Svjedočanstva

POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Poruka jedne učiteljice: Budite nasmijani! Jedna nam je učiteljica, naša čitateljica poslala svoj poticaj za početak školske godine. I mi želimo da bude više djece i nastavnika koji se školi vesele još i više nego praznicima

Poruka jedne učiteljiece: Budite nasmijani!

Foto: Shutterstock


Jutros sam na Instagramu (sumskolaumolitvi) naišla na jednu objavu koja kaže: “Učitelj koji se ne smije – ne smije među učenike”. Nasmijala me je a onda inspirirala da uputim nekoliko riječi prije početka nove školske godine svima nama koji smo u ‘prosvjeti’.

Gradivo je zahtjevno, mnogi se od njih bore s odbačenošću jer ih drugi učenici ne prihvaćaju, mnogi od njih dolaze iz nesretnih obitelji…

Bili oni đaci prvaci, osnovnoškolci, srednjoškolci ili studenti našim učenicima često nije lako: gradivo je zahtjevno, mnogi se od njih bore s odbačenošću jer ih drugi učenici ne prihvaćaju, mnogi od njih dolaze iz nesretnih obitelji…

Zato je toliko važno da im mi, nastavnici učinimo dane u školskim klupama što ljepšima, kako bi ih se u budućnosti mogli sjećati s radošću i toplinom oko srca.

Toliko toga treba napraviti, pripremiti, toliko ‘papirologije’ ispuniti. Često od hrpe naših zadataka mi učenika – ne vidimo!

Nije, naravno, lako ni nama, nastavnicima, jer toliko toga treba napraviti, pripremiti, toliko ‘papirologije’ ispuniti. Često od hrpe naših zadataka mi učenika – ne vidimo! Često su tu i naši privatni problemi, koje nekad jednostavno ne možemo samo tako zaboraviti i onda se potpuno davati svome pozivu učitelja. Jer, učitelj je poziv, nije (samo) zanimanje! I onaj tko radi kao učitelj samo zato što ne može naći drugi posao, ili silom nekih drugih prilika, pa dolazi na posao preko volje i jednako se tako odnosi prema učenicima, bilo bi mu bolje da od toga odustane i da mjesta onima koji bi poučavali s guštom!

Tako lako zaboravimo da smo prije svega – prije toga da smo učitelji, profesori, ravnatelji… učenici – da smo ljudi

Ma, htjela bih na početku ove školske godine reći da ni meni nije uvijek lako biti učiteljicom – uvijek imati osmijeh na licu i ljubav u srcu, ali ne bojim se pred svojim učenicima nekad pokazati i da sam slaba. I oni to cijene i shvaćaju da ni oni ne moraju uvijek biti savršeni. Da je u redu ponekad se rasplakati, i podijeliti s drugima ono što ih muči.

„Ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna, učitelj predaje ono što jest“.

Nije uvijek lako biti ‘na visini zadatka’. I onda tako lako zaboravimo da smo prije svega – prije toga da smo učitelji, profesori, ravnatelji… učenici – da smo ljudi. Da smo jedni drugima braća i sestre. I da nam svima prije svega treba ljubav i suosjećanje.

To tako lijepo opisuje jedan, meni omiljeni citat: „Ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna, učitelj predaje ono što jest“.

Želim svim nastavnicima i učenicima sretnu i blagoslovljenu novu školsku godinu!

Čitateljica

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

  •  
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Na vrh