Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

„Pa zar on/a ne shvaća da mu/joj želim dobro, da nama želim dobro, no on/a odbija saslušati…“

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko puta smo ušli u raspravu, ponekad oko nevažnih stvari, situacija; koliko puta sam htio/htjela objasniti kako bi bilo bolje, zašto je ono što predlažem najbolje, zašto ima najviše smisla… No, kao da sam kod supružnika naletio/naletjela na „zid“ i umjesto da me sasluša, jednostavno me je odbio čuti, kao da me nije htio čuti. Onda smo se posvađali i tada sam počeo/la biti razočaran/a, ogorčen/a i ljut/a: „Pa zar on/a ne shvaća da mu/joj želim dobro, da nama želim dobro, da bi nas neke situacije ili potezi koje predlaže mogle skupo stajati?“ On/a kao da je slijep/a i ono što želim tada reći jednostavno ne dopire do njega/nje. Sve mi se to čini besmislenim i počinjem se pitati čemu se uopće truditi.

Isuse, otvori mi oči, baš kao što si ih otvorio slijepcima

Upravo ovdje počinje svaki poraz jer nekome je cilj da dođem upravo do takvog zaključka, jer sam tada sam/a zarobljen/a, a to uopće ne vidim. Što ako moj/a dragi/a uistinu jest slijep/a i ne vidi? Što ako je tako odgojen/a, što ako je još nešto upisano u njega/nju u djetinjstvu ili kasnije kroz odgoj ili čak tijekom braka jer sam ja stalno „tupio/tupila“ svoje? I možda je ovaj savjet koji sada dajem zaista idealan, a on/a predlaže nešto krivo, ali je uvjeren/a da čini dobro. Zar ne vidim da neću doprijeti do njega raspravama, objašnjavanjima (upravo kao što on/a često nije mogao/la doprijeti do mene) jer je to nešto što je ukorijenjeno u njemu/njoj i treba pomoć, treba mu/joj otvoriti oči, ali oči srca, stavova, prepreka? Ali kako?

No, ako zamolim Boga da se On umiješa, ako situaciju predam njemu…

Umjesto da se ljutim, umjesto da se pitam, pa kako je ovakav/va, kako ne razumije, kako joj/mu se ne može dokazati – zar nisam dovoljno zreo/la da zaključim da mi je Bog dao mogućnost da situaciju sagledam kao vapaj za pomoć i moju priliku da se borim za brak tako da u toj situaciji dođem pred Gospodina i njega zamolim da mu/joj otvori oči? Jer, u takvim situacijama mogu uvjeravati i objašnjavati do mile volje, ali on/a jednostavno ne vidi. No, ako zamolim Boga da se On umiješa, ako situaciju predam njemu, ako njega zamolim da dotakne srce, duh, dušu, stavove moga supružnika, onda ne samo da postupam na ispravan način, ne samo da postupam suprotno od onoga što mi savjetuje svijet već sakupljam blago za nebo, radim na svome braku. Upravo me u tim situacijama Bog poziva da budem vjeran/vjerna i u tome mi nudi pomoć!

Isuse, otvori mi oči, baš kao što si ih otvorio slijepcima (Mt 9,27-30) i daj mi snage i mudrosti da nastojim razumjeti svoga supružnika i prihvatiti ono što me može itekako dopuniti, i biti blagoslov našem braku. Daj da to ne odbijam! Pomozi mi!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Prečesto svoje stavove, postupke, načine funkcioniranja proglasim ispravnima, dok istovremeno osuđujem supružnika zato što ima drugačije potrebe i zato što reagira suprotno od mojih očekivanja. Jesam li svjestan/na koliko su neke stvari „ukorijenjene“ u meni i meni normalne, dok istovremeno isto to kod supružnika nesvjesno osuđujem? Jesam li se spreman ISKRENO ispričati za osuđivanje?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh