Brak i odnosi

MUŠKI SAVJETI ŽENAMA

Savršen muškarac ne postoji – prestanite ga čekati Ali ipak nisu svi muškarci isti...

Savršen muškarac ne postoji – prestanite ga čekati
In-eternum - katolički planer

Foto: Shutterstock

 

Niti su nužno šarmantni, niti savršeni. Zapravo, kraljevići su plemići i rijetko se miješaju s običnim pukom, pa tako, osim ako ne želite biti poput Kate Middleton i udati se za kraljevića, možda je vrijeme da prihvatite da su ideali samo ideali te da to isto vrijedi kad je ljubav u pitanju. Ne radi se o odustajanju i odabiru manjeg zla ili prihvaćanju onoga što nam se nudi bez težnje za čime većim. Ali kažem vam: savršen muškarac ne postoji i nemojte čekati na njega.

Ovaj je članak namijenjen svima, ali je posebno predviđen za one žene koje se osjećaju pozvane za brak. Dakle, ako ste otkrile taj osobni poziv od Boga, otvorene ste za mogućnost uspostavljanja odnosa s muškarcem, očekujući brak. U tom ste slučaju svoj poziv shvatile ozbiljno i radite na ostvarenju svojeg poziva.

Tjeskoba i frustracija

Ja osobno primjećujem određenu tjeskobu, tjeskobu koja dovodi do frustracije, jer je, statistički, više žena nego muškaraca u Crkvi, a kad se radi o predanim laicima, koji su uključeni u služenje i žive svoju vjeru, stvari postaju još i više nerazmjerne. Ta pojava uzrokuje različite posljedice. S jedne strane, s obzirom na to da je u Crkvi mnogo djevojaka i s obzirom na to da su sve aktivne vjernice, one poznaju svoju vjeru i ne bi htjele baš bilo koga. One traže nekoga tko odgovara njihovim očekivanjima, muškarca koji također živi svoju vjeru.

S druge strane, njihova je potraga ograničena na Crkvu, što znatno smanjuje broj potencijalnih kandidata i, kao što sam čuo od mnogih žena, oni dobri svi su već zauzeti. Za muškarce je stvar mnogo jednostavnija. U usporedbi sa ženama, manje je muškaraca koji su vjernici, a još je manje mladića koji razmišljaju o svojem pozivu za brak i aktivno traže djevojku. Takvi muškarci uvijek imaju koga izabrati.

Visoki standardi

Ne bi trebalo degradirati odnose i gledati na ono drugo kao na objekt, ali čini se da se nekad sve svodi na: „Ja sam sam/a, tražim djevojku/momka, a prioritet mi je da ta osoba ide u crkvu i živi vjeru kao i ja.“ To je samo početak, jer sastavljamo i dodatan popis osobina koje bi idealan mladić ili djevojka trebali imati. Tad sve postaje veoma složeno, jer „on ne samo da bi trebao biti dobar katolik, nego i voljeti djecu, raditi kućanske poslove, biti brižan, romantičan, dobro plesati, dobro kuhati, biti duhovan, zgodan, privlačan“ itd. Nisam siguran da bi i sv. Josip ispunio tu listu zahtjeva.

Djevojke, ne kažem da trebate sniziti svoje standarde da bih obranio muškarce. Ali ako čekate kraljevića na konju i stoga ignorirate sve one koji ne ispunjavaju vaše zahtjeve, pozivam vas da razmislite o svojoj situaciji i sagledate ju s duhovne strane.

1. Odnos se gradi u paru i obje strane sudjeluju u tome, a ne samo on

Sam pojam par govori sve. Kada govorimo o paru, mislimo na dvije osobe koje su jednake. Jednake po dostojanstvu, važnosti i vrijednosti. Zato se svaki put osjećam pomalo neugodno kad vidim da djevojka odluči da će joj neki momak biti „prijatelj“, kao da ta odluka ovisi samo o djevojci. Ako će djevojke gledati na svoje udvarače kao na kandidate koji moraju položiti ispit, teško da će moći izgraditi zdrav odnos. To bi bio posve neravnopravan odnos, u kojem bi samo jedna strana imala pravo odlučivanja. Vjerujte mi, u takvu odnosu nitko ne bi bio sretan.

2. Dajite onoliko koliko očekujete primiti

Ako želite brižna, romantična muškarca, koji koristi vodicu za brijanje, koji će vam služiti dan i noć i biti uvijek na raspolaganju za vas, muškarca koji je zabavan, ljubazan prema vašim prijateljicama i vodi zanimljive razgovore s vašim roditeljima i braćom, muškarca koji je duboko duhovan, inteligentan i uvijek voljan pomoći, onda imate problem. Jer ukoliko i dobijete takva, to će onda značiti da će očekivati od vas da budete isti takvi.

To opet ne znači da trebate reći: „Ma ja sam loša osoba, stoga mi je svejedno ako onaj tko se zaljubi u mene isto bude loša osoba.“ Radi se o prihvaćanju vlastitih mana i razumijevanju da će osoba koja vas voli i koju vi volite također imati svoje mane. Neće se uvijek ponašati kao zgodni i galantni glumci iz vaše omiljene romantične komedije.

3. Usredotočite se na davanje

Umjesto dugačka popisa zahtjeva za svojega idealnog muža, učinite suprotno i usmjerite se na ono što možete dati i čega ste se voljni odreći zbog ljubavi. Otkrit ću vam tajnu: odnosi se uglavnom svode na stalno vježbanje davanja, a ne na primanje. Zato se pripremite za to, tako da, ako se zaljubite, budete spremni na žrtvovanje, na smanjivanje očekivanja i prilagođavanje očekivanja prema manama vašeg izabranika. Morate biti voljni prihvaćati i opraštati pogreške, kao što i sami očekujete da budete prihvaćeni i da vam bude oprošteno. Odnos zahtijeva puno duhovnosti, posebno u tom aspektu. To ne znači da je vaš muž vaša pokora i pročišćenje koje morate činiti, ali živjeti u odnosu znači odreći se sebe i vježbati predanje, bezuvjetnu ljubav i iskreno opraštanje. Ima li išta kršćanskije do takve ljubavi?

4. Prihvatite mogućnost da on možda dolazi iz drugačije sredine

Znam, povezati se s kime tko ne vjeruje, veoma je izazovno. Osim zajedničkih sklonosti i međusobna podudaranja te vaše „liste želja“, vjerojatno ste već čuli savjet da se ne „ujarmljujete s nevjernicima“ (2 Kor 6, 14) i o posljedicama mogućeg braka s poganinom, o čemu govori primjer Samsona i Dalile. Sve je to istina. Međutim također je istina da je Božji Sin postao čovjekom i da „nema više: Židov – Grk, nema više: rob – slobodnjak, nema više: muško – žensko; svi ste jedno u Kristu Isusu“ (Gal 3, 28). Zato ostanite otvoreni i za mogućnost da Bog djeluje u vašem životu i životu muškarca iz vaših snova, iako on možda ne bude vjernik.

Možda nije mudro odmah nekoga isključiti samo zato što dolazi iz drugačije društvene, političke, ekonomske ili etničke skupine ili kruga. Takve stvari nisu nužno zapreka za istinsku ljubav, mada morate biti oprezni da to ne utječe na ono što jeste i u što vjerujete.

5. Zaboravite idealne prizore iz filmova

Nemojte se obeshrabriti ako nakon nekoliko mjeseci zajedničkog „hodanja“ još uvijek niste vidjeli zalazak sunca dok ste bili u šetnji na pješčanoj plaži odjeveni u bijeli lan. Nemojte misliti da je sve izgubljeno ako njegova pisma i poruke nisu romantične poput citata i fraza koje svakodnevno vidite na Instagramu. Filmovi su fikcija, a vi živite u stvarnom svijetu. Zato morate biti spremni na to da će vaši romantični trenutci biti skromniji i da on možda neće imati neograničene financijske resurse da bi vas vodio na tropske plaže i u skupe restauracije. Možda će vam moći kupiti samo čips i sok. Neka zbog toga vaši zajednički trenutci budu vrijedni zbog onoga što zajedno gradite, a ne zbog mjesta na koja odlazite, onoga što jedete ili odjeće koju nosite. Samo zato što je izostao čar s Facebooka ili Instagrama, to ne znači da vam nije lijepo zajedno.

6. Parovi u stvarnom životu nisu savršeni

Ljudi se bude s raščupanom kosom i lošim zadahom. A kad navečer skinu cipele, njihova stopala vjerojatno ne mirišu na ruže. Hrana nije uvijek onakva kako izgleda na Instagramu, a svađe ne završavaju uvijek usporenim, romantičnim, snažnim zagrljajem. Stvarni parovi znaju dobro što to znači sklapati kraj s krajem iz mjeseca u mjesec. Znaju što to znači nositi istu odjeću više dana u tjednu jer drugu nemaju. Znaju kao je to provesti tjedne (čak i mjesece) bez romantične večere. Znaju što su to prave i ozbiljne svađe, one koje bole, ali ih nadilaze trudeći se i ustrajući i ne očekujući „leptiriće u trbuhu“.

Ne kažem da trebate odustati i zaključiti da su odnosi naporni i nepotrebni, ali upozoravam vas da je stvarnost teška, još i više za kršćane. Ali su svemu tome moguće je naći sreću, mir i pravu ljubav od supružnika i od Boga. Stoga ne očajavajte ako vaša ljubavna priča ne izgleda kao romantični roman.

7. Odbacite svoje stereotipe i predrasude

Prvo upoznajte ljude, ne samo one koji vas zanimaju na romantičan način, prije nego što stvorite mišljenje o njima. Ne dopustite da predrasude i stereotipi vladaju vašim osjećajima i vašim riječima. Nasmije me, ali i rastuži kad god čujem: „Svi su muškarci isti.“ Zar zbilja itko misli da su Hitler i sv. Ivan Pavao II. isti? A obojica su bili muškarci, zar ne?

Tjelesni izgled veoma utječe na lažnu sliku koju imamo o ljudima. Način kako se tko odijeva, kakva mu je frizura, kako hoda, stvara u nama lažnu sliku o osobi pred nama. Isto se odnosi i na to za koga navija, kakvu glazbu voli ili ima koju drugu osobinu koja vam se čini nespojiva s vama. Riješite se predrasuda i dopustite sebi da se iznenadite.

8. Čekanje na kraljevića na bijelom konju je za kraljevne – a vi to niste

Na kraju bih vam rekao nešto za razmišljanje.

Prvo, sama je ideja „čekanja“ na nekoga čudna. Kao da sve prepuštate sudbini. Kao da vam sudbina treba donijeti nekoga posebnoga, jedinstvenoga, tko će banuti na vaša vrata. To se ne događa. Bog ima planove, ciljeve, ali ne postoji sudbina, jer smo svi slobodni i čak i ako Bog želi da idemo određenim putem, naše odluke određuju naš put. Stoga nije važno koliko čekate – ako ne tražite, ako se ne otvorite za mogućnost da budete iznenađeni, teško da ćete ikoga naći.

Drugo, pokušajte otkloniti svoju zamisao da vas muškarac mora zaslužiti. Bez sumnje, muž, posebno kršćanski muž, treba se brinuti za svoju ženu, za onu koja je osvojila njegovo srce. Činjenica je da sve žene očekuju od muževa da budu vjerni, romantični, brižni, osjećajni i da ih poštuju. Ali za to je potreban reciprocitet. Vi niste kraljevna, vi ste stvarna žena, s manama. Zato umjesto super zgodna dečka s dobrim ukusom i skupim darovima, koji dobro pleše, trebate razmisliti o tome da se približite muškarcu koji voli vaše mane.

Da zaključim, ako već dugo čekate i zahvatila vas je malodušnost, ako ste izgubili nadu da ćete naći pravu osobu, ponudite to stanje svojeg života Gospodinu. Ne dajte da to vrijeme čekanja i traženja bude mrtvo vrijeme, ustajala faza vašeg života. Neka to bude vrijeme vašeg rasta kao žene, vrijeme otkrivanja vašeg poziva i priprave srca za pravu osobu.

Autor: Sebastian Campos (Catholic link)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh