Duhovnost

RAZGOVOR S TALIJANSKIM EGZORCISTOM // Kako prepoznati Sotonino djelovanje? Donosimo serijal pitanja i odgovora iz knjige „Što s đavlima i vračarskim urocima?“, talijanskog egzorcista Raula Salvuccija, koja iz tiska izlazi početkom rujna 2017.

Kako prepoznati Sotonino djelovanje?

Foto: Shutterstock

 

Pitanje:

Na koji se način konkretizira to rastuće djelovanje Sotone u našem društvu? Postoje li razine na kojima se jače ili slabije očituje?

Odgovor:

Njegova je nazočnost poput silovita vrtloga zala, uništenja, mržnje, opačina svake vrste, koji se očituju u različitim stupnjevima. Moguće je pojednostavniti izlaganje svodeći to na tri razine:

a) Smetnje blažeg oblika

Vratimo se pojmovima u Katekizmu: postoje dobri anđeli, koji nas nevidljivom nazočnošću i duhovnim poticajima navode na činjenje dobra. Psalam 91 kaže: „Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putovima tvojim.“ (Ps 91, 11)

„Postoje i zli anđeli, protjerani s neba zbog pobune, koji obilaze zemljom da bi napastovali čovjeka na zlo“

U Matejevu evanđelju Isus, upozoravajući protiv sablažnjavanja djece, kaže: „… anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.“ (Mt 18, 10)

Postoje i zli anđeli, protjerani s neba zbog pobune, koji obilaze zemljom da bi napastovali čovjeka na zlo. To je generička, neprestana prisutnost. Prva Petrova poslanica nas upozorava: „Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre.“ (1 Pt 5, 8)

Molitva sv. Mihaelu

U gornjoj bazilici sv. Franje Asiškoga, četvrta Giottova freska, koja se nalazi na desnoj strani kod ulaza, prikazuje viđenje sv. Franje: demone koji se okomljuju na grad Arezzo.

Sve do Drugoga vatikanskog sabora, kad se misa još slavila na latinskom jeziku, svećenici su na kraju izgovarali molitvu sv. Mihaelu: „Sotonu i druge zle duhove, koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom jakošću u pakao strovali!“

Potom je ta molitva ukinuta, kao da se željelo zatvoriti kišobran koji je pružao zaštitu, upravo kad je kao elementarna nepogoda započela Sotonina prisutnost u našem društvu. To je redovita prisutnost.

b) Smetnje u jačem obliku

Čovjek, kako ćemo se u nastavku uvjeriti, može stupiti u kontakt sa zlodusima i pomoći njih nauditi svojim bližnjima. Uroci ili kletve, čarobni napitci, magijski čini, fetiši, drugi začarani predmeti i prah mogu imati poguban utjecaj na zdravlje, psihu, posao. Tako se na sebe navlače neobične bolesti, boljke, razaraju se obitelji, posao i poslovanje, ljudi umiru na neobjašnjiv način. Slični se učinci mogu polučiti i sudjelovanjem na spiritističkim seansama u najrazličitijim oblicima. Jedina je razlika što kletve pogađaju i nedužne žrtve, koje tomu ničim nisu pridonijele, dok onaj tko se bavi spiritizmom sam na sebe navlači zlo, kao kad se tko drogira.

c) Veoma teške smetnje

Očituju se kada zlodusi ne napadaju ljude samo izvana, već posve zaposjedaju osobu. To je đavolsko opsjednuće ili posjednuće. Na tu se pojavu odnosi pojam opsjednuti. Pritom se čovjekova osobnost povlači i ustupa mjesto drugome biću koje mu zauzima tijelo, osjećaje, sposobnosti te govori, djeluje, kreće se i uopće se izražava služeći se ljudskim tijelom.

„Tko mi je ovo učinio?“

Kada dođe do oslobođenja, osoba ima dvojak osjećaj. Kao prvo, ne sjeća se ničega što je rekla ili što se zbilo, kao da je bila pod anestezijom zbog kirurškog zahvata. Katkad postavlja pitanje: „Koliko je sati? Gdje se nalazim?“ Katkad i neka opsjednuta osoba, ugledavši žuljeve na zapešćima koje je zadobila dok su pokušavali obuzdati ju, upita: „Tko mi je ovo učinio?“ Kao drugo, osjeća golemu rastrojenost uslijed nasilja koje joj je naneseno kad joj je oduzeta osobnost da bi ju zaposjeo zloduh.

Iz kojega razloga neke osobe bivaju tako okrutno pogođene i kako dolazi do toga zastrašujućeg oblika opsjednuća, teško je reći.

Molitve smo preuzeli iz knjige „Što s đavlima i vračarskim urocima?” talijanskog egzorcista Raula Salvuccija. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Što s đavlima i vračarskim urocima?“

Ovaj cjeloviti priručnik – koji je već postao klasik – sadrži pojašnjenja svih aspekata zagonetne stvarnosti okultnog svijeta. Jasan i potkrijepljen rezultat je duga proučavanja brojnih kvalificiranih egzorcista, svećenika i laika.

Namijenjen je:

  • svima koji žele otkriti jesu li pogođeni silama zla
  • onima koji doživljavaju duhovne napade te im treba oslobođenje
  • pastirima Crkve koji žele poučiti i voditi vjernike prema oslobođenju od zla
  • članovima Crkve i društva koji žele rasvijetliti i pojasniti misteriozne pojave.

Napisan je jednostavnim i svima razumljivim stilom.

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh