Duhovnost

OPLEMENJUJE NAS I DOVODI KA SVETOSTI // Osobna molitva Po svakodnevnoj osobnoj molitvi možemo upoznati Boga i zaodjenuti se u silu i snagu Duha Svetoga, u kojemu je izvor svake nadnaravne ljubavi, mira i smisla čovjeka, čiji život struji u vječnost

Osobna molitva

Osobna nas molitva povezuje u intimnom odnosu prijateljstva s Bogom

Snaga molitve uistinu je ogromna – govori nam svetica Terezija od Djeteta Isusa. Molitva je snaga koja oživljava naš duh, naš duhovni život i daje nam nadnaravnu snagu koja mijenja ljudsko srce. Tako osobna molitva, koja nas povezuje s Bogom u intimnom odnosu prijateljstva – u bliskosti i ljubavi, preobražava nas sve više na stvarnu Božju sliku, prema kojoj smo stvoreni. Po svakodnevnoj osobnoj molitvi možemo upoznati Boga i zaodjenuti se u silu i snagu Duha Svetoga, u kojemu je izvor svake nadnaravne ljubavi, mira i smisla čovjeka, čiji život struji u vječnost.

U osobnoj molitvi trebamo shvatiti da vjera nije osjećaj

Molitva je odnos s Bogom i – što više u svakodnevnoj osobnoj molitvi ustrajemo, to više poniremo u dubine Božje ljubavi, tako se prvo zaljubljujući u Krista. Održavajući taj odnos, naša ljubav prema Njemu raste. Kroz osobnu molitvu nastaje pravo intimno prijateljstvo koje nadilazi naš razum, a spušta se u srce u obliku nadnaravnog mira i povjerenja prema Bogu. U osobnoj molitvi trebamo shvatiti da vjera nije osjećaj, kao što ni osjećaj nije dojam. Nećemo uvijek imati osjećaj utjehe i Božje blizine i unatoč tomu trebamo ustrajati u vjernosti Bogu. Osobna molitva nije samo zagovornička, nego ponajprije odnos prijateljstva, u ljubavi i povjerenju između Boga i čovjeka. Boga možemo upoznati i spoznati kroz Božju riječ. Čitanjem Božje riječi oslobađa se snaga Duha Svetoga koja prosvjetljuje oči srca dajući nam pogled za neviđeno.

Duh Sveti oživljuje našu osobnu molitvu

Što smo više vjerni Bogu, taj odnos raste i produbljuje se. Tako se i naša molitva sve više mijenja, sazrijeva u dubinu vjere, ufanju i ljubavi – tako da nam osobna molitva bude poput zraka koji dišemo. Naše duhovno srce kuca otkucajima Božje ljubavi i mira, koji se širi našom okolinom poput mirisa Božje prisutnosti koja se nalazi u našem srcu. Duh Sveti oživljuje našu osobnu molitvu i dolazi poput lahora, nježno i tiho kad god ga pozovemo da nam otvori oči za neviđeno.

Kroz intimni odnos s Kristom unosimo Boga u svoju okolinu

Osobna nas molitva oplemenjuje i našu grešnost dovodi k posvećenju. Premda smo grešni (u ovom životu će tako biti do posljednjega daha), samo nas Božja milost dovodi k posvećenju. Milost, koja naše slabosti preobražava kroz osobnu molitvu u svoju snagu. Božja nam riječ o tome govori: A on mi je odgovorio: dosta ti je moja milost, jer se moja snaga savršeno očituje u slabosti (Kor 9,12). Kroz osobnu molitvu otkrivamo svoje poslanje na ovoj zemlji, snagu i sve potrebne milosti kako bi izvršili Božju volju i doprinijeli izvršenju Stvoriteljeva plana koji ima za nas, naš život i svijet oko nas. Kroz intiman odnos s Kristom, donosimo Boga u svoju okolinu stvarajući novi svijet Božjega kraljevstva u punini Božje ljubavi.
I naposljetku, sv. Franjo Asiški nam posvješćuje: Duhovna radost nastaje iz čistoće srca i ustrajnosti u molitvi.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh