Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Oslobodi me i slomi svaki jaram kojim sam vezan i koji veže moj brak

RAZMATRANJE I MOLITVA

Priznajem ti Gospodine da mi je jako teško promijeniti neke svoje stavove, misli, poglede, naročito zašto se ja moram truditi biti dobar, slijediti tvoj primjer kada često imam osjećaj da se moj/a suprug/a ne trudi, samo prigovara, radi po svome i sebičan/sebična je. I onda kada i kažem što meni treba, što me smeta, doduše, kažem to napadački, grubo, još se stvari pogoršaju. Sve me to iscrpljuje, oduzima snagu, baš me iscrpljuje. I da bar već jednom shvati što radi krivo, kako ne vidi. Ili možda ne vidim ja? Što me pokreće, zašto gubim snagu? Zar sam stvoren tako da moja snaga, odluke, postupci i cijeli moj život ovise o postupcima drugih ljudi, moga/moje supruga/e? Ako sam se dao zavarati sa tim stavom, a taj stav nije Božji stav koji je umro za moju slobodu, sam sâm od sebe načinio roba.

Što upravlja mojim životom, odlukama? Moj/a suprug/a? Njegovo/njezino ponašanje, greške, ne znanje, strah, pritisci?

Što ustvari upravlja mojim životom? Jesam li siguran u odgovor na ovo pitanje, jer odgovor, iskreni, može promijeniti moj život, vratiti mi snagu, usmjeriti me prema pravoj istini i može mi otvoriti oči da shvatim kako je osoba koju mi je Bog dao za supruga/u divno Božje biće, stvorenje, koje Bog voli, koje ja silno volim, jer sam se odlučio provesti život s njome. Jesam li ikada razmišljao da mi je Bog povjerio život, drugi život, dao mi je svoje stvorenje, najvrijednije što ima, čovjeka, da bude dio mene po sakramentu braka. I stvarno mislim da On želi da budem nesretan, da me je zarobio sa tom osobom, kada mi ustvari želi reći da me preko te osobe želi osloboditi, osloboditi mojih sebičnih pogleda, krivih stavova, spasiti me za Vječnost. Što upravlja mojim životom, odlukama? Moj/a suprug/a? Njegovo/njezino ponašanje, greške, ne znanje, strah, pritisci? Pa zar se upravo oko toga ne borim i ja, a Bog mi želi reći da mi je dao sve što treba da se toga oslobodim, da me spojio sa tom prekrasnom dušom da budemo jedno tijelo, da se spasimo jedno po drugome? Što upravlja mojim životom? Mislim da su to geni, okolnosti, prošlost, supružnik?

Moja je odluka hoću li zavapiti tebi Bože ili ću se tužiti, uništavati, stvarati sam od sebe roba i optuživati sve druge

Da, to utječe ako dopustim, no mojim životom upravljaju moja uvjerenja i sukladno tome moje odluke. Moja je odluka hoću li prezreti suprug/u ili ću vidjeti njegov/njezin vapaj? Moja je odluka hoću li zavapiti tebi Bože ili ću se tužiti, uništavati, stvarati sam od sebe roba i optuživati sve druge, jer za slobodu me Krist stvori i ne dam se u jaram ropstva. (Gal 5,1) Kako znam da sam slobodan? Upravo tako što ovog trena mogu odlučiti, hoću li i dalje ustrajati u optuživanju i dopustiti da mi to crpi snagu, oduzima život i vodi u grijeh, udaljuje od supruga/e i uništava brak ili ću odabrati život, blagoslov i sve ono za što me je Bog otkupio. Bože, oprosti mi i smiluj se meni grešniku! Daj mi snage da krenem, da pustim tebe u svoj brak, u svoje srce i misli. Oslobodi me i slomi svaki jaram kojim sam vezan i koji veže moj brak!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Odluči se, odluči se svim srcem progledati, odluči se prihvatiti istinu, riskiraj. Moli više puta ovu molitvu i govori Gospodinu sve što ti smeta, On te čuje i čeka na tebe, On te oživljuje! „Bože, oprosti mi i smiluj se meni grešniku! Daj mi snage da krenem, da pustim tebe u svoj brak, u svoje srce i misli. Oslobodi me i slomi svaki jaram kojim sam svezan i koji veže moj brak!“

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh