Vijesti

AUDIJENCIJA U VATIKANU

Papa Franjo protumačio značenje sakramenta potvrde „Bez snage Duha Svetoga ne možemo ništa učiniti: Duh je taj koji nam daje snagu kako bismo išli naprijed“, rekao je Papa…

Isus je imao poseban način predstavljanja, kao što se vidjelo u sinagogi u Nazaretu. On je tvrdio da je  „pomazan“ Duhom.

Papa Franjo na ovotjednoj je audijenciji govorio o sakramentu potvrde ili krizme.

Napomenuo je kako je Isus svojim učenicima povjerio veliko poslanje: „Vi ste sol zemlje; vi ste svjetlost svijeta“ ( Mt 5,13-16). 

„Riječ je o dvjema slikama koje ukazuju na naše ponašanje. Naime, nedostatak ili višak soli čini hranu odvratnom, kao što nas višak ili nedostatak svjetla sprječava da gledamo. Samo nam Kristov Duh može udijeliti sol koja daje okus i čuva svjetlost koja rasvjetljuje svijet da se ne pokvari“, rekao je Papa.

Značenje potvrde ili krizme

Papa je potom objasnio značenje imena ovog sakramenta. Potvrda istodobno ističe potvrdu sakramenta krštenja, čime se dovršava kršćanska inicijacija i učvršćenje krsne milosti. Ovaj se sakrament naziva i krizmom jer bivamo pomazani mirisavim uljem ili krizmom. Riječ „pomazanje“ izvedena je i iz naziva „kršćanin“, odnosno „pomazanik“ – riječi koja dolazi od imena samoga Krista, koga je „Bog pomazao Duhom Svetim“.

Sveti je Otac zatim napomenuo kako je kršćaninu koji je nanovo rođen u kupelji krštenja potrebna ta potvrda, kako bi doista mogao živjeti kao dijete Božje u svijetu i svjedočiti za Krista.

„Bez snage Duha Svetoga ne možemo ništa učiniti: Duh je taj koji nam daje snagu kako bismo išli naprijed“, upozorio je papa Franjo. „Kao što je čitav Isusov život bio prožet Duhom tako je i život Crkve, te svakog njezinog člana pod vodstvom istoga Duha.“

Kristova osobna iskaznica

„Začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, Isus počinje svoje poslanje nakon što je izišao iz voda Jordana, posvećen Duhom koji silazi na Njega i ostaje na Njemu“, rekao je Papa dodajući da to Isus ističe u nazaretskoj sinagogi: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima“ (Lk 4,18). „Isus se predstavlja u sinagogi kao pomazanik, kao onaj koji je pomazan Duhom“, napomenuo je Sveti Otac.

Isus je pun Duha Svetoga i izvor je Duha koji je Očevo obećanje. Zapravo, na uskrsnu večer Gospodin je puhnuo u svoje učenike te im rekao: „Primite Duha Svetoga“ (Iv 20, 22); i na Pedesetnicu je na apostole sišla snaga Duha u izvanrednom obliku.

„Dah“ uskrsloga Krista ispunjava pluća Crkve životom. I doista, usta učenika, ispunjenih Duhom Svetim, otvaraju se kako bi naviještali velika Božja djela.

Izvor: Aleteia, Vatican News

Prevela Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh