Osobni razvoj

PAPA U POSJETU RIMSKOJ KLASIČNOJ GIMNAZIJI

Papa i stručnjaci upozoravaju: Posljedice prečestog korištenja elektroničkih uređaja kod mladih ozbiljne su! Papa Franjo je prošlog vikenda posjetio rimsku klasičnu gimnaziju. Učenicima je, među ostalim, posebno naglasio neka budu na oprezu da im mobiteli ne postanu droga. Studije pokazuju kako kod tinejdžera koji koriste elektroničke uređaje pet ili više sati dnevno, rizik za samoubojstvo veći čak 71 %!

Papa i stručnjaci upozoravaju: Posljedice prečestog korištenja elektroničkih uređaja kod mladih ozbiljne su!

Foto: Shutterstock

 

 

Papa Franjo je u subotu, 13. travnja posjetio rimsku klasičnu gimnaziju ‘Ennio Quirino Visconti’ koju je pohađao Eugenio Pacelli, budući papa Pio XII., i Franco Modigliani, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Papa Franjo je s učenicima razgovarao o brojnim važnim temama a posebno ih je upozorio da mobitel ne smije postati droga koja komunikaciju svodi na jednostavne kontakte.

„Molim vas, oslobodite se ovisnosti o mobitelima!“

„Mobitel služi za komunikaciju“, napomenuo je Papa te istaknuo: „Ne smije postati droga jer onda se komunikacija svodi na jednostavne kontakte. A život nije za kontaktiranje nego za komuniciranje! Mobitel je velika pomoć, on je veliki napredak, i valja ga rabiti, lijepo je da ga svi znaju rabiti, ali kada postaneš rob mobitela, gubiš slobodu.

„U današnje, moderno doba“, upozorio je papa, „moramo biti oprezni sa svime što nas odvaja od autentičnih odnosa i međusobnih susreta.“

„Molim vas, oslobodite se ovisnosti o mobitelima!“ zamolio ih je Papa. „Zasigurno ste čuli o tragedijama zbog ovisnosti (…), a ovisnost o mobilnim telefonima se uvuče u živote gotovo neprimjetno.“

Stručnjaci u posljednje vrijeme itekako dijele Papinu zabrinutost zbog ovisnosti o mobitelima. Naime, djeca i tinejdžeri sve više koriste računala i mobitele što izravno utječe na njihov uspjeh u školi, i na kvalitetu života općenito.

Ozbiljne posljedice

Psihologinja Jean Twenge – autorica knjige „iGen: Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy–and Completely Unprepared for Adulthood“ (eng. iGen: Zašto su današnja super-povezana djeca manje buntovna, tolerantnija, nesretnija – i potpuno nepripremljena za život odraslih) naglašava:

„Današnji tinejdžeri pred ekranima dnevno provedu puno više od preporučena dva sata.“

Twenge se osvrće na studiju istraživača Common Sense Media iz 2015., koja je pokazala kako više od polovice tinejdžera u SAD-u pred ekranom provede najmanje četiri sata dnevno, dok čak 25% njih u ekran gleda više od osam sati na dan! Oni već trpe posljedice toga.

„Primjerice, kod tinejdžera koji koriste elektroničke uređaje pet ili više sati dnevno, faktor rizika za samoubojstvo veći je za čak 71 % nego kod mladih koji u ekrane gledaju manje od sat vremena dnevno!“

TV i mobiteli

Papa Franjo već je ranije pozivao na umjereno korištenje tehnologije. Tijekom homilije 2016. godine istaknuo je koliko gledanje televizije i korištenje mobitela šteti obiteljskim okupljanjima:

„U svojim obiteljima, koliko puta za vrijeme jela pogledate u TV ili koliko poruka pošaljete mobitelima? Ponašamo se ravnodušno prema tim obiteljskim okupljanjima. Čak se ni u tom srcu društvu, u obitelji, više ne okupljamo, više istinski ne susrećemo jedni druge.“

Papa je kazao da na svakom pojedinom članu obitelji leži odgovornost da nastoji komunicirati s drugim članovima tako da drugu osobu doista vidi i čuje, a ne da se prema njoj odnosi ravnodušno, kao prema kakvu predmetu.

„Navikli smo se na tu kulturu ravnodušnosti i moramo težiti za milošću i tražiti ju, kako bismo stvorili kulturu susreta, plodnih susreta, susreta koji svakoj osobi vraćaju vlastito dostojanstvo djeteta Božjeg, dostojanstvo žive osobe”,rekao je Papa.

Tražite istinu

Papa je polaznicima rimske klasične gimnazije povjerio zadaću da, u ovim promijenjenim povijesnim i društvenim prilikama, nastave njegovati oduševljenje za znanje i kulturu. „Škola“, istaknuo je Papa, „mora biti radionica za promicanje uključivanja, poštovanja različitosti i dijaloga među različitim kulturama.“

„Važno je, osim toga, promicati bratstvo. Vrijednost bratstva“, napomenuo je Papa, „temelji se na traženju čestitosti u istini, u promicanju pravednosti i solidarnosti, posebice u odnosu na najslabije osobe. U nepravednosti, naprotiv, nema razgovora i raste mržnja. Kada nema slobode, nema obrazovanja, nema budućnosti. Kada nema čestitoga traženja istine, nego postoji samo nametnuta istina koja ti oduzima sposobnost za njezino traženje, tada nema budućnosti, a ti si kao osoba uništen. Kada nema promicanja pravednosti, sigurno se završava u malodušnoj, egoističnoj zemlji koja radi samo za malo ljudi.“

Slušajte svoju savjest

Papa je također potaknuo učenike da slušaju glas svoje savjesti, kako ne bi postali poput lista papira koji vjetar nosi s jedne strane na drugu. I ponajviše, ohrabrio ih je da se ne boje tišine. „Samo u unutarnjoj tišini možemo čuti glas savjesti i razlikovati ga od glasova egoizma i hedonizma“, istaknuo je papa Franjo.

Osudio zlo bulizma

Sveti je Otac, među ostalim, osudio zlo bulizma, te podsjetio da je volonterstvo jedno od najljepših i najsnažnijih stvari. Stoga je potaknuo učenike da rastu u volonterstvu, da ne dopuste da ih drugi pobijede u velikodušnosti, te ih na kraju pozvao da ne prestaju sanjati velike snove i željeti bolji svijet za sve ljude. „Nemojte se zadovoljavati osrednjošću u vašim međusobnim odnosima, u brizi o svojoj nutrini, u planiranju svoje budućnosti, i u zauzimanju za pravedniji i ljepši svijet“, potaknuo ih je na kraju papa Franjo.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh