Osobni razvoj

ODLUČI SE ZA PROMJENU

Pretjerano si sramežljiv, do te mjere da se zatvaraš za nova prijateljstva i iskustva? Evo nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći Ponekad je vrlo teško izaći iz svoje „sigurne zone“, ali svaka promjena koju želimo je moguća.

Pretjerano si sramežljiv, do te mjere da se zatvaraš za nova prijateljstva i iskustva? Evo nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći

Foto: Shutterstock


 

Jedan si od onih ljudi koji žele steći nove prijatelje, ali se jednostavno „smrznu“ kada se upuste u razgovor? Smatraš nemogućom misijom sprijateljiti se s ljudima koje nikad u životu nisi vidio? Ako je tako, pročitaj ove savjete koji ti mogu pomoći da nadiđeš sramežljivost.

Možeš pobijediti sramežljivost ako si to postaviš kao cilj

Sramežljivost je karakteristika koja se može mijenjati. Možda nećeš postati ekstrovert, ali sramežljivost možeš ograničiti do te mjere da te ne sputava u komunikaciji s drugima. Da bi to napravio, trebaš vježbati kako bi se prihvatio kao sramežljivog i posvijestio si da sramežljivost ograničava tvoja životna iskustva, a to je potrebno mijenjati.

Naše misli nam mogu biti neprijatelji. Najčešće mislimo da ako započnemo razgovor s nekim, da ćemo ispasti glupi. Ali…

Odluči se za promjenu

Sramežljivim ljudima teško je prevladati svoje poteškoće, pogotovo ako se zatvore u sebe i misle da se ne mogu promijeniti, ili ako sami sebe opravdavaju govoreći si da su oni takvi kakvi jesu. Ako mislite da ste sramežljivi, a želite imati prijatelje, provedite tu svoju želju u djelo i krenite s promjenama.

Ne dopusti da sumnje u tebi unište tvoju želju za promjenom

Naše misli nam mogu biti neprijatelji. Najčešće mislimo da ako započnemo razgovor s nekim, da ćemo ispasti glupi. Ali, još nisi započeo razgovor. To je sve samo u tvojoj glavi. Prestani analizirati misli koje su te okovale. One nisu stvarne i samo su one zaslužne za tvoje neuspjehe.

Makni fokus sa sebe

Najbolje je ne misliti na sebe i usredotočiti se na druge ljude i na ono što možete s njima postići.

Pripremite se za situaciju

Prije nego što s nekim započnete razgovor, pripremite se za njega. Smislite pitanja koja biste mogli postaviti. Možda imate slične hobije, možda ste studirali u istom gradu, pitajte tu osobu koje sportske klubove voli…). Pripremite neke teme o kojima možete govoriti s puno samopouzdanja.

Važno je samo da uvijek budete svoji i da se ne pretvarate da ste netko tko niste

Ne bojte se izgledati loše

Opustite se i ne pridajte pažnju svakom razgovoru više nego što je potrebno. Vaš život ne ovisi o tome, tako da je u redu izraziti svoje mišljenje. Važno je samo da uvijek budete svoji i da se ne pretvarate da ste netko tko niste.

Oslonite se na osobe kojima vjerujete

Prvo vježbajte sa svojom obitelji i s ljudima u koje imate povjerenja.

Pomažite drugima

Pomicanje fokusa sa samih sebe i okretanje drugima, pomaže nam da upoznamo životne priče drugih. To nam pomaže da zaboravimo na sebe i na svoj problem, i potiče nas da pomognemo onima kojima je to zaista potrebno.

Potražite okruženja koja vam odgovaraju

Upotrijebite svoje hobije kako biste pronašli sebi slične osobe. Možda će vam druženje s ljudima iz vašega profesionalnog okruženja pomoći da se osjećate samouvjerenije.

Društvene mreže mogu biti dobar početak

Putem Instagrama, Facebooka ili Twittera možete pronaći ljude s kojima biste se željeli upoznati. To je i način da nađete ljude koji dijele slične interese. Društvene mreže mogu biti prvi korak pri stvaranju pravog prijateljstva.

Na kraju…

Ako sve to i dalje ne pomaže u suzbijanju vaše sramežljivost, možda bi bilo dobro da potražite stručnu pomoć. Psiholog vam može pomoći da riješite svoj problem kako biste mogli nastaviti sa svojim životom.

Izvor: Aleteia

Prevela Tea Tišljarić; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh