Osobni razvoj

ZA DJEVOJKE

Nekoliko savjeta za pronalazak prave ljubavi Moja je kćer trenutno premlada da bi čitala, ali ovo je nekoliko pouka koje ću joj prenijeti kad odraste…

Četiri ključna savjeta za pronalazak prave ljubavi

Foto: Shutterstock

 

Prije više od godinu dana, supruga i ja smo dobili svoje treće dijete – djevojčicu. Iako svako dijete volim na jedinstven način, ipak moram priznati da je imati kćer nešto drugačije. Kao otac, više se brinem za svoju kćer. U jednom trenutku dobijete želju za skupljanjem oružja. I pored toga, osjećam da su životne pouke drugačije za dječake i djevojčice. Ono što poučavam svoje sinove razlikuje se od onog što ću govoriti svojoj kćeri.

Moja je kćer trenutno premlada da bi čitala, ali ovo je nekoliko pouka koje ću joj prenijeti kad odraste:

Postoje mladići koji će te ‘voljeti’ zbog tvog tijela, a postoje i oni koji će te voljeti zbog tebe same

Nemaju svi mladići najbolje namjere. Postoje mladići koji će izraziti interes za tebe zbog onoga što ti možeš učiniti za njih. Ali postoje drugi koji će te voljeti zbog tebe same i koji će poštivati tvoje tijelo. Mladići će ponekad lagati kako bi ostvarili ono što žele – nećeš biti u stanju razlikovati ono što govore od onog što žele. Njihova djela otkrit će ti njihov karakter.

Dobro je željeti da te muškarac vodi kroz život

Društvo će ti tvrditi da ženstvenost znači da si samostalna i neovisna i da ne trebaš nikog da te vodi kroz život. To nije u potpunosti istina. Isus je pozvao sve da nasljeduju njegov poziv „Dođi, slijedi me!“. Svi imamo potrebu da nas netko vodi, osobito kad u životu dotaknemo dno. Najveću snagu i slobodu osjećat ćeš kad ćeš biti u povezanosti s Isusom. To se može primijeniti i na vezu. Muškarac koji će te voditi bliže Isusu – vrijedan je da ga slijediš.

Vrijeme samoće treba njegovati i cijeniti

Previše dana prođe u životima mladih djevojaka koje čekaju na ‘princa na bijelom konju’. Stvarnost je drugačija – vrijeme kad si sama kratko traje. To je vrijeme koje moraš iskoristiti kako bi upoznala sebe, kako bi rasla i kako bi upoznala slobodu koju nećeš imati jednom kad se udaš i postaneš majka. Cijeni to vrijeme u životu i ne brini za ‘Gospodina Pravog’. Ljubav će te pronaći kad za to bude bilo vrijeme.

Povezanost s Bogom važnija je od bilo čega drugog što ti neki mladić može dati

Život je samo treptaj oka u usporedbi s vremenom provedenim s Kristom u vječnosti. Cilj svakog života i poziva življenje je u rastu i povezanosti s Bogom. Brak – u kojem se živi prema Božjem planu – svjedoči i razvija blizinu s Bogom.

Mladić nikad ne bi trebao zamijeniti tvoj intimni odnos s Bogom. Povezanost s nekim mladićem dobra je ako se istovremeno razvija tvoj intimni odnos s Bogom. Dečko, odnosno onaj za koga se vrijedi udati, trebao bi te približavati Bogu, a ne udaljavati od Njega.

Izvor:  Laudato.hr (Chastity Project)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh