Duhovnost

BRAT JAKOV OD KRIŽA

POTICAJ Molim te, nemoj odustati sada, nakon svega. Nemoj se vratiti na široke staze, nemoj skrenuti s puta… Ipak, On ostaje Otac, otac koji nas treba odgojiti, reći da ne idemo dobrim putem, koji od nas želi učiniti odgovorne odrasle ljude. To ne ide bez trenutaka tame, boli, osjećaja napuštenosti. Nije Bog pobjegao u tim trenutcima, nije se skrio, nije okrutan, On nas odgaja, promatra sa strane i čeka dok ne dođemo do svojih granica da uskoči i pomogne…

POTICAJ Molim te, nemoj odustati sada, nakon svega. Nemoj se vratiti na široke staze, nemoj skrenuti s puta…

Foto: Shutterstock

 

Molim te, nemoj odustati sada, nakon svega.

Bog nikad nije rekao da je biti kršćanin lako. Sigurno je da On ostaje s nama, da nam pomaže, da ne odustaje od nas, da uvijek ostaje milosrdni Otac.

Ipak, On ostaje Otac, otac koji nas treba odgojiti, reći da ne idemo dobrim putem, koji od nas želi učiniti odgovorne odrasle ljude. To ne ide bez trenutaka tame, boli, osjećaja napuštenosti. Nije Bog pobjegao u tim trenutcima, nije se skrio, nije okrutan, On nas odgaja, promatra sa strane i čeka dok ne dođemo do svojih granica da uskoči i pomogne. On je kao i moja majka kad sam krenuo u školu, koja mi je rekla da trebam ići sam, ali mi nije rekla da će ići za mnom na određenoj udaljenosti na kojoj ju neću uočiti, da uskoči i utješi me ako me bude strah ili se izgubim.

Taj je put toliko uzak da ćemo morati svući sa sebe i svoje salo, nataložene grešne navike, hedonizam, sve navezanosti. Toliko je uzak i trnovit da će nam se trnje zabadati u kožu i suobličavati nas našemu Spasitelju

Bog nikad nije rekao da je biti kršćanin lako. Sveto Pismo jasno govori o svemu što ćemo morati pretrpjeti zbog Imena. Isus jasno govori o uskom putu u nebo. Sv. Ivan od Križa ovu sliku zaoštrava govoreći o putu toliko uskom da moramo sa sebe sve svući. Toliko uzak da moramo svući svu odjeću grijeha da možemo kao u Rajskom vrtu ići njemu u svojoj golotinji bez stida. Taj je put toliko uzak da ćemo morati svući sa sebe i svoje salo, nataložene grešne navike, hedonizam, sve navezanosti. Toliko je uzak i trnovit da će nam se trnje zabadati u kožu i suobličavati nas našemu Spasitelju. Kad je to Bog rekao da će biti lako?! Rekao je da se ne bojimo, jer je On s nama. Rekao je da sve možemo s Njime koji nam daje snagu. Rekao nam je da nam je Njegova milost dovoljna.

Molim te, nemoj odustati sada, nakon svega. Nemoj se vratiti na široke staze, nemoj skrenuti s puta. Nemoj se bojati svoje golotinje i trnja, uspjet ćeš, nisi sam! Dobrota Gospodnja nije nestala! Toliko toga ti sprema iza ugla, toliko biserja prosipa po poljima koja ćeš kupovati. Nisi gotov, tek si na svome početku. Nemoj žaliti za onim što si ostavio, nije te učinilo sretnim prije, neće ni sada. Idi korak po korak, budi hrabar, nisi sam!

Brat Jakov od Križa/ Facebook

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh