Vijesti

SASTANAK U SINGAPURU

Sastanak Trumpa i Kim Jong-una: Hoće li doći do promjena u položaju sjevernokorejskih kršćana? Nakon gotovo 65 godina zamrznutih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje, prekjučer je u Singapuru održan povijesni susret čelnika ovih dviju zemalja, s jednako povijesnim rukovanjem...

Dugo očekivani sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i vođe Sjeverne Koreje Kim Jong-un održan je u utorak, 12. lipnja, u Singapuru, javlja Aleteia.

Povijesni susret, s jednako povijesnim rukovanjem, dogodio se nakon gotovo 65 godina zamrznutih odnosa između ove dvije zemlje te je otvorio novu fazu odnosa između Pyongyanga i Washingtona.

Ovaj je sastanak već urodio prvim plodom; dvojica čelnika potpisala su dokument u kojem izjavljuju da će se pridružiti naporima u izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima na Korejskom poluotoku.

Sant’Egidio i papa Franjo

Katolička zajednica Sant’Egidio je s velikim zadovoljstvom pozdravila sporazum potpisan u Singapuru. Oni su uvjereni da sporazum može uvelike olakšati napredovanje i rješavanje mnogih poteškoća, počevši od najugroženijih sektora sjevernokorejskog stanovništva.

Cijeli je katolički svijet, a osobito papa Franjo – koji je već u nekoliko navrata pozvao na mir u regiji – s nestrpljenjem očekivao ovaj trenutak. Papa je također prije nekoliko dana, u nedjelju 10. lipnja, pozvao vjernike da mole za uspjeh ovog razgovora.

Progonjeni kršćani

U svom srcu Papa je sigurno razmišljao o progonjenim kršćanima u Sjevernoj Koreji.

„Zazidano kraljevstvo”, kako se Sjeverna Koreja često naziva zbog gotovo hermetičke zatvorenosti od ostatka svijeta, ima strašnu reputaciju u vezi s ljudskim pravima općenito, a posebno u vezi s vjerskim slobodama. Američka komisija za međunarodne vjerske slobode (USCIRF) je u svom izvješću iz 2008. godine definirala Sjevernu Koreju kao „zatvor bez rešetaka”.

2013. godine, Ujedinjeni narodi odlučili su pokrenuti Povjerenstvo za ispitivanje ljudskih prava u Demokratskoj narodnoj Republici Koreji, kako bi istražili sustavno, rasprostranjeno i teško kršenje ljudskih prava u toj zemlji. U svom konačnom izvješću, objavljenom u veljači 2014., komisija neupitno optužuje režim za zločine protiv čovječnosti. Dokument opisuje sjevernokorejsku situaciju kao gotovo potpuno uskraćivanje prava na slobodu mišljenja, savjesti i religije, kao i prava na slobodu izražavanja, informacija i udruživanja.

Kampovi „kwanliso”

Kršćanima je u Sjevernoj Koreji zabranjeno prakticirati vjeru te su progonjeni. Kazne su vrlo stroge a u radničkom kampu (kwanliso) možete završiti samo zbog posjedovanja Biblije. Ti su kampovi možda gori čak i od zloglasnih nacističkih logora.

U takvim se kampovima, u šokantno lošim uvjetima, nalazi oko 250 000 zatvorenika, uključujući 50 000 kršćana.

Prema Međunarodnom izvješću o religijskoj slobodi američkog State Departmenta za 2017. godinu, Ujedinjeni narodi procjenjuju da u Sjevernoj Koreji postoji između 200 i 400 tisuća kršćana.

Izvori kažu da u glavnom gradu Pyongyangu postoji pet crkava: tri protestantske, jedna katolička i jedna pravoslavna. Sve su, naravno, pod strogom kontrolom vlasti.

Hoće li ovaj sastanak u Singapuru uspjeti išta promijeniti u sjevernokorejskoj politici prema vjernicima, osobito kršćanima, ostaje nam da vidimo.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Yahoo News

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh