Aktualnosti

DEAN SLAVIĆ

PREDSTAVLJANJE NA INTERLIBERU Povratak u život Edicije Božićević pozivaju na predstavljanje knjige profesora Deana Slavića

Foto: Pixabay

 

Edicije Božičević imaju čast pozvati Vas na predstavljanje knjige prof. dr. sc. Deana Slavića “Povratak u život”.
Predstavljanje će se održati u petak, 12. 11. 2021. u 15 sati u 5. paviljonu Zagrebačkog velesajma, na interliberskoj pozornici.
Više o ovom izuzetnom dvosveščanom romanu-kronici možete pročitati u nastavku:

Dean Slavić: Povratak u život II

Drugi i završni dio Slavićeva romana-kronike radnju će odvesti u kasne osamdesete, u vrijeme koje sprema nove kušnje za živopisnu družinu iz središnje Bosne. Jugoslavija broji posljednje dane. Nekome prigoda da uskoči u zadnji vagon vlaka što vodi u novu budućnost, nekome da pokuša ostvariti davnašnje snove, nekome da potone do dna.

Što nam danas znače devedesete? Ima li se smisla vraćati? Određuju li nas još ikako? Dok se mnogi kanda trude gledati u budućnost, ovaj roman nam progovara da je budućnost uvijek određena prošlošću, koja živi u sadašnjosti

Na vrata kucaju novi naraštaji. Dojučerašnji junaci potiho ustupaju mjesto vlastitoj djeci. Ali Domovinski rat svakog će staviti na kušnju. Jedan za drugim nižu se ratni prizori, ispripovijedani realistično kao rijetko kad, od Banovine do Velebita, Osijeka i do, naravno, središnje Bosne – priča se raspliće ondje gdje je započela. Izgleda kao da se jedan svijet koji je strpljivo građen u prvom svesku romana sada polako i jednako strpljivo rastače. Hoće li išta ostati na mjestu? Može li išta preživjeti rat? Ima li tu mjesta za ljubav, prijateljstvo, roditeljstvo, hrabrost, političke ideale… ili rat sve zdrobi? Čitatelj će morati prosuditi sam ako se upusti u ugodno hrvanje s ovom opsežnom, ali ipak izuzetnom prozom oblikovanom u maniri grčke tragedije. U čitanju će ga voditi prepoznatljivi politički nekorektan i otvoreno pristran pripovjedač, koji ipak traži susret s drugim i ljudsko lice mnogih neljudskih događaja iz naše neposredne prošlosti. Što nam danas znače devedesete? Ima li se smisla vraćati? Određuju li nas još ikako? Dok se mnogi kanda trude gledati u budućnost, ovaj roman nam progovara da je budućnost uvijek određena prošlošću, koja živi u sadašnjosti.

O autoru

Dean Slavić rođen je godine 1961. u Rijeci. Hrvatski je branitelj iz Domovinskoga rata, nositelj spomenice i značke Oluja. Redoviti je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje predaje kolegije povezane s književnosti u nastavi, svjetskom književnosti i Biblijom. Godine 1989. objavio je zbirku pjesama Osojnica, godine 2003. izašla mu je zbirka povezanih pripovijedaka Ars moriendi, a 2020. pjesnička zbirka Morana. Godine 2020. objavio je prvi svezak romana-kronike Povratak u život. Dobio je godišnju nagradu Filozofskog fakulteta u Zagrebu za godinu 2011. nakon što je izdao tri monografije: Simboli i proroci (biblijski intertekst u književnosti), Sveta knjiga i dva pjesnika (komparacija biblizama u poeziji T. S. Eliota i Nikole Šopa), Peljar za tumače (književnost u nastavi). Godine 2016. izdao je sveučilišni udžbenik Biblija kao književnost (književnoteorijsko čitanje Biblije).

Edicije Božičević

Trg kralja Tomislava 18
Zagreb, Hrvatska
t/f +385 1 4922264
www.edicije-bozicevic.com

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh