Brak i odnosi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Oslobodite se okova prošlosti uz ova tri savjeta Koliko god mračna bila vaša prošlost, Bog je spreman obasjati svojim svjetlom čak i najtamnija mjesta. On vas može ozdraviti i zacijeliti rane za koja niste nikada mislili da će biti iscijeljene

Evo načina kako se osloboditi okova prošlosti
In-eternum - katolički planer

Foto: Markito, Pixabay

 

Prošlost nas može paralizirati. Prošlost omamljuje mnoge ljude sprječavajući ih da žive u sadašnjosti i krenu prema budućnosti. Možda vam je ovo poznato. Možda je prošlost svojim pipcima obujmila vaše srce. Bog vas zove da gledate što je naprijed (Fil 3,13). Evo načina kako se osloboditi okova prošlosti.

Prihvatite svoju prošlost

1. Prihvatite svoju prošlost. Kako god mračna ili mučna bila naša prošlost, od presudne je važnosti da se suočimo s činjenicom da je ne možemo promijeniti; ne možemo je zaboraviti, ali je možemo upotrijebiti. Bog može naše rane koje smo zadobili u prošlosti upotrijebiti kako bi nas ojačao, utvrdio i oblikovao nas u osobe po svome srcu.

Da bi prihvatili svoju prošlost, nekim će osobama pomoći ona stara narodna „vrijeme liječi sve rane“, zatim vjera u Božju bezgraničnu milost te podrška bližnjih. Za druge je taj proces mnogo složeniji. Ako primjećujete da vam teret prošlosti ne da živjeti, ne bojte se potražiti pomoć stručnjaka. Obratite se kršćanskom psihoterapeutu i dajte si šansu da se suočite sa svojom prošlosti, da ju preradite i prihvatite.

Shvatite svoju sadašnjost

2. Shvatite svoju sadašnjost. Bitnije od onoga što se dogodilo u prošlosti jest što smo postali u sadašnjosti. Iako prošlost može oblikovati našu sadašnjost, ne može je kontrolirati. Božjom smo milošću osposobljeni da nadiđemo prošlost postajući onakvima kakvima nas Bog poziva da budemo ovdje i sada. Bez obzira što je iza nas, Bog nas je stavio na mjesto gdje smo danas „zbog časa kao što je ovaj“ (Est 4,14). Pronađimo svoju svrhu, svoju strast i živimo za sadašnjost.

Zamislite svoju budućnost

3. Zamislite svoju budućnost. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno imati jasnu sliku svoga života. Biblija objašnjava: „Kad objave nema, narod se razuzda“ (Izr 29,18). (U Bibliji kralja Jakova – Kings James Bible – ovaj stih glasi: „Ondje gdje nema vizije, narod umire“; op. prev.) Sposobnost da živimo u sadašnjosti drži nas čvrsto na zemlji, a nada u budućnost gura nas naprijed. Kako zamišljate svoju budućnost za godinu, pet ili deset godina? Gdje se nadate biti? Što se nadate činiti? Otvorite svoje srce, oslobodite svoje umove, vjerujte svom duhu i počnite otkrivati svoju budućnost.

Koliko god mračna bila vaša prošlost, Bog je spreman obasjati svojim svjetlom čak i najtamnija mjesta. On vas može ozdraviti i zacijeliti rane za koja niste nikada mislili da će biti iscijeljene.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti po posebnoj sniženoj cijeni na Interliberu ili putem webshopa naše biblioteke Figulus ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Zanima vas još tema iz knjige? Preporučamo i ovaj ulomak:

Kako mogu prepoznati jesam li u nezdravoj, toksičnoj vezi

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh