Svjedočanstva

ŽIVOTNA PRIČA S. MARY GIANNE THORNBY

S. Mary: Mogla sam biti ubijena toga dana, ali Bog mi je sačuvao život – zato sam odlučila reći „da“ njegovom planu za mene Toga su jutra dvojica mladića od 17 i 18 godina, počela pucati; ubili su 13 osoba a više od 20 bilo je ranjeno. Potom su i sebi oduzeli život. (...) Mary Gianna kasnije je saznala da se je većina ubojstava dogodila u knjižnici, mjestu na kojem je ona bila gotovo svakoga dana u to vrijeme – osim toga dana…

S. Mary: Mogla sam biti ubijena toga dana, ali Bog mi je sačuvao život – zato sam odlučila reći „da“ njegovom planu za mene

Foto: Sr. Mary Gianna Thornby, DLJC. Courtesy Photo

 

Prije nego što je postala redovnicom, s. Mary Gianna Thornby bila je učenica srednje škole Columbine u predgrađu Denvera. Poput mnogih školskih kolega, povremeno se je borila s krizom identiteta, maltretirali su ju u školi a naposljetku – samo se je željela uklopiti. Nije odgajana u kršćanskoj obitelji:

„Odrastajući, zapravo nisam znala postoji li Bog ili ne, ili da On ima plan“, rekla je Mary Gianna za CNA.

Sve se je promijenilo 20. travnja 1999. godine.

Toga dana dvojica mladića ubila su 13 osoba u njenoj školi

Mary Gianna imala je naviku ići u knjižnicu tijekom prve i druge godine studija, kako bi svaki dan učila za vrijeme ručka. Tog travanjskog utorka, dok je bila na satu umjetnosti neposredno prije ručka, osjetila je potrebu da ode iz škole. U tom je trenutku pomislila: „Idem kući i nitko me neće nagovoriti da ostanem“. Zajedno s prijateljicom otišla je iz škole, i dok su odlazile vidjele su da njihovi kolege istrčavaju iz školske zgrade. Tek kada su došle u pekaru, saznale su što se je dogodilo.

Toga su jutra, naime, dvojica mladića od 17 i 18 godina počela pucati; ubili su 13 osoba a više od 20 bilo je ranjeno. Potom su i sebi oduzeli život. Pucnjava u školi Columbine u SAD-u ostala je zapamćena kao ona s najviše žrtava – do 2018. godine kada je na Floridi ubijeno 17 studenata. Marija Gianna je kasnije saznala da se je većina ubojstava dogodila u knjižnici, mjestu na kojem je ona bila gotovo svakoga dana u to vrijeme.

„Pitala sam se: ‘Zašto ja nisam bila tamo?’ Svaki sam drugi dan bila; zašto sam upravo taj dan osjetila da moram otići? Sjećam se da je netko rekao: ‘Mora da Bog ima plan za tvoj život.’ Premda u to vrijeme nisam poznavala Boga, shvatila sam da postoji i da ima plan“ – ispričala je s. Mary.

Nakon svih tih događanja, Mary Gianna znala bi proći pokraj mjesta na kojem je bila školska knjižnica (kasnije je premještena u novi prostor), pitajući se zašto je bila pošteđena. U njoj se je u to vrijeme počela rađati vjera, ali još uvijek nije pronašla odgovore na neka pitanja. Tako je počela piti, odlaziti na zabave, tražiti stvari koje će ju ispuniti. Unatoč svemu, u srcu je osjećala da to nije to. Na zadnjoj godini srednje škole osjećala je da je dosegnula dno i izgubila svaku nadu.

„U tim trenucima osjećala sam kao da jednostavno ne mogu nastaviti dalje živjeti; tada me je jedan prijatelj pozvao u katoličku crkvu sv. Franciske Cabrini“ – prisjetila se.

Poziv je otkrila na svetoj misi

Odmah po dolasku upoznala je predstavnika Franjevačkog sveučilišta u Steubenvilleu koji ju je potaknuo da razmisli o studiju. U tom je periodu Mary shvatila da je Božja ljubav bila ono što joj je nedostajalo u životu. Tada je odlučila reći „da“ Božjem planu za njezin život. Upisala je studij na Franjevačkom sveučilištu a na uskršnjoj misi 30. ožujka 2002. godine, u dobi od 19 godina, primljena je u Katoličku Crkvu. Šest godina kasnije osjetila je da ju Bog poziva na posvećeni život.

Poziv je otkrila u trenutku kada je u katedrali molila da doživi svetu misu na način na koji nikada prije nije. Tijekom mise osjetila je Božju prisutnost. Otišla je kao druga osoba. Sve što je željela bilo je da postane redovnicom. Izabrala je franjevački, karizmatski, kontemplativni i misionarski red u Prayer Townu u Teksasu. Doživotne zavjete položila je 4. kolovoza 2018. godine.

Mary Gianna prisjetila se je priče o Rachel Joy Scott, tinejdžerki koja je bila jedna od prvih žrtava masakra koji se je dogodio u njezinoj srednjoj školi. Svjedoci tvrde da su ju naoružani mladići pitali vjeruje li u Boga, na što je ona odgovorila potvrdno. Nakon toga su je upucali.

„Zapanjilo me je to: ona je bila djevojka iz moje srednje škole, tako je strastveno živjela svoju vjeru da je bila spremna reći ‘da’ i umrijeti za Krista. Pitala sam se što bih ja odgovorila. Lako sam mogla biti tamo tog dana. Nisam vjerovala. Ali onda sam shvatila: Bog je znao da ću biti ondje. Ako je ona mogla reći ‘da’ i umrijeti za Krista, mogu i ja reći ‘da’ i živjeti za njega. I to je ono što me je nadahnulo da zaista kažem ‘da’, i da živim za Njega“ ispričala je Mary Gianna.

Redovnica kaže da ju je Gospodin izveo iz očaja i beznađa i doveo na mjesto velike životne radosti i želje da dijeli ‘puninu života’ s drugima.

„Zaista vjerujem da su me patnje koje sam iskusila držale blizu Bogu. I mislim da je to poziv na povjerenje u Boga, vjera u to da On nikada ne dopušta da se dogodi neka tragedija ili bol u srcu, ako On ne može učiniti neko veće dobro iz nje”, rekla je.

Izvor: CNA

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh