Roditelji i djeca

IZ KNJIGE "MAJKE I SINOVI"

Prilika za povezivanje sa sinom Dječaci vole izreći svoje mišljenje. Time pokazuju svoju sklonost k tome da analiziraju stvari, da potraže rješenje i daju savjet. Kada ste posljednji puta rekli svome sinu da cijenite tu njegovu crtu?

Prilika za povezivanje sa sinom

Foto: Pixabay

 

Svidjelo mi se kako je jedna mama našla načina da joj njezini sinovi tinejdžerske dobi izraze svoje mišljenje, ponude savjet ili čak riješe problem. Ona s njima razgovara služeći se rečenicama poput:

„Što kažeš na današnju propovijed?”
„Treba mi novi mobitel. Mogu li te zamoliti da malo proučiš što se trenutno nudi pa da mi nešto preporučiš?”
„Ne mogu se odlučiti koje fotografije s ljetovanja razviti. Možeš li mi pomoći odabrati?”
„Htjela bih skinuti neke nove pjesme da ih mogu slušati preko mobitela. Možeš li mi preporučiti nešto što znaš da bi se meni svidjelo?”
„Jesi li pročitao članak o novome mostu koji planiraju izgraditi u gradu? Kako ti se čini ta ideja?”

Mudro je postupila i majka kojoj je sin udijelio savjet o bojanju zidova:
„Dok sam bojala zid u našoj dnevnoj sobi, moj mi je jedanaestogodišnji sin pokazao posebnu tehniku prelaženja zida valjkom za bojanje. Budući da to činim već godinama, ova tehnika za mene nije bila nikakva novost, ali iskoristila sam ovu priliku da mu zahvalim na savjetu i pomoći.”

…neki dječaci znaju svoje mišljenje iznijeti na nametljiv način i onda ne dobiju reakciju ili ono oduševljenje kojem su se nadali. Možda ga se i pokuša ušutkati. Stvaranjem napetosti u takvom razgovoru majka propušta priliku sinu se obratiti s poštovanjem i uistinu saslušati što želi reći

Dječaci vole izreći svoje mišljenje. Time pokazuju svoju sklonost k tome da analiziraju stvari, da potraže rješenje i daju savjet. Kada ste posljednji puta rekli svome sinu da cijenite tu njegovu crtu? Da, neki dječaci znaju svoje mišljenje iznijeti na nametljiv način i onda ne dobiju reakciju ili ono oduševljenje kojem su se nadali. Možda ga se i pokuša ušutkati. Stvaranjem napetosti u takvom razgovoru majka propušta priliku sinu se obratiti s poštovanjem i uistinu saslušati što želi reći. Malo kasnije će se požaliti na to da nema blizak odnos sa sinom, a upravo je propustila priliku za povezivanjem s njime.

Iz knjige „Majke i sinovi” autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh