Aktualnosti

POVODOM SVJETSKOG DANA BESKUĆNIKA

Pomoći beskućniku onoliko koliko možemo – njemu je to sve! Predrasude su opasne po život i obično onaj koji im robuje nije toga ni svjestan, i marljivo podiže ogradu uokolo sebe kako bi se zaštitio

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock

Kada smo u nevolji, očekujemo pomoć od bližnjih. No što kada nema nikoga da nam pomogne? Što kada nas životne situacije, povjerenje u krive ljude, loše poslovne odluke doslovno bace na koljena i osuđeni smo na ulicu?!

Situacije su to koje se mogu dogoditi bilo kome i toga bismo trebali biti svjesni svakog dana.

Beskućnici nemaju nikoga osim dobrote onih koji im pomažu. Možda nemaju krov nad glavom niti osnovne uvjete za život ali osobe koje izdvoje trenutak kako bi s njima popričale, izmamile im osmijeh na lice, a na kraju krajeva i poklonile im koji euro uljepšavaju im turobnu svakodnevnicu.

Svake godine 10. listopada obilježava se Svjetski dan beskućnika. Iz Udruge Savao navode kako beskućnici nisu jedina ugrožena kategorija društva, ali su najomraženija pa se na njih često gleda kao na osobe koje je najbolje zaobići. Često su žrtve negativnih stavova i predrasuda društva koje ih okružuje.

Posao, krov nad glavom i topli obrok neophodan su oblik pomoći ali nisu dovoljni jer potrebna je sustavna i svestrana pomoć!

„Najgore što možemo napraviti je osuđivati i dignuti ruke od čovjeka. Želimo li društvo koje napreduje u pozitivnom smjeru, nužne su pozitivne promjene kojih je svatko od nas dio, a to možemo ostvariti samo zalaganjem svakoga od nas ponaosob. Predrasude su opasne po život i obično onaj koji im robuje nije toga ni svjestan, i marljivo podiže ogradu uokolo sebe kako bi se zaštitio. Brinimo jedni o drugima!”, navode.

Dok šećemo, primjerice Zagrebom možemo zastati i kupiti časopis Ulične svjetiljke, koji pišu i prodaju beskućnici. Prošle subote, 7. listopada, na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice časopis je proslavio svoj 15. rođendan

Ljubav prema bližnjemu jedna je i od dvije glavne zapovijedi Ljubavi Isusa Krista.

„Odgovarajući na pitanje o prvoj među zapovijedima, Isus reče: „Prva je: `Slušaj, Izraele! Gospodin Bog naš Gospodin je jedini. Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga i iz sve snage svoje. A druga je: `Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga.’ Nema druge zapovijedi veće od tih.” (Mk 12,29-31)

Kada budeš idući put, prolazeći gradskim ulicama, zapazio nekog manje sretnog od sebe, zastani, pomozi toj osobi.

Možda mislimo da je to beznačajno, ali nekome možemo uljepšati tjedan.

Mislimo na potrebite, pomozimo im. Učinimo tjelesna djela milosrđa. Prva tri svima su nam znana:

1. Gladna nahraniti.
2. Žedna napojiti.
3. Siromaha odjenuti.

Sjetimo se i prenesimo drugome riječi dragog Padre Pia: „Preskupo te Bog platio da bi te ostavio”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kristofori_novo (@kristofori_)

Za Book.hr priredila A. P.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh