Svjedočanstva

POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Poruka jedne učiteljice: Budite nasmijani! Jedna nam je učiteljica, naša čitateljica poslala svoj poticaj za početak školske godine. I mi želimo da bude više djece i nastavnika koji se školi vesele još i više nego praznicima

Poruka jedne učiteljiece: Budite nasmijani!

Foto: Shutterstock

Jutros sam na Instagramu (sumskolaumolitvi) naišla na objavu koja kaže: “Učitelj koji se ne smije – ne smije među učenike”. Nasmijala me je a onda inspirirala da uputim nekoliko riječi prije početka nove školske godine svima nama koji smo u ‘prosvjeti’.

Gradivo je zahtjevno, mnogi se od njih bore s odbačenošću jer ih drugi učenici ne prihvaćaju, mnogi od njih dolaze iz nesretnih obitelji…

Bili oni đaci prvaci, osnovnoškolci, srednjoškolci ili studenti – našim učenicima često nije lako. Gradivo je zahtjevno, mnogi se bore s odbačenošću jer ih drugi učenici ne prihvaćaju, mnogi od njih dolaze iz nesretnih obitelji…

Zato je toliko važno da im mi, nastavnici učinimo dane u školskim klupama što ljepšima kako bi ih se u budućnosti mogli sjećati s radošću i toplinom oko srca.

Toliko toga treba napraviti, pripremiti, toliko ‘papirologije’ ispuniti. Često od hrpe naših zadataka mi učenika – ne vidimo!

Nije lako ni nama, nastavnicima, jer toliko toga treba napraviti, pripremiti, riješiti toliko ‘papirologije’. Često od hrpe zadataka mi učenika – ne vidimo! Često su tu i naši privatni problemi koje nekad jednostavno ne možemo samo tako zaboraviti i onda se potpuno davati svome pozivu učitelja. Jer učitelj je poziv nije (samo) zanimanje! Zato onome tko radi kao učitelj samo zato što ne može naći drugi posao, ili zbog nekih drugih prilika, pa dolazi na posao preko volje i tako se odnosi i prema učenicima – bilo bi bolje da odustane i da mjesta onima koji bi poučavali s guštom!

Tako lako zaboravimo da smo prije svega – prije toga da smo učitelji, profesori, ravnatelji… učenici – da smo ljudi

Ma, htjela bih na početku ove školske godine reći da ni meni nije uvijek lako biti učiteljicom – uvijek imati osmijeh na licu i ljubav u srcu, ali ne bojim se pred svojim učenicima pokazati i da sam slaba. Oni to cijene i shvaćaju da ni oni ne moraju uvijek biti savršeni, da je u redu ponekad se rasplakati i podijeliti s drugima ono što ih muči.

„Ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna, učitelj predaje ono što jest“.

Nije uvijek lako biti ‘na visini zadatka’. I onda tako lako zaboravimo da smo prije svega – prije toga da smo učitelji, profesori, ravnatelji… učenici – da smo ljudi. Da smo jedni drugima braća i sestre. I da nam svima prije svega treba ljubav i suosjećanje.

To tako lijepo opisuje jedan meni omiljeni citat: „Ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna, učitelj predaje ono što jest“.

Želim svim nastavnicima i učenicima sretnu i blagoslovljenu novu školsku godinu!

Čitateljica

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh