Duhovnost

UZ SPOMENDAN SVETE FAUSTINE

Pater Glogović: ‘Ništa nam ne vrijedi imati sliku na zidu ako nismo milosrdni jedni drugima’ Trebamo prihvatiti tu svetu vatru Božje milosrdne ljubavi! Jer, ne zaboravimo: mi smo Božja slika

In-eternum - katolički planer

Foto: zupa-zabok.org; Shutterstock

Razmatranja o Božjem milosrđu su, jednostavno i jasno rečeno, neiscrpiva. Svaki je vjernik pozvan sâm dodati svoje meditacije i živjeti onako kako ga Gospodin sa slike nadahnjuje. Razmišljanja o slici trebaju postati motivacija za mnoga i različita djela milosrđa.

Ništa nam ne vrijedi imati sliku na zidu ako nismo milosrdni jedni drugima! Isus je sâm Božje neopisivo milosrđe, kako je napisao Ivan Pavao II. u enciklici Bogat milosrđem. On sâm je jedini uistinu milosrdan!

Gospodin nas je u evanđelju potaknuo: »Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe!« (Mt 5, 7), a po sv. Faustini poručuje: »Gorim zrakama milosrđa!« (usp. Dnevnik, 1190) Trebamo prihvatiti tu svetu vatru Božje milosrdne ljubavi! Jer, ne zaboravimo: Mi smo Božja slika.

Milosrđe u timu

Mi, ljudi, nećemo i ne možemo nikada potpuno ući u otajstvo Boga i Božjega. Na istočnjačkim ikonama zlatna pozadina simbolizira ta otajstva koja će nam, dok god smo u tijelu, ostati misterij. Na toj slici imamo tu silnu tamu, koju također možemo promatrati i kao simbol nedokučivoga, nespoznatljivoga, mističnoga.

Milosrđe se najbolje otkriva i utjelovljuje u timu. Netko je zgodno primijetio, čini mi se u navedenom filmu, da je nešto o slici znala s. Faustina, nešto drugo vlč. Sopoćko, a nešto treće slikar Kazimierowski. Kako opisati neopisivo i kako naslikati nepoznato? Ali timski su uspjeli. Stoga otkrivajmo milosrđe u Crkvi i po Crkvi. Jedino smo tako sigurni da činimo Božju volju.

Iznad Tebe zora sviće (Spasi dušu svoju, dok još možeš)

 

Iz knjige „Iznad Tebe zora sviće“ autorâ p. Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala! ❤️
Za Book.hr priredio L. M.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh