Razno

BOG I ASTRONOMI

POZNATI AGNOSTIK PRIZNAO Astronomski dokazi potvrđuju biblijsko stajalište o postanku svijeta! „Mislim kako je tvrdnja da postoji ono što bih ja ili bilo tko drugi nazvao nadnaravnim silama na djelu, danas znanstveno potvrđena činjenica“, rekao je poznati astronom Jastrow

Foto: Shutterstock

 

Dakle, svemir ima svoj početak. Kako to utječe na pitanje o postojanju Boga? O tome može nešto reći osoba koja se danas nalazi na mjestu Edwina Hubblea u opservatoriju Mount Wilson. Osim što vrši ulogu ravnatelja tog opservatorija, astronom Robert Jastrow, utemeljio je Goddardov institut za svemirska istraživanja koji djeluje u sklopu NASA-e. Njegova je stručna kompetencija očito besprijekorna. Zato njegova knjiga koja nosi naslov God and Astronomers (eng. Bog i astronomi) ostavlja velik dojam na one koji razmatraju implikacije teorije o velikom prasku, točnije na one koji postavljaju pitanje ukazuje li veliki prasak na postojanje Boga.

Kad astronom piše o Bogu, njegovi kolege pretpostavljaju ili da je veoma star ili da je poludio

„Kad astronom piše o Bogu, njegovi kolege pretpostavljaju ili da je veoma star ili da je poludio. Što se mene tiče, htio bih odmah na početku razjasniti da sam ja po pitanju vjere agnostik.“, kaže astronom Robert Jastrow.

Sada vidimo kako astronomski dokazi dovode do biblijskog stajališta o postanku svijeta

Kad uzmemo u obzir činjenicu da je Jastrow agnostik, tada njegove izjave zvuče još provokativnije. Nakon što je objasnio neke od dokaza koji potvrđuju teoriju velikog praska, napisao je: „Sada vidimo kako astronomski dokazi dovode do biblijskog stajališta o postanku svijeta. Neke se pojedinosti razlikuju, no osnovni elementi u astronomskim i biblijskim izvještajima o postanku jednaki su: slijed događaja vodi do čovjeka koji je nastao odjednom i naglo u određenom trenutku vremena, u bljesku svjetla i energije.

Astronomi su se našli stjerani u kut jer su, vlastitim metodama, dokazali da je svijet nastao iznenada, činom stvaranja iz kojeg vuče porijeklo svaka zvijezda, svaki planet…

Čvrsti dokazi koji potvrđuju teoriju velikog praska te njezina usklađenost s biblijskim izvještajima u Postanku naveli su Jastrowa da u jednome intervjuu ustvrdi sljedeće: „Astronomi su se našli stjerani u kut jer su, vlastitim metodama, dokazali da je svijet nastao iznenada, činom stvaranja iz kojeg vuče porijeklo svaka zvijezda, svaki planet, svako živo biće u ovome svemiru i na zemlji. I otkrili su da se sve to dogodilo kao rezultat silâ za koje se ne mogu ni nadati da bi ih mogli otkriti. (…) Mislim kako je tvrdnja da postoji ono što bih ja ili bilo tko drugi nazvao nadnaravnim silama na djelu, danas znanstveno potvrđena činjenica.”

 

Iz knjige „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist” autorâ N. L. Geislera i F. Tureka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Knjigu možete nabaviti po cijeni od 30 kuna (redovna cijena je 120 kuna)!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh