori_)

Ta je prošnja toliko važna da je jedina kojoj se Gospodin vraća razlažući je u Govoru na gori

Međutim, a ovo je strašno, ta bujica milosrđa ne može prodrijeti u naše srce, sve dok ne oprostimo onima koji su nas uvrijedili. Ljubav je, kao i Tijelo Kristovo, nedjeljiva: ne možemo ljubiti Boga kojega ne vidimo, ako ne ljubimo brata i sestru koje vidimo. Odbijanjem praštanja braći i sestrama naše se srce zatvara, i njegova tvrdoća čini ga nepropusnim za milosrdnu ljubav Očevu; priznanjem grijeha naše se srce otvara njegovoj milosti. Ta je prošnja toliko važna da je jedina kojoj se Gospodin vraća razlažući je u Govoru na gori. Čovjeku je nemoguće udovoljiti ovom kapitalnom zahtjevu otajstva Saveza. No, »Bogu je sve moguće« (Mt 19, 26).

Izvor:  Katekizam Katoličke Crkve, br. 2838-2841; L. M. 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh