Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, utorak 17. listopada: Ljudi, premda spoznaše Boga, ne iskazaše mu slavu kao Bogu Gospodine, ne stidim se evanđelja, jer otkad je ono počelo oblikovati moj život i sve ono što život obuhvaća, ja sam spašen, jer Bog je Ljubav

https://www.shutterstock.com/g/Mehaniq

ČITANJA

od dana: Rim 1,16-25; Ps 19,2-5; Lk 11,37-41

XXVIII. tjedan kroz godinu, utorak, 17. 10. 2023., sv. Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik, spomendan

IMENDANI

Ignacije, Vatroslav, Vatro, Izidor, Hošea prorok

Prvo čitanje

Rim 1, 16-25

Ljudi, premda spoznaše Boga, ne iskazaše mu slavu kao Bogu.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo! Ne stidim se evanđelja: ono je snaga Božja na spasenje svakomu tko vjeruje — Židovu najprije, pa Grku. Jer pravednost se Božja od vjere k vjeri u njemu otkriva kao što je pisano: Pravednik će od vjere živjeti.

Otkriva se doista s neba gnjev Božji na svaku bezbožnost i nepravednost ljudi koji istinu sputavaju nepravednošću. Jer što se o Bogu može spoznati, očito im je: Bog im očitova. Uistinu, ono nevidljivo njegovo, vječna njegova moć i božanstvo, onamo od stvaranja svijeta, umom se po djelima razabire tako da nemaju isprike. Jer premda upoznaše Boga, ne iskazaše mu kao Bogu ni slavu ni zahvalnost, nego ishlapiše u mozganjima svojim te se pomrači bezumno srce njihovo. Gradeći se mudrima, poludješe i zamijeniše slavu neraspadljivog Boga likom, obličjem raspadljiva čovjeka, i ptica, i četveronožaca, i gmazova.

Zato ih je Bog po pohotama srdaca njihovih predao nečistoći te sami obeščašćuju svoja tijela, oni što su Istinu — Boga zamijenili lažju, častili i štovali stvorenje umjesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u vjekove. Amen.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 19, 2-5

Pripjev: Nebesa slavu Božju kazuju.

Nebesa slavu Božju kazuju,
naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih.
Dan danu to objavljuje,
a noć noći glas predaje.

Nije to riječ, a ni govor nije,
nije ni glas što se može čuti,
al’ po svoj zemlji razliježe se jeka,
riječi njihove sve do nakraj svijeta.

Evanđelje

Lk 11, 37-41

Dajte milostinju i gle – sve je čisto!

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok je Isus govorio, pozva ga neki farizej k sebi na objed. On uđe i priđe k stolu. Vidjevši to, farizej se začudi što se Isus prije objeda ne opra. A Gospodin mu reče: »Da, vi farizeji čistite vanjštinu čaše i zdjele, a nutrina vam je puna grabeža i pakosti. Bezumnici! Nije li onaj koji načini vanjštinu načinio i nutrinu. Nego, dajte za milostinju ono iznutra i gle — sve vam je čisto.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Ne stidim se evanđelja.«

Izgleda da se mi stidimo evanđelja, izgleda da evanđelje više ne prožima naše rođenje, našu djecu, naše mlade, naš život, trpljenje, smrt… Nedavno se jedan čovjek u mjestu u kojem živim ubio jer mu se bolest vratila. Rekao je da to više neće trpjeti i da će se ubiti, i ubio se. Bio sam tako tužan kad sam to čuo, osjećao sam se tako poraženim jer se to dogodilo. Ljude više ne prožima evanđelje, ni u bolesti, ni u vjenčanjima… Nedavno sam prisustvovao jednom vjenčanju; u njemu je bilo svega samo ne kršćanstva – počevši od odjeće prisutnih do ponašanja.
Mi smo većinski katolička zemlja, a koja područja života prožima evanđelje? Naše rođenje? Djetinjstvo? Rad? Politiku? Vjenčanja? Obrazovanje? Gotovo pa ništa, to jest sve manje toga. Ali ondje gdje ga prihvaćamo, tamo nam donosi spasenje, bilo kome.

Molitva

Gospodine, ne stidim se evanđelja, jer otkad je ono počelo oblikovati moj život i sve ono što život obuhvaća, ja sam spašen, jer Bog je Ljubav. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
ap; Book.hr
Foto: Mehanique , Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh