Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Ono za čime sam čeznuo/čeznula možda prije par sati, za dodirom, vođenjem ljubavi, lijepim riječima, odjednom postaje potpuno suprotno. Zašto?

Foto: Shutterstock

RAZMATRANJE I MOLITVA

Sjećam se onih trenutaka, Gospodine, kada sam čeznuo za svojom suprugom, kada sam čeznula za svojim suprugom, kada je moja slika o njoj/njemu bila tako pozitivna. Gledao sam ju/ga s divljenjem, jedva čekao da ju/ga dodirnem, da vodimo ljubav, da učinimo nešto lijepo zajedno. A onda se dogodi nešto čime mi iskaže nepoštovanje, ili barem ja to tako doživim. I odjednom iz pozitivne slike i čežnje za suprugom, uđem u negativnu, i počnem izbjegavati dodire, komunikaciju. Moj pogled više nije ni blizu pozitivan, dapače, postaju mi odbojne određene stvari kod nje/njega i on/a sam/a, kao da više ne vidim istu osobu. U meni se stvara pritisak, kao da s jedne strane u mene navire potreba, silna potreba za inatom, a s druge strane, silna ljutnja i povrijeđenost. U meni i mojim mislima počinju se stvarati slike, vrtim u glavi tko zna koliko puta ono što sam doživio/la negativno od nje/njega. Sve više me to preuzima, sve više imam razloga da ju/ga optužim i sve više i više tonem, udaljujem se od supruge/a.

Zašto odjednom vidim svoju suprugu, svoga supruga sasvim drugačijim očima?

Ono za čime sam čeznuo/la možda prije nekoliko sati, za dodirom, vođenjem ljubavi, riječima, sada postaje potpuno suprotno, nemam više potrebu za ničime od supruge/a, već samo razmišljam o povredama i kako ja to ne zaslužujem. Pitam se kako se tako može ponašati, kako je bezobrazna/an, puna/pun nepoštovanja, misli samo o sebi, vrijeđa me, ne cijeni mene ni moje. I stvorim u srcu stav da ga/ju ne želim, da mi ne treba, u tom trenutku, danu, tjednu. No, kako se iskreno osjećam u sebi? Zašto odjednom vidim svoju suprugu, svoga supruga sasvim drugačijim očima? Je li moguće da se tako silno promijenio/la, odjednom? Mislim li da je to njegovo/njezino pravo lice? Kamo nestane čežnja, potreba za voljenim bićem? Da, povrijeđen/a sam i treba mi često vremena da se smirim, da sagledam situaciju, no pitam li se uopće zašto je možda suprug/a tako reagirao/la, zar me uistinu baš namjerno želi povrijediti, kamo  odjednom nestane ta osoba za kojom sam čeznuo/la?

Isuse, iz dubine srca donosim ti sve takve situacije, stavove, krive misli, zaključke, optužbe, inat koji sam zakopao/la u svome srcu i koji me zarobljava

Je li se on/a promijenila, ili su se moj pogled, stav i odluka promijenili jer nije ostvareno ono što sam htio/htjela, ili je suprug/a pogriješio/la? Isuse, iz dubine srca donosim ti sve takve situacije, stavove, krive misli, zaključke, optužbe, inat koji sam zakopao/la u svome srcu i koji me zarobljava. Možda i suprug/a jest pogriješio/la, no moj pogled na situaciju, moja reakcija, moje nepromišljene radnje, moji zaključci, moje predanje povredi, moj inat je moj teret i sam/a odlučujem o njemu. Pomozi mi da to shvatim, Gospodine, pomozi mi da se oslobodim tog tereta, pomozi mi da živim svoj brak drugačije, u skladu s tvojom voljom, da budem svjestan/svjesna svojih krivih odluka i stavova.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

U braku, na poseban način, uz emocionalnu i tjelesnu povezanost, postoji duhovna sfera, postoji moja slobodna volja za koju se bore Gospodin i đavao. Vjerujem li uopće u to? Vjerujem li da mi netko želi iskriviti sliku o voljenoj osobi? Želi uništiti naš odnos i koristi moju slabost i slabost voljene osobe? Kako objasniti u pojedinim situacijama silnu transformaciju misli, iz pogleda punog čežnje do pogleda punog prijezira? Moja odluka čemu se priklanjam u konačnici će presuditi hoću li vidjeti supruga/u kao nekoga tko je pogriješio, slab/a je, baš kao i ja ili ću ga/ju optužiti i inatiti se? Pad nije problem, greška nije problem, ali okrivljavanje supruga/e i opravdavanje grešnih stavova, konstantno, jest veliki problem. Razmisli…

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh