Aktualnosti

TRAGIČNA ŽIVOTNA PRIČA

Sedamnaestogodišnja Nizozemka zbog trauma koje je doživjela život završila eutanazijom Noa Pothoven život je završila eutanazijom u nedjelju u svom domu. Slučaj je komentirao i papa Franjo

Sedamnaestogodišnja Nizozemka zbog trauma život završila eutanazijom

Noa Pothoven/ foto: sevendays.nl


 

Sedamnaestogodišnja Nizozemka Noa Pothoven zbog trauma koje je doživjela u nedjelju je okončala život eutanazijom, javlja New York Post.

Noa je patila od posttraumatskog stresnog poremećaja i anoreksije. Seksualno je zlostavljana kada je imala 11 godina a tri je godine kasnije i silovana. Prema pisanju New York Posta, iako nema dokaza da su njeni roditelji osporili njezinu odluku da ju se eutanizira, nisu joj dopustili da to učini godinu prije, kada je imala 16 godina. Sedamnaestogodišnjacima više nije potrebna suglasnost roditelja da izvrše samoubojstvo. Eutanazija je legalna od 2001. godine.

Noa je na Instagramu objavila da planira umrijeti:

„Možda će ovo neke iznenaditi, ali ovo sam dugo planirala (…) Nakon godina borbe, osjećam da sam došla do kraja. Prestala sam jesti i piti, a nakon mnogih rasprava i procjena odlučeno je da me puste jer je moja patnja nepodnošljiva. Umrijet ću u roku od najviše 10 dana. Ja dišem, ali više ne živim“, napisala je.

Dr. Gordon Macdonald iz organizacije Care Not Killing koja se bori protiv legalizacije eutanazije, izjavio je da je tragičan slučaj neizbježan rezultat legalizacije zakonâ o eutanaziji koji ne cijene svaki ljudski život.

„Kada jednom prihvatite da neki životi nisu vrijedni toga da ih se štiti i da bi kao takvi trebali biti okončani, samo je pitanje toga koji su to životi i kakvi bi se uvjeti trebali ispuniti za potpomognuto samoubojstvo ili eutanaziju“, rekao je dr. Gordon.

U Nizozemskoj je 2017. godine 6 585 osoba život završilo eutanazijom. Njih 169 je imalo demenciju, 83 psihičke poremećaje, a 293 patilo je od „starosti“.

Slučaj je komentirao i papa Franjo, koji je na Twitteru napisao:

„Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo poraz su za sve ljude. Odgovor koji smo pozvani dati jest da nikada ne napuštamo onoga tko trpi, da se ne predajemo, nego da se pobrinemo i volimo kako bismo ponovno pružili nadu“.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh