Svjedočanstva

„OPROST JE ČUDESAN LIJEK”

Bivša logorašica u Auschwitzu: „Žrtve mogu biti slobodne tek kad oproste” „Opraštanje je čin samoizliječenja i osnaženja. To je čudesni lijek. Besplatan je, funkcionira i ne ostavlja nikakve posljedice”

Bivša logorašica u Auschwitzu: „Žrtve mogu biti slobodne tek kad oproste”

Eva Mozes Kor jedna je od tisuće blizanaca nad kojima je u Auschwitzu eksperimente provodio zloglasni doktor Mengele…

Aushwitz su preživjele samo ona i njezina sestra blizanka

Eva je imala samo deset godina kad je stigla u Auschwitz 1994. godine. Židovka mađarsko-rumunjskog podrijetla i njena obitelj iz geta u rumunjskom gradu Şimleu Silvaniei do Auschwitza su putovali 70 sati bez hrane i vode.


Kad su stigli, nacisti su razdvojili njenu obitelj, pa su tako dvije starije sestre i otac odmah pogubljeni, a ubrzo je odvojena i od majke, koju više nikad nije vidjela. Na životu su ostale samo Eva i njezina jednojajčana sestra blizanka Miriam koje su jedan od 1.500 parova na kojima je u Auschwitzu eksperimentirao zloglasni doktor Mengele, poznat kao „anđeo smrti”.

Nad njima eksperimentirao zloglasni Mengele

Nacisti su na blizancima izvodili pokuse kako bi otkrili više detalja o plodnosti žena i tako osigurali da njemačke majke rađaju više djece. Mengeleove sadističke metode često su dovodile do zastrašujućih posljedica pa su mnogi od takozvanih „Mengeleovih blizanaca” umrli.

Eva Mozes Kor (82) za CNN je opisala strahovita iskustva koja je proživjela u zloglasnom nacističkom logoru smrti.

„Nisam se mogla pomiriti s činjenicom da sam za njih samo nakupina stanica koju žele proučavati. Pet puta dnevno davali su nam injekcije s nepoznatom supstancom. Nakon svake injekcije osjećala sam se sve lošije. Nakon jedne injekcije došao je doktor Mengele koji se okrenuo drugim liječnicima i kroz smijeh sarkastično rekao: ‘Baš šteta, tako je mlada. Živjet će još samo dva tjedna’”, priča Eva.

Da Eva nije preživjela, njezina sestra blizanka primila bi smrtonosnu injekciju u srce koja bi je istog trena ubila. Mengele bi tada proveo paralelne obdukcije.

„Oprost je čudesan lijek”

No, Eva i Miriam preživjele su i 1984. godine osnovale organizaciju CANDLES („Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiment Survivors”) koja je pronašla čak 122 „Mengeleova blizanca” iz deset zemalja na četiri kontinenta.

50 godina nakon Auschwitza Eva se licem u lice susrela s doktorom Hansom Munchom, nacističkim doktorom koji je, iako nikada nije radio u koncentracijskom kampu, poznao njezine mučitelje.

Liječnika je zatražila da joj ispriča sve što je znao o plinskim komorama, što je on i učinio nakon čega mu je Eva zahvalila.

Nedugo nakon toga, Eva je javno oprostila doktoru Mengeleu i poručila:

„Opraštanje je čin samoizliječenja i osnaženja. To je čudesni lijek. Besplatan je, funkcionira i ne ostavlja nikakve posljedice”.

Otada nacisti više nemaju kontrolu nad njezinim životom

„Rekla je kako je nakon toga osjetila veliko olakšanje. Rekla mi je kako je tada shvatila da nacisti više nemaju kontrolu nad njenim životom te može nastaviti dalje. Ona je oprostila nacistima i to je čin potpune nesebičnosti. Odlučila je zalagati se za oprost kako bi i druge žrtve, poput nje, mogle nastaviti sa životom”, kaže Max Foster, novinar CNN-a koji je intervjuirao Evu.

Evina sestra umrla je 1995. u dobi od 59 godina od raka mjehura. Zbog eksperimenata u Auschwitzu njezini bubrezi prestali su rasti u dobi od deset godina.

Oprostila sam nacistima ne zato što oni to zaslužuju nego zato što to ja zaslužujem”

„Onog dana kad sam oprostila nacistima, oprostila sam i svojim roditeljima, koje sam mrzila cijeloga života zato što me nisu izvukli iz Auschwitza. Djeca očekuju da ih njihovi roditelji štite; mene moji nisu mogli… Potom sam samoj sebi oprostila zato što sam ih mrzila.”

Ta njezina izjava prikazuje koliko je oprost komplicirana stvar. Oprost je jamac da bol iz prošlosti neće diktirati našu budućnost. Za mnoge opraštanje predstavlja čin samoizlječenja. Kao što Eva kaže: „Oprostila sam nacistima ne zato što oni to zaslužuju nego zato što ja to zaslužujem. Žrtve koje su preživjele torturu mogu biti slobodne tek kad sa svojih pleća skinu teret boli i bijesa i oproste nacistima.”

Autor: D.I. (Dnevnik.hr; Book.hr)

Priredila Martina Vidaković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh