Svetac dana

25. SIJEČNJA

Obraćenje svetog Pavla Kao pripadnik farizejske sljedbe, Pavao je progonio prve kršćane. Nakon obraćenja, oko 34. godine, pridružio se apostolima. Događaj pred Damaskom na neki se način provlači kroz cijelu povijest jer svaki čovjek proživljava svoj Damask, obraćenje i put do Boga...

Obraćenje svetog Pavla

Danas slavimo važan događaj u povijesti Crkve – obraćenje svetog Pavla apostola. Pavao se rodio u Tarzu u Ciliciji, između 5. i 10. godine. Potječe iz maloazijske židovske obitelji s pravom rimskoga građanina, pa je uz hebrejsko ime Šaul imao i rimsko Paulus. Helenističko obrazovanje i rabinsko zvanje stekao je u Jeruzalemu, a prema tradiciji židovske dijaspore izučio je i zanat. Kao pripadnik farizejske sljedbe progonio je prve kršćane. Nakon obraćenja, oko 34. godine, pridružio se apostolima. 

„Apostol naroda“

Događaj pred Damaskom na neki se način provlači kroz cijelu povijest jer svaki čovjek proživljava svoj Damask, obraćenje i put do Boga. Nekadašnjeg Savla, pismoznanca, revnitelja židovskoga zakona, Krist je pred Damaskom oborio s konja i iz temelja promijenio njegov život. Preobrazio ga je od promatrača do čijih su nogu razjareni Židovi odlagali odjeću kad su kamenovali Stjepana Prvomučenika, u zauzetog radnika za kraljevstvo nebesko. Krist je Savla toliko preobrazio u Pavla da su ga prozvali Apostolom naroda. Neki mu pripisuju i osnutak Crkve na dugim, napornim, ali iznad svega blagoslovljenim misijskim putovanjima, kojima je htio doprijeti do kraja svijeta. 

Toliko je bilo Pavlovo nastojanje oko naviještanja Kristove riječi, da je sve smatrao „lošijim‟, samo da zadobije Krista. Ništa mu nisu mogli ni zmija, ni olujno more, niti oni što su ga htjeli proglasiti bogom. Za svakoga je našao načina da ga pridobije za Krista. U štovanju nepoznatog Boga u Ateni, on prepoznaje čovjekovu neprestanu želju i čežnju za jedinim Bogom.

Isusovo je ime pronio cijelim svijetom

Pavao je za svoje obraćenje bio pripremljen proučavanjem Staroga zavjeta, koji je narod pripravljao za dolazak Mesije. Postavljalo se samo pitanje je li taj Mesija Isus iz Nazareta ili nije? Pavao se u to uvjerio u susretu pred Damaskom, koji je za njega bio velika milost, preokret, ali za svoje apostolsko poslanje on se je još morao pripremati. Nije sve bilo završeno u času obraćenja. U Pavlovu životu to je ipak bio izvanredni trenutak, presudan za njegovu budućnost, ali i za povijest kršćanstva, u kojoj je on po milosti Isusa Krista svakako jedan od najzaslužnijih pojedinaca. On je Isusovo ime pronio cijelim svijetom, i cijeli je svijet ispunio evanđeljem.

Obraćenju svetoga Pavla posvećene su mnoge župe, crkve i kapele u svijetu, među kojima i župna crkva u Kukljici na otoku Ugljanu.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh