Duhovnost

TVOJA ČEŽNJA

Ono najdragocjenije u tebi

Ono najdragocjenije u tebi

„Tko ostaje u meni, taj rodi mnogo roda”

Ostanite u meni i ja u vama.
Kao što loza ne može donijeti roda
sama od sebe,
ako ne ostane na trsu,
tako ni vi ako ne ostanete u meni.
5Ja sam trs,
vi loze.
Tko ostaje u meni i ja u njemu,
taj donosi mnogo roda.
Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.
6Ako tko ne ostane u meni,
izbace ga kao lozu
i usahne.
Takve onda skupe i bace u oganj te gore.
7Ako ostanete u meni
i riječi moje ostanu u vama,
što god hoćete, ištite
i bit će vam.
8Ovime se proslavlja Otac moj:
da donosite mnogo roda
i da budete moji učenici.
9Kao što je Otac ljubio mene
tako sam i ja ljubio vas;
ostanite u mojoj ljubavi.
10Budete li čuvali moje zapovijedi,
ostat ćete u mojoj ljubavi;
kao što sam i ja čuvao zapovijedi
Oca svoga
te ostajem u ljubavi njegovoj.
11To sam vam govorio
da moja radost bude u vama
i da vaša radost bude potpuna.
12Ovo je moja zapovijed:
ljubite jedni druge
kao što sam ja vas ljubio!
13Veće ljubavi nitko nema od ove:
da tko život svoj položi za svoje prijatelje.
14Vi ste prijatelji moji
ako činite što vam zapovijedam. (Ivan 15,4-14)

Foto: Shutterstock

 

Najdragocjenije u tebi

Najdragocjenije u tebi je tvoja čežnja, tvoja glad za neizmjernim. U najdubljem temelju svoga srca tražiš svjetlo, ljubav, zajedništvo s beskonačnim Bogom. Ta čežnja u tebi je nerazoriva dokle god živiš. Makar imao i tisuću grijeha: čežnja za vlastitim životom kljuje u tebi! I bio ti svetac: broji se samo tvoja čežnja! Sve ostalo je u poredbi s tim beznačajno. Jer samo ta čežnja nalazi ispunjenje. Bog će te podržati samo utoliko ukoliko imaš tu čežnju! „Molite, i dat će vam se! Tražite, i naći ćete! Kucajte, i otvorit će vam se!” (Mt 7,7). Prijatelju, gladuje li tvoja duša? Tada će ti Bog dati svog Duha, svoj životni dah, koji ispunjava i obuzima: „Dakle: ako vi, premda ste zli, možete davati svojoj djeci dobre darove, koliko će više Otac nebeski dati Duha Svetoga onima koji ga mole!” (Lk 11,13).

Tvoja unutarnja povezanost s Njim

Ako u sebi osjetiš tu glad za Bogom koja u tebi svrdla, tada predaj svoj život Bogu! Stavi ga u Kristove ruke. Jer on je prisutnost Božja, Božja pojava, put k Ocu. Učini Isusa Gospodarom svoga života! Tada će te njegov Duh obuzeti vatrom i snagom. Bog će ti dati svog Duha samo onda ako to želiš, ali ne protiv tvoje volje. On te je stvorio u slobodi. Ali ako za njim čezneš, udahnut će ti svoj dah. To ćeš doživjeti. Ako Krista stvarno učiniš Gospodarom svog života, njegov će Duh u tebi postupno rasti kao biljka. Čut ćeš njegov glas i razumjet ćeš njegove riječi. On će te opominjati, hrabriti, voditi i jačati.

Tu sliku o čokotu i lozi možeš shvatiti samo onda ako svoj život predaš Isusu Kristu i prihvatiš ga kao Gospodara svog života: „Isuse, vjerujem u tebe. Tebi je dana sva vlast na nebu i na zemlji. Budi Gospodar mog života! Tvoj glas želim slušati i tvoje riječi želim ostvariti. Isuse, uzmi me kao svoju svojinu i za svog učenika!” Moli tu molitvu iz dana u dan i obistini je svojim djelima. Ostani u njegovoj ljubavi! Vrši njegove zapovijedi. Čitaj njegove riječi i ostvaruj ih u svom svakidašnjem životu. Pokušaj živjeti Evanđelje, riječ po riječ. Tada će tijekom nekoliko mjeseci Kristov Duh u tebi biti vidljiv: Njegov božanski dah, njegova božanska blizina. Tada ćeš shvatiti što to znači: „ja sam trs, a vi ste mladice”. To je slika tvoje unutarnje povezanosti s Kristom. Ukoliko te više obuzme Duh Kristov – a to je Duh Božji – utoliko će Krist biti više u tebi, i ti ćeš biti u njemu: „Budite u meni, tada ću ostati i ja u vama”. U tebi će biti njegova radost! Jer radost u svojoj biti dolazi onda kada je naša duša pronašla svoj vlastiti cilj i može ispuniti svoje najdublje određenje: ljubiti svom snagom. To je otkupljeni čovjek: „Ovo sam vam rekao, da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna!”

Ne radi se o tvojoj snazi, nego o tvojoj čežnji!

Ti kažeš: „Ja sam preslab, ne mogu to, nedostaje mi snaga za to”. Prijatelju, ne radi se o tvojoj snazi, nego o tvojoj čežnji! Osjećaš li glad za takvim životom s Bogom? Tada ćeš to od Boga i primiti! I to u svim prilikama. Ako je tvoja glad žarka duboka, tada moli Oca nebeskog za to: „Oče, daj mi tog Duha ljubavi! Oče, učini me učenikom Kristovim! Oče,daj mi svoju blizinu”! Zato moraš moliti iz dana u dan. Tvoja molitva je znak tvoje gladi. Tvoje moljenje je početak ljubavi. Tvoja čežnja sama odlučuje o tomu hoće li te Duh Kristov obuzeti i ispuniti moći i snagom. Prijatelju, odredi dnevno stalno vrijeme za molitvu. Pri tomu ćeš doživjeti čudesne stvari. Ukoliko više moliš, utoliko će tvoja ljubav i glad biti veća. Ukoliko si bliži Bogu, utoliko ćeš usrdnije moliti. Bog će dati što želiš, On sam bit će dar koji ćeš primiti: „Molite za sve što želite, bit će vam”. Tu nema izuzetaka. Svaki, koji zaziva Boga, primit će ga i bit će ispunjen njegovim Duhom.

Ali to ne ide bez borbe. Prijatelju, neka tvoja čežnja bude čista! To je najdragocjenije u tebi. Sačuvaj glad za Bogom! Ne zasićuje tvoju dušu zadovoljstvo, nego Božja blizina. Ne rasipaj svoju čežnju, ne hrani svoju dušu bljutavim stvarima, inače ćeš ugasiti žar u sebi. Moraš čuvati u sebi vatru Božje čežnje kao svoje najdragocjenije blago. Slijedi tu čežnju, ali ne u ispraznim požudama. Tada će u tebi napredovati Kristova snaga. On je snaga ljubavi.

Isuse, moja glad za tobom je velika,
da primim tvoj Duh i tvoju snagu.
Primi me među svoje učenike!
Primi me, i daj mi svoga Duha!
Predajem ti danas cijeli svoj život,
svu svoju bijedu, svoje grijehe i svoju čežnju.
Jer više od toga nemam. Amen.

„Dijete, ti si moj i ja sam tvoj.
Ostani sada u meni!
Ostani u molitvi, ostani u ljubavi!
Primi moju riječ.
Tada ću ostati u tebi i potpuno ću te ispuniti”.

Herbert Madinger, „Ostanite u meni!”. Izdavač: Karitativni fond UPT Đakovo” (Narudžbe na adresu: Knjižnica U PRAVI TRENUTAK, 31 400 Đakovo, p.p 51; Tel/fax: 031/811-774)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh