Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Što kada je krivi odnos prema roditeljima uzrok problema u braku

RAZMATRANJE I MOLITVA

Isuse, danas pred tebe donosim svaki krivi stav prema svojim roditeljima, svaku navezanost, možda i nepraštanje, tugu, bijes. Donosim ti sve ono što je u mome srcu krivo; sve za što optužujem svoje roditelje, svjesno ili nesvjesno, a utječe na moj brak. Zasigurno su napravili određene pogreške, možda i velike, možda su me često tijekom djetinjstva ranjavali, obeshrabrivali, nepravedno kažnjavali, a s druge mi strane nisu dali ljubav i blizinu koja mi je bila silno potrebna. Možda mi i dan-danas, kada sam u braku, nabacuju osjećaj krivnje, često spominju da nisam dovoljno uz njih, jednostavno mi stavljaju teret. I možda upravo zbog svega toga, zbog moga nepraštanja, krivih stavova, emocija reagiram burno u braku i onda nastrada moj/a suprug/a često ni kriv/a ni dužan/na.

Znam da mi zapovijedaš da poštujem roditelje, kako bih dugo živio i kako bi mi bilo dobro na zemlji, no ponekad sam kao „rastrgan/a“ i više ne znam što je ispravno, gdje je granica poštovanja?

Prije svega odlučujem svim srcem oprostiti roditeljima svaku njihovu krivnju i pogrešku koju su napravili svjesno ili nesvjesno

Možda mislim da neki postupci mojih roditelja nemaju opravdanja pa ih svjesno odbacujem. S druge strane možda im se u određenim situacijama nesvjesno priklanjam, iako to u meni izaziva ljutnju i bol i iako tada trpi moj supružnik.

Isuse, ponekad sam zbunjen/a i zato ti sada s pouzdanjem i predanjem donosim svoj odnos prema roditeljima i sve ono krivo što utječe na naš brak. Prije svega odlučujem svim srcem oprostiti roditeljima svaku njihovu krivnju i pogrešku koju su napravili svjesno ili nesvjesno. U tvoje ime odričem se svake navezanosti na roditelje i molim tvoje vodstvo kako bih ih ispravno poštovao, kako bih bio svjestan / bila svjesna da mi je suprug/a uvijek prije roditelja i kako bih tako postupao/la.

Isuse, stavljam na tvoj križ svaku tugu, ljutnju, nepraštanje jer želim biti slobodan/na; želim ispravno poštovati svoje roditelje. Želim da mi na prvom mjestu bude odnos s tobom, zatim odnos s mojim supružnikom, a onda odnos sa svima drugima.

I zato želim drugačije, za svoj brak, za svoju obitelj, za svoju djecu…

Ako sam prema njima grub/a, ako s njima nemam strpljenja, ako te svoje postupke opravdavam, to je očit znak da još nisam do kraja oprostio/la. No, kako bih uopće krenuo/la u proces opraštanja, moram si priznati da je moje loše djelovanje moje loše djelovanje i da za moje postupke ne odgovaraju roditelji, nego ja. Želim drugačije, za svoj brak, za svoju obitelj, za svoju djecu jer ako sad to ne prekinem, s tobom, Isuse, moja će djeca nastaviti raditi prema primjeru koji im dajem. Ne želim to! Pomozi mi da ustrajem, da ne osuđujem ni sebe ni svoje roditelje i da prije svega mogu svim srcem oprostiti kako bih zadobio tvoje oproštenje i tvoje milosrđe te blagoslov za brak!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Prečesto naš odnos prema roditeljima ili pak njihovo nepotrebno uplitanje uzrokuju probleme u braku. Imamo apsolutno pravo biti samostalni i staviti brak prije svega na zemlji, ali ako je u našem srcu gorčina prema roditeljima, to pokazuje da živimo u grijehu i da bi nam to moglo stvarati probleme u braku ili ih već stvara jer izaziva u nama krive emocije zbog kojih griješimo.

Zato odluči oprostiti i prihvati, bez osude, da je tvoje loše ponašanje tvoja pogreška i kreni to rješavati s Gospodinom.

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

Bitka za brak i obitelj! Mi smo odlučili boriti se, boriti se uz Gospodina za spas brakova, obitelji, generacija. Želiš li nam pomoći? Za detaljnije klikni ovdje, a ako ti je na srcu da nas podržiš donacijom i omogučiš nam daljnji rad, odaberi kod sa predefiniranim iznosom (10 EUR) ili skeniraj kod sa praznim iznosom i sam ga popuni (kako ti je na srcu 😊).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh