Duhovnost

PATER PELANOWSKI

Ono što nije istinito, ne izdrži test vremena

Ono što nije istinito, ne izdrži test vremena

Foto: Shutterstock

 

Test vremena

Svako ljudsko nastojanje može biti istinsko ili se može činiti istinito. Lakše je pretvarati se da se iskreno ponašamo nego uistinu biti takvi. No takvo pretvaranje, prividnost, imitacija, u konačnici hipokrizija, u prvoj i najmanje zahtjevnoj probi, ili nakon težega životnog iskustva, postaje tako trusno da u samo jednom trenutku postaje teška ruševina. Lakše je glumiti da se ljubi, ili zavaravati se da je ljudska ljubav vječna, nego, uz određeni trud i poneku teškoću, otkrivati uistinu besmrtnu ljubav! Ništa što nije do kraja istinito, ne izdrži test vremena… I obrnuto: ukoliko nam nešto nestaje ili se raspada, to jednostavno nije to, jer nije bilo do kraja istinito. Isus daje odgovor mnogim ljudima koji su vjerojatno žalosni zbog neuspjeha u životu, propalih brakova, upropaštene karijere, razočaranja i iznevjerene ljubavi. Puno njih krivi Boga što su se njihove životne projekcije, njihova maštanja i planovi srušili uz veliki bum, kao kakva razvalina ili kao kuća od karata.

Puno njih govori: „Bože zašto si mi to učinio?“ ili: „Bože zašto ja toliko trpim?“, a možda i „Bože, zašto si me tako kaznio?“

Puno njih govori: „Bože zašto si mi to učinio?“ ili: „Bože zašto ja toliko trpim?“, a možda i „Bože, zašto si me tako kaznio?“ Međutim, Bog svima odgovara istom ovom prispodobom: kad netko gradi svoj život na slabom temelju, na površnim i neistinitim osnovama, prije ili kasnije dolazi nevrijeme i sve pretvara u ruševinu. Postoji jedan židovski komentar koji odlično interpretira ovu istinu. „U početku stvori Bog nebo i zemlju“ (Post 1,1). Stvorio je svijet kao zgradu u koju je, kao vlasnik, pozvao ljude i prepustio zgradu i stanove stanarima. Stvarao je svemir izgovarajući Riječi! Kako onda u tom našem svijetu može išta nastati i uspjeti bez sudjelovanju Njegove Riječi, bez da On izgovori svoju Riječ? Njegova Riječ je kao cement između opeka: spaja i jača! Može li stajati zid koji ne bi bio povezan cementom? Može li uspjeti ijedan život ukoliko nije povezan riječima Svetoga Pisma?

Iz knjige „Zašto Bog dopušta patnju?“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh