Aktualnosti

FILM

PRIJEDLOG ZA GLEDANJE Svaki korak može promijeniti put moga života

Foto: Shutterstock

U lijepu filmu Rona Frickea Baraka ima jedna scena koja pokazuje istočnjačkog monaha koji hoda prepunom ulicom nekoga velikoga azijskog grada. Čini to sa zvončićem u ruci. Oko njega je mravinjak neurotičnih ljudi, koji bez razmišljanja prolaze po nogostupu s pletenim vrećicama, torbama, aktovkama, laptopima u rukama, a on, hodajući neobično sporo, nakon svakog koraka zakoračena s velikom koncentracijom, pomiče zvončić. Duboko promišlja o svakom koraku, o svakom pokretu prema naprijed. Svaki je korak vrijedan zvonjenja, svaki je korak vrijedan zvona u katedrali, jer svaki bi korak mogao promijeniti put njegova života. O svemu treba promisliti, čak i o takvu koraku nakon kojega ti zazvoni u ušima istina o tvojem prekomjernom naporu igranja uloge nekoga previše zrela.

Autor: Augustyn Pelanowski

Baraka je dokumentarni film bez naracije. Bavi se temama kroz kompilaciju različitih događaja, ljudskih aktivnosti i tehnoloških fenomena snimljenih u 24 zemlje na šest kontinenata u razdoblju od 14 mjeseci. Film je dobio ime po sufističkom konceptu baraka, što znači blagoslov, bit, dah.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh