Duhovnost

REZULTATI ISTRAŽIVANJA // Znate li da duhovnost može utjecati na postizanje boljih sportskih rezultata? Evo i kako!

Znate li da duhovnost može utjecati na postizanje boljih sportskih rezultata? Evo i kako!

Foto: Shutterstock

U mnogim svlačionicama diljem svijeta, u srednjim školama, fakultetima, ili čak kod profesionalnih timova možemo vidjeti kolektivna spuštanja na koljena i molitvu prije ulaženja na područje sportskog natjecanja

Neke institucije, poput University of Georgia, čak imaju određen tim kapelana za molitvu i osiguravanja duhovnih smjernica za igrače.

Prisutnost molitve u sportu je narasla, osobito u nogometu. Nogomet je odavno opisan u smislu epske bitke ili sukoba.  Igrači imaju uniforme i zaštitnu opremu i to je vrlo slično kao kad ratnici idu boj. Zbog toga i duhovnost može imati značajnu ulogu u postizanju boljih rezultata. To su također potvrdila i različita suvremena istraživanja.

Molitva pozitivno pridonosi mentalnom zdravlju

Molitva i (općenito) duhovnost svakako pozitivno doprinosi mentalnom zdravlju i dobrobiti cjelokupne osobe. Vrlo je korisna duhovna praksa kao priprema za natjecanje i kao metoda oporavka nakon natjecanja. Pritom je bitno napomenuti da duhovnost može pružiti mentalni model za vođenje ocjenjivanja sveživotnih događaja i samoregulaciji misaonih procesa pred natjecanje, čime se uvelike može očuvati koncentracija i usredotočenost na trenutak koji postoji, te otkloniti različite usredotočenosti, kao na primjer ishod natjecanja, strah od protivnika, fenotipski disbalansi – što će tko reći – i drugo, što uvelike oduzima mnogo energije i dovodi do određenih blokada u tijeku natjecanja kod samog duhovno nespremnog natjecatelja.

Duhovnost ublažava stres

Duhovnost također može pomoći u stvaranju osjećaja smisla, percipirane kontrole i predvidivosti, posebno u vrijeme velikog stresa, te nakraju pomaže u podnošenju nepovoljnih rezultata, te dovodi do boljeg pripremanja za iduće natjecanje zbog otklanjanja očaja ili osjećaja poraženosti, koji često stopira svaku daljnju pripremu za novo natjecanje. Uz to, duhovnost djeluje i na biološke ili fiziološke prilike jer ublažava stres i posreduje u boljem funkcioniranju neurohormonskih, imunoloških i kardiovaskularnih komponenti organizma.

Sigurno je da duhovno blagostanje pruža neke od pogodnosti kod sportaša koji se bore s očekivanim rezultatima, ozljedama, gorkim razočaranjima, gubitcima i drugim emocionalno nabijenim scenarijima.

Rezultati istraživanja

U članku objavljenom u časopisu Journal of Sport Behavior istraživači su istraživali značajke duhovnosti u sportu na uzorku od 156 profesionalnih sportaša iz različitih sportova. Na temelju različitih parametara koje su koristili u ovom istraživanju, utvrđeno je da su sportaši koji su prakticirali duhovnu pripremu pred natjecanje ostvarivali ne samo bolje rezultate, već i bolje podnosili stres, suočavali se s različitim nedaćama, jasnije postavljali ciljeve, bili mentalno spremniji i motiviraniji, te također slobodniji i tako snažniji jer nisu umarali svoje tijelo i trošili silnu energiju na razmišljanje o posljedicama i nisu bili zabrinuti oko toga, što je povezano s duhovnom dobrobiti koju duhovnost u sebi nosi.

Isti su istraživači na kraju zaključili da duhovnost uvelike doprinosi mentalnoj čvrstoći pojedinca što opet ponajviše utječe, zajedno s fizičkom spremom, na sam rezultat.

Uz fizički, potreban je i duhovni trening

Duhovnost sportaša, osim što je izvrstan tampon protiv stresa, utječe i na sam performans u natjecanju, jer ova mentalna čvrstoća, koju duhovnost omogućuje, ujedinjena s fizičkom spremom poboljšava kvalitetu izvođenja.

Stoga, sami istraživači, a i ja sam, sugeriram svakom sportašu duhovni trening uz fizički trening, jer samo uz pomoć duhovnog treninga ishod fizičkog treninga i fizička pripremljenost može biti na vrhuncu, i na taj način sportaš može ostvariti bolje rezultate i bolje podnositi razočarenja, te umanjiti stres, koji je najjači protivnik svakog sportaša.

Kako duhovno trenirati?

Prvi savjet duhovnih otaca za bolji uspjeh.

Budući da je čovjek biće želje i da želja u njemu nestaje tek kad bude zadovoljena, ista želja u njemu može roditi pobjedu. Mnogi govore: da bismo nešto ostvarili moramo biti talentirani. To baš nije tako. Jer uzalud ti je talent ako nemaš želju.

Ako želiš postizati bolje rezultate, počni još danas razmišljati o svojim željama i usadi svoje želje u treninge. Sama želja, čak i da talenta nemaš, može roditi u tebi talent, jer želja je ta koja rađa talent i pobjedu.

Stoga želju nikad nemoj iscrpiti nego ju pusti da sve više i više u tebi raste, a ti je kanaliziraj u pobjedu. I zapamti, nemoj dopustiti da poraz gasi u tebi želju. Poraz želju mora još više i više rasplamsati, kao što vjetar sve više rasplamsava vatru.

Izvor: Laudato.hr (preneseno s dopuštenjem); Book.hr

Autor: fra Mate Bašić

Najčitanije

Na vrh