Aktualnosti

U RIMU U 81. GODINI

Preminuo kardinal Pell. Evo nekoliko njegovih misli o životu i smrti Počivao u miru Božjem!

Preminuo kardinal Pell. Evo nekoliko njegovih misli o životu i smrti

Foto: Screenshot

 

Australski mediji javljaju da je kardinal George Pell preminuo sinoć u Rimu, u 81. godini života, prenosi Bitno.net.

Preminuo je od posljedica komplikacija koje su nastale tijekom operacije zamjene kuka, kako piše Daily Telegraph.

Kardinal Pell rođen je 1941. godine u gradu Ballaratu, a za svećenika je zaređen 1966. godine.  Kao nadbiskup Melbournea služio je od 1996. do 2001. godine te kao nadbiskup Sydneya od 2001. do 2014. godine.

Godine 2013. papa Franjo ga je imenovao u kardinalsko vijeće.

Pell je osuđen u prosincu 2018. po pet točaka optužnice za zlostavljanje dvojice 13-godišnjaka u sakristiji i na hodniku katedrale sv. Patrika u Melbourneu, sredinom devedesetih. U zatvoru je proveo više od 400 dana, prije nego što je Visoki australski sud srušio osuđujuću presudu i oslobodio australskog kardinala, piše Bitno.net.

Neke misli Georgea Pella o životu i smrti

„Iako svi katolici nisu pozvani biti svećenici ili redovnici, svi su pozvani slijediti Krista na ozbiljan način, oponašati Kristovu cjelovitost života u onome što tradicionalno nazivamo svetošću.”

„Zagrobni je život misterij, ali nas Kristov tjelesni odlazak podsjeća da vjerujemo u uskrsnuće tijela kao i u konačni sud posljednjeg dana. Mi nismo samo članovi Božjeg naroda nego, na neki mističan način, pripadamo Tijelu Kristovu. Unatoč svim našim grijesima i slabostima mi smo divinizirani, pomalo nalik Božjem jedinom Sinu, posebno u vječnom životu.”

„Nemojte provoditi život sjedeći u nedogled, ostavljajući svoje mogućnosti otvorenima, jer samo obveze donose ispunjenje. Sreća proizlazi iz ispunjavanja naših obveza, obavljanja naše dužnosti, posebno u malim stvarima i redovito, kako bismo se mogli suočiti s težim izazovima.”

„Nikada nisam imao problema s doktrinom da je možda potrebno pročišćavanje prije nego što možemo biti u Božjoj prisutnosti ili nositi se s njegovom dobrotom. Usporedio sam to s nelagodom koju osjetimo kada nas probudi iznenadna jaka svjetlost. Ali uvijek sam se borio pomiriti dvostruke predodžbe o Bogu punom ljubavi i vječnoj kazni… Moj pokojni isusovački prijatelj otac Paul Mankowski podržao je argument Johna Finnisa da je neuspjeh da se ozbiljno shvati Isusova tvrdnja da svima sudi posljednjeg dana ‘ srce krize vjere i morala’. Sada se slažem. Kršćanska nada u pobjedu dobra zahtijeva Isusov sud.”

„Dobar rod ćemo donijeti učeći jezik križa i upisujući ga u svoja srca.“

„Kakva god bila naša situacija, moramo moliti za otvorenost srca, za spremnost da poduzmemo sljedeći korak, čak i ako se bojimo da ćemo ići previše daleko. Ako uzmemo Božju ruku, on će učiniti ostalo. Povjerenje je ključ. Bog nas neće iznevjeriti.”

„Vjerujem da su i demokracija i vjerska sloboda srž dobrog života. Filozofska rasprava neophodna je za njihov opstanak, ali demokraciju i vjersku slobodu mogu braniti samo odlučni građani koji prepoznaju probleme i imaju političku volju za djelovanje”, prenosi portal Vjera.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh