Vijesti

TRIBINA O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI U ŠIBENIKU

Savjetnik ministrice kulture L. Ilčić: ‘Promjena spola je nemoguća jer je genetski kod zapisan u svakoj našoj stanici’ U organizaciji Hrvatskog katoličkog društva, jučer je u šibenskoj je knjižnici održana tribina „Istina o Istanbulskoj konvenciji“, na kojoj su govorili Marija Friedrich i Ladislav Ilčić

Borba protiv nasilja zloupotrebljava se kako bi se rodna ideologija uvela u zakone Republike Hrvatske, kazali su predavači pred brojnim istomišljenicima.

„Prema rodnoj ideologiji, čovjek se rađa kao neutralno biće, a kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena, ili neki drugi od, do sada, izmišljenih rodova. Rodna ideologija, koja tvrdi da su spol i rod odvojeni, nema znanstvenu potkovu, već se širi kao politička paradigma. Ona se pokušava ispod radara ugurati u Istanbulsku konvencija koja je prihvaćena 2011. godine. Konvencija definitivno ima dobrih stvari, jer se njome zaista bori protiv nasilja nad ženama. I jako je teško biti protiv takvog dokumenta i zato je kao trik unutra ubačena rodna ideologija. Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor i kao takva je pravno jača od zemaljskih zakona, što znači da bi se naši zakoni trebali prilagoditi i podrediti Istanbulskoj konvenciji“, kazao je Ladislav Ilčić.

„Kada osoba ne prihvaća vlastiti spol, nema genetski poremećaj. To se zove transeksualizam i psihički je poremećaj koji se liječi kod psihijatra, ne kirurga“, istaknuli su na predavanju.

„Nikad nećemo biti drugog spola“

„Promjena spola je nemoguća jer je genetski kod zapisan u svakoj našoj stanici. Mi se možemo hormonalno promijeniti i ličiti na drugi spol, ali nikad nećemo biti drugog spola. Ja nikad neću biti žena“, rekao je Ilčić.

Na tribini su najavili i pokretanje referenduma o ratifikaciji.

Raspisivanje referenduma okupljeni su zdušno pozdravili uz naglasak da bi se trebala izbjeći igra riječi kako ne bi bilo zabuna kod zaokruživanja ‘za’ ili ‘protiv’ kao što je bio slučaj na referendumu 2013. godine.

Ilčić je nazvao rodnu ideologiju opasnijom od komunističke jer je „komunistička išla čizmom i mogla se prepoznati, a ova ide iznutra“.

„Spol je određen u trenutku oplodnje“

Marija Friedrich iz udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR istaknula je kako ju ova tema zanima jer je majka četvero djece, a Konvencija ulazi u pitanje odgoja djece.

„Rodna ideologija kaže da su spolne razlike društveno uvjetovane, odgajamo djevojčice kupnjom ružičastih haljina i lutki, i one onda postanu curice. Spol je određen u trenutku oplodnje. Zbog lučenja različitih hormona u mozgu dolazi do promjena i stoga muškarci i žene u odrasloj dobi imaju različit mozak“,  kazala je Friedrich i te različitosti potkrijepila određenim primjerima.

„Muškarci i žene boje vide različito, ali i ponašaju se različito kada se vrate s posla. Žena ima potrebu iznositi svoje osjećaje, a muškarac 15 minuta šutiti“, navela je.

Hrvoje Zekanović, HRAST-ov zastupnik i prvi predsjednik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika „Biskup Srećko Badurina“, istaknuo je kako imaju veliku podršku Crkve.

Tribina je izazvala veliki interes među Šibenčanima, većinom istomišljenicima, koji su došli pružiti svoju podršku.

Izvor: Šibenski portal

Priredila Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh