Svetac dana

21. STUDENOGA

Prikazanje Blažene Djevice Marije i Gospa od zdravlja Danas slavimo čak dva marijanska blagdana!

Prikazanje Blažene Djevice Marije i Gospa od zdravlja

Tajna potpunog prikazanja

Danas slavimo čak dva marijanska blagdana. Godine 543. posvećena je crkva svete Marije Nove, podignuta kraj jeruzalemskog hrama i tu posvetu slavimo zajedno s istočnim kršćanima. Marija se od djetinjstva posvetila Bogu, potaknuta od Duha Svetoga, čijom je milošću bila ispunjena u svojem bezgrešnom začeću. Danas se sjećamo tajne potpunog prikazanja, darivanja i posvećenja Bogu One, koju je sam Bog odabrao za Majku svoga Sina, a kao posljedicu toga i za Majku Crkve.

Mariju su roditelji obećali Bogu i doveli ju u hram kad su joj bile tri godine. U svečanosti su sudjelovale hramske vlasti, pa i sami anđeli…

Apokrifna književnost, ispunjena brojnim legendama, izvještava o Marijinu prikazanju kao o izuzetno svečanom činu, popraćenom mnogim čudesnim događajima. Mariju su roditelji obećali Bogu i doveli ju u hram kad su joj bile tri godine. Bilo je to u pratnji velikog broja hebrejskih djevojčica koje su u ruci nosile zapaljene baklje. U svečanosti su sudjelovale hramske vlasti, pa i sami anđeli, koji su radosno pjevali. Do ulaza u hram bilo je 15 stuba, kojima se Marija sama popela. U hramu su joj hranu također donosili anđeli. Apokrifni pisci žele u stvari istaknuti da je Marija od prvog trenutka svoga postojanja bila puna milosti i da je bila predodređena za dostojanstvo Bogomajčinstva, kojim je nadišla i same anđele.

Bog je svojom milošću pripravio Marijino tijelo da ono postane hramom Božjega Sina, svetinjom nad svetinjama, u koju se spustio i nastanio Najsvetiji, Sin Božji. Ona je prikazana, posvećena Bogu, određena za velike stvari, za ostvarenje Božjega plana o spasenju čovjeka. Radi se o velikoj tajni utjelovljenja, u kojem je i Marija sudjelovala svim svojim bićem.

Kad je 1630. godine na području Mletačke Republike harala strašna kuga, koja je u samoj Veneciji odnijela više od 80 tisuća života, mletački se Senat za pomoć obratio Gospi

Blagdan Gospe od Zdravlja, kojoj su u krajevima negdašnje Mletačke Republike bile podignute brojne crkve i kapele, vezan je uz jedan događaj. Kad je 1630. godine na području Mletačke Republike harala strašna kuga, koja je u samoj Veneciji odnijela više od 80 tisuća života, mletački se Senat za pomoć obratio Gospi. Učinjen je zavjet upravo na današnji dan, 1631. godine, da će Mariji, ako prestane kuga, podići crkvu. Kuga je prestala, a zavjet je ispunjen. Podignuta je, 1687. godine, veličanstvena crkva Madonna della Salute, koju i danas može razgledati svaki posjetitelj Venecije. Pobožnost prema Gospi od Zdravlja došla je iz Venecije i u južne hrvatske krajeve, gdje su joj posvećene mnoge župe, crkve i kapele.

Molitve Gospi od Zdravlja

Pripravna molitva

Gospodine sveti Oče, svemogući vječni Bože,
o svetkovini Blažene Djevice Marije, Gospe od Zdravlja,
hvalimo te, blagoslivljamo te i slavimo te.
Majka tvoga Sina i naša Majka Marija
najljubaznije pritječe u pomoć svojoj djeci
koja su u nevoljama.
Stoga se bolesni k njoj utječu –
često dolazeći u svetišta njoj posvećena –
da, po njezinu zagovoru, opet prime zdravlje.

Molitva zahvalnica

Gospodine, sveti Oče, svemogući vječni Bože,
o svetkovini Blažene Djevice Marije, Gospe od Zdravlja,
hvalimo te, blagoslivljamo te i slavimo te.
Hvala ti što si nam Majku svoga Sina dao za zaštitnicu,
jer bolesnima koji zazivaju njezinu zaštitu
sja kao znak ozdravljenja i višnje nade.

Molitva za zdravlje

Gospodine sveti Oče, svemogući vječni Bože,
o svetkovini Blažene Djevice Marije, Gospe od Zdravlja,
hvalimo te, blagoslivljamo te i slavimo te.
Dok putujemo zemljom, tvoje spasenje
obuzima čitava čovjeka, naše tijelo i našu dušu.
Po zdravlju posve se mijenja naše stanje:
tlačenje se okreće u slobodu,
neznanje u spoznaju istine,
bolest u zdravlje,
žalost u radost,
smrt u život,
robovanje grijehu u dioništvo tvoje božanske naravi.
Po zagovoru Blažene Djevice Marije, Gospe od Zdravlja,
molimo te, udijeli nam zdravlje duše i tijela,
da ti u zdravom tijelu uzmognemo
zdravom dušom iskazati slavu.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh