Svetac dana

2. LIPNJA

Sveta Blandina – djevojka koja je podnijela mučeničku smrt za Krista Blandina je bila ropkinja, rođena u Lyonu oko 162. godine. Uhvaćena je kao kršćanka zajedno sa svojom gospodaricom i još 45 kršćana iz Lyona. Mučeništvo svete Blandine začudilo je i zadivilo i njezine ubojice

Sveta Blandina – djevojka koja je podnijela mučeničku smrt za Krista

Sveta Blandina, galska mučenica iz II. stoljeća, dala je život za Krista Gospodina u vrijeme vladavine cara Marka Aurelija. Rimljani su uz rijeke Rhônu i Saônu oko 43. godine osnovali grad Lugdunum, iz kojeg je kasnije nastao francuski grad Lyon. Tamo je rano stiglo kršćanstvo, koje je Crkvi dalo mnogo slavnih mučenika. Među njima je i sveta Blandina, koja je postala žrtvom progona kršćana 177. godine u Lyonu. O njoj najviše doznajemo iz pisma Crkve u Lyonu, upućenog Crkvi u Maloj Aziji. To svjedočanstvo preuzeo je i rimski povjesničar Euzebije iz Cezareje u svojoj „Crkvenoj povijesti“. Blandina je bila ropkinja, rođena u Lyonu oko 162. godine. Uhvaćena je kao kršćanka zajedno sa svojom gospodaricom i još 45 kršćana iz Lyona. Optužili su ih pored ostalog i za kanibalizam. Kršćani su strepili da će se mlada, nježna djevojka prestrašiti muka i otpasti od vjere. Blandina je pokazala nevjerojatnu hrabrost i u mukama neprestano ponavljala: „Kršćanka sam i među nama nema nikakvog zla.“ Kad su je prvi put doveli u amfiteatar i objesili je na mučilo u obliku križa, molila je na sav glas pa su je i divlje zvijeri poštedjele.

Okrutno mučenje

Preživjela je najstrašnije moguće muke. Zatim su pred nju dovodili kršćane koji su preživjeli razne muke pa je bila prisiljena promatrati njihovo daljnje mučenje i ubijanje. Nije se uplašila ni tada, a kad je na mučilištu ostala posve sama, krvnici su sav svoj bijes usmjerili na nju. Zavezali su je u mrežu i stavili pred razjarenog bika, koji ju je više puta bacio u zrak. Tada su je mučitelji dokrajčili mačem, spalili njezino tijelo i pepeo bacili u rijeku Rhônu. Dogodilo se je to u Lyonu, u kolovozu 177. Mučeništvo svete Blandine začudilo je i zadivilo i same krvnike. Priznali su da nikada nijedna žena nije podnijela tako hrabro takve okrutne muke. Svetu Blandinu Crkva slavi zajedno s ostalim mučenicima iz Lyona. Njezine relikvije čuvaju se u crkvi Saint-Leu u francuskom gradu Amiensu (Pikardija). Zaštitnica je djevojaka, žrtava mučenja, Lyona te mnogih naselja, župa, crkava i kapela širom svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh