Duhovnost

ZAGOVORNA MOLITVA

Papa Franjo: Kako moliti za druge? „Dvije su stvari su potrebne za zagovornu molitvu: hrabrost i strpljenje. Ako želim da Gospodin sluša moje zahtjeve, moram se vraćati, i vraćati opet iznova, kucati na vrata Božjeg srca, jer je moje srce predano…“

Papa Franjo: Kako moliti za druge?

Foto: Shutterstock

 

Ako ste pristali moliti za nekoga, nemojte samo na brzinu izmoliti Oče naš i Zdravo Marijo, rekao je papa Franjo. Umjesto toga, budite spremni „raspravljati“ za svoje molbe, jer „kad Bog vidi nekoga tko stalno moli za nešto, ganut je“. (…)

„Hrabrost i strpljenje“, rekao je papa Franjo, dva su elementa, koja se moraju uzdići Bogu „u slobodi, poput djece“.

Sveti je Otac za svoju početnu točku uzeo čitanje iz Knjige Izlaska, razgovor između Gospodina i Mojsija o otpadništvu Božjeg naroda.

Mojsije odbija odustati

Prorok nastoji odgovoriti Gospodina od djelovanja u bijesu protiv njegovog naroda koji je „napustio Boga da se klanja zlatnom teletu“.

Mojsije u svom smionom dijalogu podsjeća Boga na sve što je učinio za svoj narod – izveo ih iz ropstva u Egiptu, te na vjernosti Abrahama i Izaka.

U ovom susretu „licem u lice“, očita je Mojsijeva preokupacija i ljubav prema Božjem narodu. Ne boji se reći istinu i ne ulazi u „igru odstupanja“.

„Bog to cijeni“, rekao je Papa. „Kada Bog vidi osobu koja neprestano moli za nešto, dirnut je.“

„To je zagovorna molitva. Strpljivost je potrebna u zagovornoj molitvi. Ne možemo obećati nekome da ćemo moliti za njega, i onda izmoliti samo Oče naš i Zdravo Marijo.“

Strpljenje i postojanost u molitvi

U svakodnevnom životu, rekao je Sveti Otac, nažalost, postoje brojni slučajevi menadžera spremnih žrtvovati organizaciju kako bi spasili svoje interese i ostvarili dobit. No, Mojsije je odbio odustati. On je s ljudima i bori se za njih.

Sveto pismo, rekao je papa Franjo, prepuno je dobrih primjera strpljivosti, poput slijepog Bartimeja iz Jerihona.

„Dvije su stvari su potrebne za zagovornu molitvu: hrabrost i strpljenje. Ako želim da Gospodin sluša moje zahtjeve, moram se vraćati, i vraćati opet iznova, kucati na vrata Božjeg srca, jer je moje srce predano! Ali, ako moje srce nije zabrinuto za potrebu, ili osobu za koju molim, neće biti sposobno za hrabrost i strpljivost.“

Put zagovorne molitve

Konačno, papa Franjo istaknuo je „put zagovorne molitve“. Rekao je da to znači biti zabrinut  za druge i voljan se boriti, nastojati i postiti za njih.

„Neka nam Gospodin daruje tu milost: milost moliti Boga u slobodi, poput djece, moliti strpljivo, prije svega moliti u spoznaji da razgovaramo s našim Ocem koji nas sluša. Neka nam Gospodin pomogne da napredujemo u ovom obliku zagovorne molitve.“

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh