Vijesti

PROPOVIJED U DOMU SVETE MARTE // Papa Franjo: Pastiri trebaju biti zaneseni i gorljivi u svojoj službi

Foto: Shutterstock

 

Pastir ima biti zanesen, treba znati razlučivati, a treba znati i prijavljivati zlo – istaknuo je papa Franjo u propovijedi tijekom jučerašnje mise slavljene u Domu svete Marte

Sveti je Otac na misi govorio o apostolu Pavlu, a potom svoje misli posvetio primjeru don Milanija. Poput župnika iz Barbiane imamo se brinuti za bližnjega – istaknuo je – ali bez naivne prijetvorne dobrote.

Sveti Pavao – lik ‘pravoga pastira’

„Dobri Pastir daje svoj život za svoje ovce“. Papa je u propovijedi krenuo od Prvoga čitanja, uzetoga iz Druge poslanice svetoga Pavla Korinćanima, te se osvrnuo na obilježja koja bi trebao imati pastir. Sveti je Otac upravo u svetomu Pavlu našao lik „pravoga pastira“, koji ne napušta svoje ovce, što bi, naprotiv, učinio neki najamnik.

Apostolska revnost

Stoga je prva osobina – istaknuo je Papa – to da bude zanesen. Toliko zanesen da svojemu narodu kaže: ‘Ljubomoran sam doista na vas Božjom ljubomorom’. Božanski je ljubomoran – dodao je Papa. Riječ je, dakle, o zanosu koji postane gotovo ‘ludost’, ‘bezumlje’ prema njegovu narodu. A to je – dodao je Sveti Otac – ona crta koju mi nazivamo ‘apostolskom revnošću’. Ne može se, naime, biti pravi pastir bez toga žara u nutrini.

Pravi pastir zna razlučivati, i čuva se od zavođenja zla

Drugo je obilježje to da je pastir čovjek koji zna razlučivati. Zna da u životu ima zavođenja. Otac je laži zavodnik. Pastir nije – napomenuo je Papa te istaknuo – Pastir ljubi. Zavodnik, zmija, nastoji udaljiti od vjernosti, jer je Pavlova božanska ljubomora bila zato da povede narod do samo jednoga zaručnika, kako bi narod održao u vjernosti njegovu zaručniku. U povijesti spasenja, u Svetomu pismu, mnogo puta nailazimo na udaljavanje od Boga, nevjernost Gospodinu, idolopoklonstvo, kao da je riječ o bračnoj nevjeri – napomenuo je papa Franjo.

Treba znati prijaviti zlo i ne biti naivni

Prvo je, dakle, obilježje pastira da je zanesen, da pokaže revnost. Drugo je pak da znade razlučivati gdje su opasnosti, gdje su milosti, gdje je pravi put. To znači da on uvijek prati ovce, u lijepim i ružnim trenutcima, pa i u trenutcima zavođenja, da ih strpljivo vodi u tor. Treće je obilježje sposobnost prijavljivanja zla – istaknuo je Papa. Apostol ne može biti naivan, – dodao je – jer valja štititi vjernost jedinom zaručniku, Isusu Kristu. On zna upozoriti, konkretno, zna reći onaj ‘ne’ koji roditelji kažu djetetu kada prstima krene prema utičnici: Ne, to je opasno!

Valja se brinuti o drugima bez prijetvorne dobrote, kao što je činio don Milani

Dobri Pastir zna prijaviti, imenom i prezimenom, upravo kao što je činio sveti Pavao – kazao je Papa te se u mislima vratio u Bozzolo i Barbianu, koje je posjetio prije dva dana. Govoreći o don Milaniju, istaknuo je njegov moto (na engleskom jeziku) dok je poučavao svoje mlade. ‘I care’, ‘brinem se’ – kazao je Papa te dodao – Poučavao je da stvari treba ozbiljno shvaćati, suprotno motu u modi u to doba, koji je bio ‘nije me briga’. Tako je učio mlade da idu naprijed. Brini se za svoj život!

Prijetvorna je dobrota štetna

Ali, valja – prema Papinim riječima – znati također prijaviti ono što ide protiv tvojega života. Često gubimo tu sposobnost osude i želimo voditi ovce pomalo uz onu prijetvornu dobrotu, dobrostivost koja, ne samo što je naivna, nego je i štetna – primijetio je Papa te istaknuo – uz ‘dobrostivost kompromisa’, kako bismo popuštajući potaknuli divljenje ili ljubav vjernikâ.

Pastir je zanesen, gorljiv, zna razlučivati i sposoban je osuditi štetne stvari

Papa je na kraju sažeo glavna obilježja istinskoga pastira ponovno ističući apostola Pavla i njegovu apostolska revnost. Pastir je, dakle, zanesen, gorljiv; i to je prvo njegovo obilježje. Drugo je da je on čovjek koji zna razlučivati, jer poznaje zavođenje i zna da đavao zavodi – napomenuo je. On je i čovjek koji je sposoban osuditi stvari koje će naštetiti njegovim ovcama; to je pak treće obilježje.

Propovijed je papa Franjo završio molitvom za sve pastire Crkve, da sveti Pavao posreduje kod Gospodina, da – kako je rekao – svi mi pastiri možemo imati te crte kako bismo služili Gospodinu.

Izvor:  (Vatikanski radio)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh