Evangelizacija

PRIČE O MILOSRĐU

Jednom rečenicom časna sestra dokazala kako prostitucija nije normalna Držala je predavanje o ljudskomu dostojanstvu. Jedan učenik rekao je da rad u prostituciji nije ništa začuđujuće... Kleknula je pred Isusa tražeći koji odgovor da da ovoj djeci...

Foto: Unsplash, GIO

 

Sestra Krzystofa osam je godina radila u školi. Znala je koje djevojke idu na ulicu. Dolazile su iz takvih obitelji u kojima nije bilo za kruh.

– Živjela sam u Kostrzyniu, gradiću blizu granice s Njemačkom. Vidjela sam što se događa na kolodvoru Zoo u Berlinu, gdje cvate dječja prostitucija. S roditeljima nije bilo razgovora. Znali su otkuda njihova djeca donose novac i pristajali su na to. Rad se temeljio na tome da svojim štićenicima pokazujem da to nije normalno.

Jedan učenik rekao je da rad u prostituciji nije ništa začuđujuće

Kostrzyn ima 17 tisuća mještana i 20 turističkih agencija. Pun je Rumunjki i Bugarki.
Držala sam predavanje o ljudskomu dostojanstvu. Jedan učenik rekao je da rad u prostituciji nije ništa začuđujuće.

– To je normalno, uzdržavaju svoje obitelji. Zahvaljujući tome poslu mogu bolje živjeti, ljepše se odijevati. To je dostojanstvo.

Otišla sam u kapelicu i počela se moliti Isusu za nekakav argument jer normalne riječi nisu do njih dopirale

Došla sam doma i shvatila da više ne znam što toj djeci reći. Otišla sam u kapelicu i počela se moliti Isusu za nekakav argument jer normalne riječi nisu do njih dopirale.
Sljedećega dana na nastavi sam rekla:
– Smatrate li da je to normalno, vratite se kući i zamolite svoje majke neka daju otkaz na poslu i počnu se baviti prostitucijom.
Skamenili su se.

Djevojčica od 12 ili 13 godina ima ogromnu potrebu zagrliti oca. Ne pronađe li tu toplinu u svojemu domu, tražit će je izvan doma

Upravo tako i djevojke koje ulaze u taj posao, ubijaju svoje srce, svoje savjesti. Inače to psihički ne bi mogle podnijeti. Da bi izdržale, isključuju svoje mišljenje. Promatrajući ih, teško je zamisliti što imaju iza sebe. Neke od njih bile su prostitutke još kao djeca. Počele su u jedanaestoj godini.
Idu na ulicu ne samo zbog siromaštva. Neke su na to nagovorili mladići: Brzo ćeš zaraditi velik novac, a onda ćemo otići na bajkovito putovanje. Najčešće se, barem na početku, radi o potrebi za toplinom i interesom. U toj prljavštini one traže nadomjestak ljubavi. To su najčešće djevojke koje nisu imale očeve ili su u vrlo lošemu odnosu sa svojim ocem. Otac naizgled postoji, ali ne daje im osjećaj sigurnosti. Djevojčica od 12 ili 13 godina ima ogromnu potrebu zagrliti oca. Ne pronađe li tu toplinu u svojemu domu, tražit će je izvan doma. Za taj osjećaj bit će spremna platiti bilo kakvu cijenu.

Iz knjige „Čamac s rupama. Priče o milosrđu“ autora Jana Grzegorczyka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh