Josip Lončar

NIŠTA NEVAŽNO

NOVO Aplikacija ‘Misa i molitve’ (za iPhone) i ‘MiM’ (za androide) Odnedavno je na internetu dostupna besplatna aplikacija namijenjena onima koji žele produbiti vlastito iskustvo Svete Mise, kao i onima koji se nalaze u životnim okolnostima u kojima im samo Bog može pomoći.

NOVO Aplikacija 'Misa i molitve' (za iPhone) i 'MiM' (za androide)

Foto: B.R.

Sveta Misa – odgovor na naše najteže probleme

Sveta Misa je najvažniji i najsvetiji događaj u životu svakog vjernika. Ona je najdublji susret s Gospodinom. Po Svetoj Misi na duhovan način uvijek iznova sudjelujemo u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Zato bi upravo Sveta Misa trebala biti izvor i središte našeg duhovnog života, ali i odgovor na naša najveća životna iskušenja i probleme.

Ako se potrudimo, naći ćemo crkvene dokumente koji navode što moramo činiti kako bismo u Svetoj Misi sudjelovali djelatno i plodonosno, no ti isti dokumenti gotovo uopće ne spominju kako to trebamo činiti.

Tako, primjerice, navode da se za Misu moramo pripremiti ako u njoj želimo sudjelovati djelatno i plodotvorno, ali ne navode na koji način; navode da je nužno pamet uskladiti s glasom i surađivati s višnjom milošću, no ne i kako to činiti; navode da o našoj osobnoj raspoloživosti ovisi koliko i što ćemo na Misi primiti, no nije lako pronaći da negdje piše kako da tu raspoloživost postignemo…

Dakle, prilično je teško pronaći literaturu koja daje odgovore na pitanje „kako” da nešto učinimo.

Ova nam aplikacija može pomoći da na jednostavan način razumijemo kako djelatno i plodonosno prikazati Svetu Misu na određene nakane, kako čuti i prepoznati kad nam Bog osobno u Misi progovara i kako bolje razumjeti određene dijelove Svete Mise.

Sadržaj aplikacije

  1. Knjiga „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“.

Knjigu je potrebno pročitati barem jednom kako bismo shvatili smisao i način prikazivanja misne žrtve i smisao i način pripreme za Svetu Misu. Napisana je na jednostavan i razumljiv način, tako da ju može razumjeti svatko tko to zaista želi.

Ako ne razumijemo smisao i način prikazivanja misne žrtve, Sveta Misa nam ostaje samo nešto što obavljamo ne očekujući da ćemo po njoj išta značajno primiti ili da ćemo Bogu išta značajno dati.

  1. Pripremne molitve za prikazanje pojedinih misnih nakana.

Ako po Svetoj Misi želimo primiti – za sebe ili želimo drugima posredovati – duševno i tjelesno ozdravljenje, oslobođenje od zarobljenosti grijesima i ovisnostima, oslobođenje iz Čistilišta, obraćenje ili neku drugu milost, moramo se za Misu pripremiti. Priprema za Svetu Misu iziskuje vrijeme i čvrstu volju. Ako imamo dovoljno snažan motiv, naći ćemo i dovoljno vremena i dovoljno volje i primit ćemo ono što od Boga tražimo.

Pripremne molitve dane su u tekstualnom i zvučnom formatu. Najbolje je započeti čitanjem izabrane pripremne molitve jer su pripreme u tekstualnom formatu sadržajnije od zvučnih.

U pripremama se nalaze najmanje po tri zvučna zapisa koji se međusobno razlikuju po količini teksta i po duljini pauza između pojedinih riječi i molitvenih fraza, tj. po brzini i duljini trajanja.

Osim pripremnih tekstova za pojedinu vrstu nakane, priprema za Misu sadrži i općenite misne pripreme koje su nadopuna svakoj pojedinoj pripremi: pričesnu meditaciju, molitvu Mariji i svecima, te meditacije za duhovni rast.

Pripremne molitve ne služe samo kao priprema za prikazanje Svete Mise. Naprotiv, vrijeme provedeno u pripremi je vrijeme provedeno u Božjoj prisutnosti, tj. vrijeme u kojem smo izloženi djelovanju Božje milosti. To je vrijeme u kojem milost mijenja naše srce i priprema ga za plodonosno sudjelovanje u Isusovoj žrtvi. Slikovito rečeno, molitvom pripreme učimo plivati u bazenu kako bismo se mogli odvažiti zaplivati u duboku moru Božjeg milosrđa u Svetoj Misi, a posebno u pričesti.

  1. Meditacije za duhovni rast.

Te su meditacije namijenjene učenju i prihvaćanju osnovnih duhovnih principa. Meditacije nas uče moliti srcem.

Čitanjem i razmatranjem meditacija spoznajemo njihov sadržaj, a slušanjem duhom taj sadržaj upisujemo u srce.

Meditacije su također i molitve kojima otvaramo srce i primamo ono što nam Bog nudi po svojoj milosti.

Meditacije je potrebno preslušati više puta kako bi nam njihov sadržaj ušao u srce i u njemu ostao.

Meditacije za duhovni rast mogu znatno unaprijediti naš molitveni život i naš osobni intimni odnos s Bogom.

  1. Ostale molitve.

To su molitve za duhovni rast, ali i za najrazličitije potrebe.

Sastoje se od:

  1. krunice Blažene Djevice Marije (tekst i audio)
  2. petnaest molitava svete Brigite (tekst i audio)
  3. raznih litanija (tekst i audio).

Kako učinkovito moliti?

U aplikaciji, molitve se mogu moliti čitajući i slušajući. Možemo ih moliti samo razumom ili samo srcem, a možemo i kombinirati razum i srce.

Kad molimo razumom, tada razmišljamo o riječima koje izgovaramo ili slušamo. U pauzama između pojedinih riječi ili molitvenih fraza možemo te riječi ili fraze polako ponavljati u sebi, a možemo ih i nadopunjavati vlastitim riječima. Kad molimo razumom, tada možemo svjesno, po svojem odabiru, namjenjivati pojedine molitve ili samo dijelove molitava za sebe ili za druge osobe, tako da to u svojim mislima izrečemo Božanskoj osobi ili svecu kojeg molimo.

Kad molimo duhom, tada riječi molitava slušamo bez razmišljanja. Dovoljno je da samo budemo svjesni značenja riječi. U molitvi duha silno pomaže da se udobno smjestimo, zatvorimo oči i slušamo riječi meditacije bez ikakva napeta iščekivanja. Pokušajmo si zamisliti kako se riječi koje slušamo polako spuštaju u naše srce i ispunjaju nas dubokim nutarnjim mirom. U tom miru riječi meditacije ulaze u naše srce poput infuzije i čine ono o čemu govore.

Kad molimo duhom (srcem), prepuštamo se vodstvu Duha Svetoga koji nam ponekad za vrijeme slušanja donosi u svjesnost neke naše životne situacije ili osobe za koje želi da za njih posredujemo. Na te poticaje Duha Svetoga u razumu ne reagiramo, već u miru srca samo pustimo da ostanu u našoj svjesnosti onoliko dugo koliko će to Duh Sveti htjeti. To može biti vrlo kratko, a može i potrajati određeno vrijeme. Kad uđemo duboko u Božju prisutnost, ponekad je dovoljno da vrlo kratko nadahnuće Duha učini velike stvari.

Za vrijeme molitve možemo doživjeti i najrazličitija iskustva poput dubokog nutarnjeg mira, osjećaja prestanka protjecanja vremena i potpune isključenosti bilo kakvih tjelesnih podražaja (vrućina, hladnoća, bol). Također se može dogoditi da iznova proživimo potisnute osjećaje i tako iskusimo nutarnje iscjeljenje. Nerijetko se događa da iskusimo Božju vrstu ljubavi prema njemu samome, ali i prema nama samima, prema onima koji su nas povrijedili, prema onima za koje molimo i prema drugima koje nam Duh Sveti donosi u molitvu. Važno je da ne reagiramo ni na koji način već da jednostavno pustimo da ta očitovanja milosti traju koliko god će to Duh Sveti htjeti i u kojem će intenzitetu htjeti. Ponekad se najveće milosti dogode kad ne osjećamo nikakav izvanredni doticaj, nikakvo očitovanje Božje prisutnosti. Svatko je od nas različit i zato prepustimo Duhu da djeluje na način na koji On to želi.

Za vrijeme slušanja molitve mogu se izmjenjivati periodi u kojima ćemo htjeti moliti razumom i periodi u kojima ćemo osjetiti da trebamo moliti samo duhom.

Sasvim je normalno da nam za vrijeme molitve misli odlutaju. Rijetko ćemo kad uspjeti cijelu molitvu proći u potpunoj svjesnosti. Kad primijetimo da su nam misli odlutale, vratimo svoju svjesnost na riječi koje slušamo i nastavimo s molitvom.

Uz pripreme za misne nakane te uz neke druge molitve, dane su različite mogućnosti slušanja jedne te iste molitve. Ovisno o trenutnom raspoloženju odlučimo se za bržu ili sporiju, kraću ili dužu varijantu, za onu koja nam u određenom trenutku najviše odgovara. Započnite s jednom i ako primijetite da se ne možete usredotočiti, prijeđite na neku drugu, dokle god ne osjetite da se na riječi molitve možete usredotočiti u potpunosti.

Sasvim je u redu ako nismo u mogućnosti završiti molitvu, a to posebno važi za bolesnike, za umorne i opterećene, te za početnike u molitvi koji još nisu usavršili molitvu duhom. Svaki trenutak proveden u molitvi, s potpunom svjesnošću onoga što činimo, donosi nam blagoslov. Također, sasvim je u redu ako za vrijeme molitve zaspimo jer, iako naš razum (naš vanjski čovjek) spava, naš duh (naš nutarnji čovjek) itekako sluša.

Aplikacija će se s vremenom nadopunjavati novim sadržajima.

Aplikaciju možete besplatno skinuti na Apple Storeu i Google Playju.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh