Svetac dana

23. TRAVNJA

Sveti Juraj – podnio je mučeništvo za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana Pobožni roditelji, kršćani - Geroncije, časnik iz Kapadocije i Polikronija iz Palestine, odgajali su ga u vjerskom duhu. Bio je visoki rimski časnik, tribun carske garde u Nikomediji. Mučen je i smaknut mačem za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana na današnji dan, 23. travnja 303. godine u Nikomediji

Sveti Juraj – podnio je mučeništvo za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana

Danas slavimo blagdan svetog Jurja mučenika. Njegov je život obavijen mnogim legendama, a rodio se između 275. i 285. godine u Lodu, u rimskoj Palestini (danas Izrael), a po nekima u Kapadociji (danas središnja Turska). Pobožni roditelji, kršćani – Geroncije, časnik iz Kapadocije i Polikronija iz Palestine, odgajali su ga u vjerskom duhu. Bio je visoki rimski časnik, tribun carske garde u Nikomediji. Mučen je i smaknut mačem za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana na današnji dan, 23. travnja 303. godine u Nikomediji. Radije je izgubio glavu i visoki položaj nego da prinosi žrtve poganskim bogovima i odrekne se Krista.

Jedan od najpopularnijih svetaca srednjega vijeka

Iako o njemu postoji malo pisanih podataka, već sredinom IV. stoljeća Konstantin Veliki podigao je crkvu njemu u čast. U Bizantu su ga nazivali „velikim mučenikom“, a za križarskih ratova bio je prototip kršćanskog viteza i zaštitnik vitezova ratnika. Od XIII. stoljeća slavi se kao zaštitnik Engleske, a za zaštitnika su ga uzeli mnogi gradovi (Barcelona, Genova, Ljubljana, naš Senj i mnogi drugi). Jedan je od najpopularnijih svetaca srednjega vijeka; legende od VI. stoljeća donose teme o njegovom mučeništvu, od X. stoljeća često ga prikazuju na ratnim zastavama, a od XII. stoljeća uvodi se motiv njegove borbe sa zmajem.

Prema toj legendi, kopljem je ubio zmaja koji je živio u jezeru nedaleko od Silene u Libiji. Nagradu koju je dobio od tamošnjeg kralja, Juraj je poklonio siromasima. Njegov lik često je prikazan na portalima katedrala (Ferrara, Bamberg, Chartres, Firenca) i bio je privlačan motiv mnogim umjetnicima (Rafael, Pisanello, Carpaccio). O njemu su napisani mnogi romansirani životopisi i proslavili su ga mnogi pjesnici i pisci prikazanja. Po njemu su prozvani brojni europski viteški redovi i odlikovanja.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh