Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Pristojnost je licemjerje, nosiš elegantno odijelo na prljavom tijelu Liturgičar može prekoriti svećenika koji zaboravlja oprati ruke prije euharistijske molitve, ali njega može prekoriti Gospodin što koristi tvrd, uvredljiv, osvetoljubiv govor prema ljudima

Foto: H_Ko , Shutterstock
In-eternum - katolički planer

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Foto: H_Ko , Shutterstock

Lk 11,37-41

Naravno, važno se pridržavati pravila bontona kako svojim govorom ili postupcima ne bismo smetali onima koji su pokraj nas. Ali želim vas podsjetiti da prije pravila bontona, koji se više ne uči ni u obitelji ni u školi, vrijede pravila ljubavi. Napast u koju može pasti onaj koji se strogo pridržava jest upravo da se pred drugima doima kao pristojna osoba. Danas, nažalost, imamo naraštaj kojega ne zanimaju ni pravila bontona ni ona koja se odnose na ljubav.

Izgleda da ovaj naraštaj govori: „Želim postupati i govoriti kako mi nagon diktira“.

Kad sam bio u sjemeništu, više su me, nažalost, učili pravilima bontona, nego ljubavi. Nas mladiće, koji smo dolazili iz seljačke kulture, nadređeni nisu puno cijenili. Ovo se, naravno, događalo samo na početku puta zvanja. Upoznao sam svećenika, sina seljaka, koji je savršeno sprovodio pravila bontona, a privatno su iz njegovih usta izlazile uvredljive i tvrde riječi upućene subraći koji su bili manjkavi u vršenju nekih pravila bontona. Isusa su farizeji prekorili jer su njegovi učenici često zaboravljali oprati ruke prije nego bi sjeli za stol. Pranje ruku, posebno u ovo vrijeme, više je higijenska potreba, nego moralna i duhovna.

Liturgičar može prekoriti svećenika koji zaboravlja oprati ruke prije euharistijske molitve, ali njega može prekoriti Gospodin što koristi tvrd, uvredljiv, osvetoljubiv govor prema ljudima.

Pristojnost je licemjerje. Tko prakticira pristojnost, taj je kao žena ili muškarac koji nosi elegantno odijelo na prljavom tijelu. Tko ima uho da čuje, neka čuje. Amen. Aleluja.

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh