Roditelji i djeca

Što bi svaki sin želio reći svojoj majci

Što bi svaki sin želi reći svojoj majci ć knjiga Majke i sinovi

Iz nove knjige dr. Eggerichsa, koju smo nedavno najavili, odabrali smo za vas nekoliko kratkih ulomaka. Nitko se ne rodi kao dobar roditelj. To se treba (na)učiti. Knjiga će biti posebno zanimljiva suprugama čije muževe još uvijek kontroliraju njihove majke

Često se počeškam po glavi čudeći kako neke majke ne znaju osnovne stvari o svojim voljenim sinovima. Vole ih do mjere da su za njih spremne dati život, ali su u odnosu prema njima ponekad zbunjene i pate od neznanja.


Jedna mi je mama napisala sljedeće riječi:

U posljednje se vrijeme zaista borim sa svojim sinom koji uskoro navršava četiri godine. Sada shvaćam zašto svaka majka želi kćer… zato što njih bolje razumijemo! Kada se moja šesnaestomjesečna kći počne bacakati zbog nečega, znam što trebam učiniti i kako joj pristupiti jer razumijem zašto je uznemirena. Kada moj sin izvede takvo nešto, ostanem u čudu pitajući se „Što mu je sad?” Po ne znam koji put!

Ova knjiga upravo objašnjava osobitosti muške duše i želi pomoći mamama da čuju važnu i dragocjenu poruku svojih sinova…

Kromosomi XX i XY

Razgovarajući s majkama često im kažem da u njihovu dječaku čuči pravi muškarac, a poneke od njih znaju s čuđenjem uzvratiti tko bi i kakav bi taj muškarac mogao biti. Jedna mi je majka na to rekla: „On zna biti pravi nestašni dječak, a onda odjednom bude najmilije stvorenje na svijetu”. Uočavate li ovaj negativan kontrast? Njoj „pravi nestašni dječak” nije baš „najmilije stvorenje na svijetu”. One priznaju da im vrli Božji plan s testosteronom nije jasan, dok intuitivno shvaćaju „jednostavnost” estrogena. Dobro je to u šali izrazila jedna mama o svojim sinovima: „Volimo svoju djecu, ali, Bože, pomozi nam. Ako nemaju iste xx ili xy kromosome poput nas, odgajanje zna biti poput putovanja kroz nepoznatu zemlju bez zemljovida.”

Nekim su mamama njihovi dječaci poput vanzemaljaca. No oni su pravi Zemljani. Bog ih je po spolu stvorio muškarcima. Ova knjiga upravo objašnjava osobitosti muške duše i želi pomoći mamama da čuju važnu i dragocjenu poruku svojih sinova: „Ja sam samo dječak koji stoji pred svojom majkom moleći je da ga poštuje”.

Rezultati istraživanja i sama Biblija otkrivaju nam muškarčevu potrebu za poštovanjem. Namjera je ove knjige pružiti jednostavan, ali revolucionaran uvid u ono za čime dječakovo srce čezne. Mnogim je majkama to, nažalost, promaklo, ali nakon što pročitaju ovu knjigu, shvatit će da je uz njezinu ljubav, upravo poštovanje ono što otvara srce njihovih sinova. Siguran sam da će mame, bez obzira što o tome kažu rezultati istraživanja i Biblija, to vrlo brzo uvidjeti same.

Razgovarajući s majkama često im kažem da u njihovu dječaku čuči pravi muškarac, a poneke od njih znaju s čuđenjem uzvratiti…

Bezuvjetno pozitivan stav

Potrebno je uložiti trud kako bismo stekli bezuvjetno pozitivan stav prema svojoj djeci. Tko je spontano potaknut poštovati svoga sina kada njegovo ponašanje ne odražava nimalo poštovanja prema ikome? Uživa li mama u zauzimanju pozitivnog stava prema sinu u trenutku kada joj se zbog njegova ponašanja slama srce? Nije to nimalo lako, niti možemo reći da je pravedno, ali stvar je u tome da je to ispravno. Djeca znaju biti nezrela i neugodna. No samo se tako može dalje.

Namjera je ove knjige pružiti jednostavan, ali revolucionaran uvid u ono za čime dječakovo srce čezne

Neke se majke odlučuju poći linijom manjeg otpora, osobito ako su time postigle svoj cilj. Mnoge majke iz prve ruke vide kako nepoštovanje snažno djeluje na njihove sinove. Zbog toga je nepoštovanje tako opasno i može odvesti na krivi put. Kada dječak osjeti prijezir svoje majke, on će činiti ono što ona od njega očekuje. Takvu će reakciju majčino nepoštovanje izazvati kod njega, ali dugoročno to je jednako neučinkovito kao tatino uvjerenje da njegova oštra riječ i ljutnja poticajno djeluju na njegovu kćer. To može imati kratkotrajan učinak, ali dugoročno ona će klonuti duhom. Isto će se dogoditi s vašim sinom. Ponižavajuć i nepoticajan odnos roditelja prema djetetu u konačnici oslabljuje njegove duhovne snage.

Možemo zaključiti da majčino bezuvjetno poštovanje prema sinu djeluje na njega jednako kao očeva bezuvjetna ljubav prema kćeri. Tati se neće svidjeti njezini loši odabiri koji vode u grijeh. On voli ono što ona uistinu jest u dubini njezina bića usprkos njezinu ponašanju. Na isti način mami se ne sviđaju sinovljevi loši odabiri koji ga vode u grijeh, ali ona poštuje njegov duh usprkos njegovu ponašanju.

(…)

MAJKE I SINOVI I ŠTO POŠTOVANJE IMA S NJIMA?

Ljubav je važna, no ključ koji otvara srca vašega sina jest – poštovanje!

Majke i sinovi knjiga

Uvjerenje prema kojem majke trebaju poštovati svoje sinove može nekome zvučati neobično, međutim ono kod svih podjednako izaziva veliku znatiželju. Svi se možemo lako povezati s potrebom za majčinom ljubavlju, no može li se ona poistovjetiti s poštovanjem? Već se kod malih dječaka može primijetiti zapanjujući učinak koji na njih ima poštovanje kad se ono primjenjuje na odgovarajući način.

I dok majke potiču očeve da vole svoje kćeri, njima se (majkama) ne ukazuje na posebne načine kojima bi trebale iskazivati poštovanje svojim sinovima, barem ne na one koji su primjenjivi i posve objašnjeni. Općepoznato je da djevojčice trebaju očevu ljubav, no tko snažno promiče istinu da dječaci (i mali i veliki) trebaju majčino poštovanje? Nema sumnje da su majke ovdje ostavljene na cjedilu.

Dr. Eggerichs je svojim biblijskim pojašnjenjem ljubavi i poštovanja pomogao da se spase milijuni brakova. U ovoj knjizi jednako uspješno primjenjuje te principe na jedan od najvažnijih odnosa – onaj između majki i sinova.

Nijednoj majci nikada nije ni prerano ni prekasno početi primjenjivati ovu poruku poštovanja, a vaš sin za to nikada nije ni premlad ni prestar.

Sarah Eggerichs

O knjizi “Majke i sinovi”

„Nikada nije ni prerano ni prekasno da majke počnu primjenjivati ovu poruku poštovanja, a njihovi sinovi za to nikada nisu ni premladi ni prestari!”

Sarah Eggerichs

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh