Intervju

VIŠE OD MATERIJALNE POMOĆI!

Predstavljamo vam Zakladu sveti Dominik Savio, koja pomaže djeci bez roditelja, obitelji s više djece, studentima slabijeg imovinskog stanja Razgovarali smo s upraviteljicom Zaklade Brankom Škugor Vlahović. Otkrila nam je kako su došli na ideju o osnivanju Zaklade, zašto su je nazvali upravo po ovom svecu, koji je 'recept' kako se postaje svet...

Sveti Dominik Savio – zaštitnik mladih, nepravedno optuženih…

Book.hr: Kad je osnovana Zaklada sveti Dominik Savio i s kojim ciljem? Kako ste došli na ideju o osnivanju?

Zaklada je osnovana 6. svibnja 2018. na sam spomendan sv. Dominika Savija a njezina svrha je pomaganje djeci bez roditelja, djeci samohranih roditelja, obitelji s više djece, djeci koja ne mogu platiti mjesečni obrok u školi, djeci koja nakon punoljetnosti napuštaju Caritasov ili druge udomiteljske ustanove, te redovitim studentima slabijeg imovinskog stanja.

Ideja o stvaranju Zaklade začeta je na hodočašću kroz Italiju, „Stopama talijanskih svetaca”, u rano proljeće 2017., gdje smo pohodili Torino te baziliku Marije Pomoćnice, u kojoj se nalazi grob sv. Dominika Savija. Njegov skrovit život, njegova malenost, a s druge strane njegova veličina i svetost potaknuli su nekoliko prijatelja laika te mladog svećenika na pokretanje nečega što će pomoći djeci i mladima i ujedno pričati i svjedočiti o tome kratkom, a tako velikom životu. Osjetili smo potrebu da danas u svijetu kao katolici laici trebamo konkretno djelovati i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Također, sv. Dominik Savio je zaštitnik djece i mladih pa smo Zakladu definitivno odlučili nazvati njegovim imenom.

I sam sv. Dominik, kao dijete i mladić, rado je pomagao drugoj djeci. I mi smo pozvani pomagati, a uz materijalnu pomoć želimo također približiti i oživjeti život i djelo sv. Dominika, prenijeti njegove ideale i vrijednosti za koje se borio i izgarao, ponuditi ga za primjer u nasljedovanju, kao uzor mladima danas, kada su mnoge vrijednosti izgubljene, posebno vrijednosti poslušnosti, skromnosti, pomaganja, života u istini i pravednosti, izgaranja za ideale u koje vjerujemo. Zaklada sv. Dominik Savio nema, dakle, samo za cilj pružiti materijalnu pomoć nego nekad još snažnije i jače pružiti duhovnu podršku i pomoć. Ljubav uključuje brigu i skrb za svakoga čovjeka, za svako dijete, za svakoga mladića i djevojku. To je bio i ideal sv. Dominika Savija.

„To je recept kako se postaje svet”

Book.hr: Opišite nam ukratko njegov život i životni poziv…

Dominik Savio jedan je od najmlađih svetaca Katoličke crkve koji nije bio mučenik. Bio je najdraži učenik svetog Ivana Bosca. Rodio se 2. travnja 1842. u selu Riva di Chieri, u sjevernoj Italiji. Već od svoje pete godine gorljivi je ministrant a u sedmoj godini primio je svetu pričest.

Na dan svete pričesti stvorio je odluke kojih se držao cijeli život: 1. Ispovijedat ću se često i ići na pričest svaki put kad mi ispovjednik dopusti; 2. slavit ću svečano blagdane; 3. moji će prijatelji biti Isus i Marija; 4. radije umrijeti, nego sagriješiti.

Vjerovao je da ako ne postane svet, neće postići ništa. Kada je jednom zgodom don Bosco slavio imendan, rekao je u šali svim dječacima: „Sutra ćete mi prirediti slavlje i ja vam zahvaljujem. Htio bih vam podariti nešto što i sami najviše želite. Stoga će svatko od vas dobiti papirić na kojem će napisati ono što želi”. Čitajući papiriće, don Bosco je nailazio na ozbiljne i hirovite želje. Na Dominikovu papiriću don Bosco je pročitao samo pet riječi: „Pomozite mi da postanem svet”.

Don Bosco je ozbiljno shvatio sve želje, a osobito Dominikovu. Pozvao ga je i rekao mu: „Kad tvoja mama pravi tortu, potreban joj je recept u kojem su zapisani razni sastojci. Za svetost je također potreban recept i to je ono što ti želim pokloniti. U recept ulaze tri sastojka koja valja promiješati: 1. radost – sve ono što te uzrujava i što ti oduzima mir, nije od Gospodina. Odagnaj to od sebe; 2. tvoje školske dužnosti i molitva – u školi budi pažljiv, marljivo piši zadaće i rado moli kad je vrijeme molitve; 3. dobročinstvo – pomozi svojim vršnjacima kada trebaju pomoć, pa i onda kada to od tebe zahtijeva trud i kad ti je teško. To je recept kako se postaje svet.”

1. ožujka 1857. Dominik se vraća u roditeljski dom po savjetu don Bosca, koji je bio zabrinut za njegovo naglo pogoršano zdravlje. Njegovi su ga roditelji njegovali s puno ljubavi. Liječnik je ustanovio upalu pluća. Koristilo se tada uobičajeno sredstvo, puštanje krvi iz vene. Deset puta je liječnički nožić zarezao u slabašno Dominikovo tijelo. Umro je 9. ožujka 1857. svetom smrću u petnaestoj godini govoreći: „Kako lijepe stvari vidim”. Promatrajući tužnu majku, počeo ju je hrabriti govoreći: „Mama, nemoj plakati, ja idem u raj.”

Dominik Savio proglašen je blaženim 5. ožujka 1950. godine a svetim 12. lipnja 1954. godine. Za proglašenje blaženim izabrano je ozdravljenje jednoga mladića i jedne djevojke po njegovoj molitvi i zagovoru a za proglašenje svetim ozdravljenje dviju majki.

Crkva njegov spomendan slavi 6. svibnja. Zaštitnik je ministranata, djece, prvopričesnika i mladih; dječačkih zborova, nepravedno optuženih. Također, zaštitnik je žena koje očekuju djecu, žena koje ih ne mogu imati, rodilja, te djece u rađanju. (Preuzeto iz knjige „Rođen za nebo – sv. Dominik Savio”)

Priča o Tinu

Book.hr: Možete li nam ispričati nešto o dosadašnjim iskustvima sa štićenicima (ima li neka posebna životna priča…)?

Osnivanju Zaklade prethodila je spontana, humanitarna akcija tijekom adventa 2016. godine, kada je nas nekoliko laika pokrenulo sakupljanje dobrotvornih priloga za plaćanje školarine mladiću iz Vukovaru, koji je u Domovinskom ratu ostao bez oba roditelja, a želio je završiti školovanje za kuhara. Školarina je iznosila nešto manje od pet tisuća kuna. Zahvaljujući dobrim srcima u Hrvatskoj te prijateljima iz Švicarske za Tina, koji je živio od skromne socijalne pomoći u Vukovaru, sakupili smo trostruko više, tako da je mogao platiti školarinu i kupiti kućanske aparate i ogrjev. Tin je uspješno završio školovanje i zaposlio se. Više od materijalne pomoći, još ga je više dotaknula ljubav i molitva koju je doživio od nepoznatih ljudi. U Zakladi želimo upravo to ostvariti i njegovati; ne samo materijalnu pomoć nego i tu dimenziju bratoljublja.

Pomažući drugima činimo dobro i sebi!

Book.hr: Na koje se sve načine čitatelji mogu uključiti u pomaganje štićenicima Zaklade? Kako prikupljate sredstva?

Ukoliko netko želi podržati rad Zaklade sv. Dominik Savio i biti podupiratelj te tako postati nečija svjetiljka, to može učiniti na nekoliko načina. Prije svega pomoći može svojom molitvom za rad Zaklade i za sve one kojima je to potrebno. Nadalje, možete pomoći svojim materijalnim prilogom, bilo godišnjom članarinom ili prilogom prema svojim mogućnostima. Onaj tko želi postati podupirateljem Zaklade, to može postati uplatom godišnje članarine a moguće je uplaćivati i druge iznose u obliku donacija kao potporu radu Zaklade. Također, prikupljamo sredstva od raznih gospodarskih subjekata, koji dio godišnje dobiti namjenjuju u humanitarne svrhe.

„Rođen za nebo – sv. Dominik Savio”

Sve djelatnosti Zaklade, sva prikupljena sredstva, imena donatora, uz dopuštenje, kao i dodijeljena sredstva štićenicima, bit će javno objavljena na web-stranici Zaklade.

Također, u Zakladi možete nabaviti knjigu o životu sv. Dominika Savija, pod naslovom „Rođen za nebo – sv. Dominik Savio” te molitvenik na čast sv. Dominiku, čijom kupnjom možete pomoći rad Zaklade. Zaklada planira organizirati i humanitarne koncerte, razna događanja i susrete na kojima bi se prikupljala sredstva. No, prije svega vjerujemo isključivo i prepuštamo se Božjoj providnosti da dobri Gospodin ono što je započeo po nama, nastavlja i dalje dovršava.

Dopustimo svi zajedno biti olovke u Njegovoj ruci kojom On želi pisati najljepša pisma ljubavi djeci i mladima koji su možda danas bez nade i ne vide svjetlo koje za njih postoji.

Kako postati podupiratelj Zaklade sveti Dominik Savio

Uplatom godišnje članarine ili uplatom donacije tijekom kalendarske godine.

Članarina za domaće fizičke osobe iznosi 370 kuna na račun Zagrebačke banke:

IBAN: HR2423600001102675083, a za osobe u inozemstvu 100 EUR u kunskoj protuvrijednosti.

Za uplate iz inozemstva potrebno je upisati: IBAN: HR2423600001102675083

(SWIFT: ZABAHR2X), Adresu banke: Zagrebačka banka d.d., Trg bana Josipa Jelačića 10,

10 000 Zagreb, HRVATSKA

Kao potporu radu Zaklade moguće je uplaćivati i druge iznose u obliku donacija.

Sve djelatnosti Zaklade, prikupljena sredstva, imena donatora, uz dozvolu, kao i dodijeljena sredstva bit će javno objavljena na web-stranici Zaklade sveti Dominik Savio.

Pomažući drugima činimo dobro i sebi! Hvala vam!

Upravni odbor Zaklade
Predraga Heruca 8, Zagreb, Hrvatska
www.zakladasvdsavio.com
[email protected]

Najčitanije

Na vrh